Hatay depreminden sonra Konya’da kendimizi hayata tutundurmaya çalışıyoruz

Ali Merd / Konya Merd Group

Bize kısaca kendinizi tanıttıktan sonra firmanızı anlatır mısınız?

İsmim Ali Merd, Hatay 6 Şubat depreminden kurtulduktan sonra Konya’ya geldik. Konya’da arkadaşlarımın vesilesiyle Profilo mağazamızı açtık ve bünyemize kattık. Konya’da bu işletmeyi yaşatmaya kendimizi de hayatta tutmaya devam ediyoruz.

Sizin geçmişinizde ticari bir deneyiminiz var, hikayeniz anlatır mısınız?

Evet geçmişte bir deneyimim var. Ticarete 2001 yılında babamla birlikte Hatay Kırıkhan caddesinde kendi mülkümüz olan dükkânda züccaciye işiyle başladık. Liseyi bitirip askere gidip geldikten sonra işi tamamıyla babamdan devraldım. 2014 yılında züccaciye işini bırakıp İmza Giyim markası adı altında bir giyim firmasıyla anlaştım. Hemen akabinde ikinci şubemizi de Reyhanlı’ya açtım. Daha sonra kardeşimle beraber Wagon Park adı altında multibrand bir marka içerisinde dev markaların olduğu yaklaşık 350- 400 metrekare 2 katlı bir mağaza açtık, ardından Elif Aslan tesettür giyim markasını açtım, o da yaklaşık 600 metrekare içerisinde çeşitli tanınmış giyim markalarının olduğu bir mağazaydı. İskenderun’da Primemall AVM’de Jakamen erkek giyim mağazasını açtık. Bunların hepsi Hatay ve ilçelerinde açıldı. Tüm bu mağazaları işleten bir iş yeri sahibiydim.

Aklınızda hiç beyaz eşyacı olmak var mıydı?

Kesinlikle yoktu. Ama bundan 2 yıl önce bizim amca oğlu Hatay’da Profilo mağazası açmak istedi, ben de araya bir arkadaşımı koyarak amca oğluna yardımcı oldum. Bu süreçte Profilo Hatay bölge sorumlusu Ali Bey’i ve Profilo Türkiye Satış Direktörü Mustafa Işkıncı’yı tanıdım. Depremden sonra da Konya’ya geldiğimizde Profilo aklımıza yer etmişti.

Neden başka bir şehir değil de Konya’ya yerleştiniz?

Konya şöyle oldu, önce Ankara’ya yerleşmeye karar verdim. Ben Ankara’yı çok seviyorum, Ankara’yı istemiştim. Konya benim aklımda hiç yoktu. Önce Ankara’da 15 gün otelde kaldık ancak orada kendimizi yük hissettik. Ankara’da bir ev arayışına girdim, ev bulamadım. Taşınmak istedim, kesinlikle otel sahibi bizi çıkartmadı. Allah razı olsun bizi çok iyi ağırladı. Benim Amerika’da bir ablam var, eşi doktor onun da burada Konya’da arkadaşları var, onlar da Amerikada öğretim görevlisi profesör, onlar bize vesile oldu. Ankara’da hiç ev arayışına girmesinler bizim Konya’da yazlık evlerimiz var orada kalabilirler demişler. Her birimize babama, bana, kardeşime birer ev verdiler, geldik burada evlere yerleştik.

Profilo mağazasını nasıl açtınız?

Ne iş yapabiliriz diye düşünmeye başladık, bir arayışına girdik. Tabi burada eski çevremizi kullandık. Mesela Hatay’daki Profilo bayisi arkadaşımı arayarak, abi biz ne iş yapabiliriz diye sordum? O da dedi ki; hiç giyim işi ile uğraşma, depremde de gördün mağazanı yağmaladılar, sana gel bir Profilo bayiliği açalım, hem Profilo bayisi olursan depomuz var, bütün ürünlerimiz depoda kaskolu sigortalı, yani bir daha bu sıkıntıyı yaşama, farklı bir iş yap dedi, bizde tamam abi dedik. Teminat mektuplarımızı çıkardık, Novaland Outlet AVM’de yerimizi tuttuk derken bu işe başlamış olduk. Sağolsun Mustafa Bey (Işkıncı), bize burada çok yardımcı oldu. Bu tür şeyler pek anlatılmaz ama iyilikleri de dile getirmek lazım. Ama bu istisnai bir durum, deprem mağduruyuz, elimizde bir sermayemiz yoktu. Durumlarımızı izah ettik, sağ olsun o da görüştü, görüşmelerini yaparak bize burayı anahtar teslim olarak hazırlattı.

Beyaz eşya sektörüne yeni başladınız ama bunca yıldan beri giyim işiyle uğraşıyorsunuz. Her iki ticaret şeklinin bir kıyaslamasını yapabilir misiniz lütfen?

Beyaz eşya sektörünü giyimle kıyasladığım zaman kâr marjı bakımından çok az bir sektör, giyim mağazası daha güzel kar bırakıyor. Biz şu anda Hatay’da iki, Konya’da bir giyim mağazası işini halen daha devam ettiriyoruz, hali hazırda üç tane aktif giyim mağazam var. Hatta bulunduğumuz AVM’de yan tarafımızdaki bayan giyim mağazası bizim. Hatay’daki mağazamda, mağaza müdürü ve personelim duruyor, bir de kardeşim var orada, onlar ilgileniyor. Burada da ablam ve eniştem ilgileniyor ayrıca ben de buradayım. Ancak beyaz eşya işi bazı yönlerden çok rahat, ürünün depoda. Bir pantolon alacak müşteri gibi 6-7 tane pantolon denetmiyorsun, müşteri geliyor ürünü gösteriyorsun, alıyor. Müşterinin adresine depomuzdan sevk oluyor, işin güzelliği bu. Beyaz eşya işene girdiğim zaman şunu öğrendim, ürünü peşin almak daha karlı. Bu işte kârlı olabilmek için ürünün minimum yarısını peşin alman gerekir. Bizde öyle bir sermaye olmadığından bunun sıkıntılarını yaşıyor, bocalıyoruz ama ayakta durmaya çalışıyoruz. Mağazamızın açılışını 2023 yılı 16 Temmuz’da yaptık. AVM’deki kiralar çok yüksek, kâr marjımız da düşük olduğu için zorlanıyoruz. Doğrusu diğer giyim mağazalarımızdan destek alıyoruz. Kârlılık bakımından henüz artı duruma geçemedim, inşallah geçeceğiz bunun için gayret ediyoruz, bunun mücadelesini veriyoruz. İşin bir de şu yönü var, mağazamızı açtığımız AVM, Konya’daki en durgun AVM’lerden biri. Aslında Konyadaki AVM’ler içinde yer alan tek Profilo Bayisiyiz ancak henüz bu ayrıcalığımız kazancımıza yansımadı. Konya’da beyaz eşya satışında en iyi olan AVM şu an için M1 AVM, biz orada da yer bakıyoruz ancak yer sıkıntısı olduğu için beklemedeyiz. Böyle bir mağazayı M1’de açtığımızda biz bu sıkıntıların üstesinden geleceğimizi tahmin ediyorum çünkü oradaki markaların cirolarına baktığım zaman benim buradaki ciromun 3 katını yapıyorlar. Kesinlikle benim M1’de yer açmam gerektiğini düşünüyorum. Bir de ürün sıkıntısı yaşıyoruz mesela bulaşık makinesi, kurutma makinesi elimizde yok, yine bazı fırın modelleri ve küçük ev aletleri elimde yok. Ben bundan rahatsızım, mesela ben kendi markamı burada gururla satmak varken başka markalardan temin edip satmak istemiyorum.

Bu mesleği yaparken kendinizi nasıl yetiştiriyorsunuz?

Benim izlediğim yol şu, geçmişte bir tecrübem, bir bilgi birikimim olmadığından ve taze bir bayi olduğum için, bu konudaki tecrübeli arkadaşlarımızdan, bu işi yapmış kişilerden bilgi alıyorum. Örneğin yan tarafımdaki Bosch bayisi olan komşuma gidiyorum. Hatay’daki beyaz eşya Profilo bayisi abilerimi arıyorum, bağlantı çıktı ne yapmalıyım abi diye soruyorum. Ya da şu ürün yok, ne yapmalıyım, işler durgun nasıl bir yol izlemeliyim, bu ürünleri nasıl satmalıyız, hangi ürünü ne zaman almalıyız, hangi ürün daha hızlı koşuyor gibi bu tür soruların cevaplarını tecrübeli abilerimizden öğreniyorum. Çok şükür burada sosyal ilişkilerim çok kuvvetli yani Türkiye’nin hemen hemen çoğu yerinde tanıdık, bu işle uğraşan dostlarım akrabalarım var, onları arayıp bilgi alıyorum kendimi öyle ayakta tutmaya çalışıyorum. Bunun dışında da kendimi yetiştiriyorum, diğer markaların kampanyalarını takip ediyorum, çamaşır ya da bulaşık makinesi kaç programlıdır özellikleri nedir gibi bilgileri öğreniyorum, hangi litre buzdolabı ne kadara satılıyor, bizdeki muadili nedir gibi bilgileri sürekli araştırıyorum. Örneğin firma çeyiz paketi hazırlamış. Biz bu çeyiz paketini kaça verebiliriz? Biz bunu nasıl satabiliriz, nasıl daha fazla karlılık elde edebiliriz gibi konularda bilgi alışverişi yapıyorum.

Gelecekteki beklentiniz nedir, bundan sonra neler yapmayı planlıyorsunuz?

Profilo ile alakalı, gelecekle ilgili şöyle bir düşüncem var. İnşallah Rabbim bize bir daha sıkıntı yaşatmaz, işler de iyiye doğru giderse ikinci bir şubeyi açmayı düşünüyorum çünkü burası bize yetmiyor. Mustafa Bey’den bize bu konuda yardımcı olmalarını bekliyorum, iyi bir noktaya, bu M1 AVM ya da Kule AVM olabilir, bize ikinci şube açmamızda yardımcı olmalarını bekliyorum. Böyle yerlerde mağaza açmak bizi çok iyi bir yerlere getirecek. Hem ödemeler konusunda rahatlayacağız hem de Profilo’dan daha yüksek bir bağlantıya gireceğiz diye düşünüyorum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*