Arçelik Türkiye Ekibi: “Pazarın şarjlı dik süpürge ve robot süpürgeye yöneleceğini düşünüyoruz”

Son yıllarda Avrupa ve Türkiye’de en hızlı büyüyen kategori olan şarjlı dik süpürge kategorisinin pandemi döneminde daha da ivmelenerek büyüdüğünü görüyoruz. Kablosuz olması sayesinde pratik ve hızlı temizlik sunan şarjlı dik süpürgeler, yüksek temizlik performansı ile yatık süpürgeler kadar iyi bir iş çıkarıyor. Yeni nesil süpürge deneyimi sunan teknolojik gelişmelerle birlikte müşteriler artık bu ürünleri daha çok tercih ediyor.

Süpürgeler, farklılaşan teknolojileri ile son dönemde hızla büyüyen bir kategori. Bu alanda son dönemdeki değişimleri ve tüketici eğilimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Koronavirüs pandemisi nedeniyle tüm aile bireyleri olarak artık evlerimizde daha fazla zaman geçirmeye başladık. Bu durum evlerimizin daha hızlı kirlenmesine sebep oldu. Pandeminin başından bu yana evlerde gıdanın ardından en çok ihtiyaç duyulan cihazlar ocak, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı ve süpürge oldu.

Son yıllarda Avrupa ve Türkiye’de en hızlı büyüyen kategori olan şarjlı dik süpürge kategorisinin pandemi döneminde daha da ivmelenerek büyüdüğünü görüyoruz. Kablosuz olması sayesinde pratik ve hızlı temizlik sunan şarjlı dik süpürgeler, yüksek temizlik performansı ile yatık süpürgeler kadar iyi bir iş çıkarıyor. Yeni nesil süpürge deneyimi sunan teknolojik gelişmelerle birlikte müşteriler artık bu ürünleri daha çok tercih ediyor.

Son dönemde ise evimizi temizlemek için akıllı robot süpürgeleri kullanmaya başladık. 2021 yılı offline kanalda Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yıla göre 8 kat artışla 104.000 adet satış gerçekleşti. Online kanalda ise aynı dönemde 385.000 adet robot süpürge satış gerçekleşti.  İleri haritalama teknolojisi, yer silme özelliği ve mobil uygulamalar ile uzaktan kumanda edilebilmesi sayesinde bu kategorinin önümüzdeki dönemde hızlı büyüyeceğini ve müşteriler tarafından daha sık tercih edileceğini öngörüyoruz.

Torbalı, torbasız, buharlı, robot, şarjlı gibi çok farklı özelliklerde süpürgeler mevcut. Sizce tüketiciler tercihlerini nasıl ve neye göre yapmalılar?

Türkiye’de satılan süpürgelerin %70’ini toz torbasız ve toz torbalı ürünler oluştururken, %30’unu şarjlı dik, robot ve elektrikli dik süpürgeler oluşturuyor. Toz Torbalı/Torbasız süpürgeler kullanım alışkanlıklarını değiştirmek istemeyen müşterilerin tercihleri olmaya devam ediyor. Kablosuz ürün isteyen kullanıcılar son dönemde evin ana süpürgesi kadar güçlü performanslarıyla Şarjlı Dik Süpürgeleri tercih ediyorlar. Şarjlı Dik Süpürgeler pratik ve hızlı temizlik yapmak isteyen müşteriler için en uygun tercih. Robot Süpürgeler teknolojiyi yakından takip eden, temizliğe ayıracağı vakti farklı şeyler ile doldurmak isteyenlerin öncelikli seçimi haline geldi.

Süpürge pazarının genel durumundan bahseder misiniz? Marka olarak siz pazarda nasıl konumlanıyorsunuz?

Süpürge ürün grubu, toplam pazarın adetsel %18,8, cirosal bazda ise %43,5’ini oluşturuyor. Ocak-Ağustos 2021 döneminde bir önceki yıla göre adetsel bazda -%0,8 küçülürken, cirosal bazda %46,5 büyüme kaydetti. Bu dönemde 1,5 milyon adet süpürge satışı gerçekleşti ve 2.3 milyar TL ciro elde edildi. Arçelik olarak yenilikçi ürün ve teknolojilerimizle süpürge pazarında adetsel bazda lider konumdayız.

Bu pazarda teknoloji her geçen gün gelişiyor. Geleneksel temizlik yöntemlerine karşı süpürgelerde teknoloji önümüzdeki dönemde nasıl değişecek ve gelişecek?

Günümüzde pazarda yatık süpürgeler (Toz Torbalı/Toz Torbasız) daha çok tercih ediliyor. Orta ve uzun vadede pazarın yatık süpürgeden çıkarak şarjlı dik süpürge ve robot süpürgeye yöneleceğini öngörüyoruz.

Şarjlı Dik Süpürgeler, Avrupa ve Türkiye’de son yıllarda hızlı bir ilerleme kaydetti. Yeni ürünümüz Imperium Go Plus ile temizlik alışkanlıklarına farklı bir boyut kazandırıyoruz. 210AW emiş gücü ile evin ana süpürgesi kadar güçlü olan Arçelik Imperium Go Plus, yeni nesil fırçası ile otomatik olarak zemin tipine göre emiş gücünü ayarlayarak kullanım süresini optimum süreye çıkarıyor. 

Önümüzdeki dönemde süpürge pazarındaki trendler neler olacak? Marka olarak bu sürece nasıl hazırlanıyorsunuz?

Yeni nesil süpürge teknolojisinde öne çıkan Arçelik,önümüzdeki dönemde de yeni teknolojiler ve inovatif ürünlerle müşterilerinin temizlik alışkanlıklarını farklı bir boyuta taşıyacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*