Robot süpürgeler de daha çok evde yerini almaya devam edecek

Vestel CMO’su Duygu Badem Uylukçuoğlu

Türkiye süpürge pazarına dair genel bir değerlendirme alabilir miyiz?

Süpürge pazarının, özellikle pandemi döneminde ciddi büyüme gösterdiğini gözlemliyoruz. Bireylerin hijyen önceliklerinin değişmesi ve evlerde geçirilen sürenin artmasıyla daha pratik ve daha hızlı ürünlere olan ihtiyacın artmasının bu büyümede etkili olduğunu söylemek mümkün. Evlerde kullandığımız klasik elektrikli süpürgelerin yanına robot süpürgeler, dikey şarjlı süpürgeler gibi yeni ürünler eklendi ve tüketicilerin bu ürünlere yönelim gösterdiğini gözlemliyoruz.

Türk süpürge sektörünün dünya genelindeki yeri nedir? Bunun kuvvetlenmesi için nasıl hareket etmemiz gerekiyor?

Ülkemizdeki üretim gücü, ürün kalitesi ve yenilikçi teknolojilerin hızlı entegrasyonu sayesinde hem elektronik hem de beyaz eşya sektöründe küresel pazarlarda söz sahibiyiz. Elektrik-elektronik sektörünün 24 yıldır aralıksız ihracat şampiyonu olma başarısı gösteren bir marka olarak bu başarının en önemli etkileyicilerinden olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Elbette bu başarı bizler için yeterli değil. Katma değeri yüksek ihracata yönelmeye devam ediyoruz.

Bu kapsamdaki çalışmalarımızın bir sonucu olan, yerli bataryalı ilk dik tip şarjlı süpürgemizin lansmanını da IFA’da gerçekleştirdik. Bizim için bu yılki IFA’nın ayrı bir önemi daha oldu. Hepimizin bildiği gibi küçük ev aletleri ve süpürgeler kategorisinde ithal oranı oldukça yüksek. Bu ürün gamında tasarım ve kalite tüketici tercihlerini doğrudan etkiliyor. Ancak esas önemli olan bir konu daha var ki o da batarya üretimi. Vestel olarak batarya üretimindeki gücümüzü süpürgelerimizde kullanmaya başladık. İlk defa kendi süpürgemizde kendi üretimimiz olan batarya kullanacağız.

Tasarım ve üretimi yerli kaynaklarla yapılan ve seri üretimine başlanan dikey şarjlı süpürgemiz S50 IFA’da katılımcılardan büyük ilgi gördü. Mıknatıslı duvara asma aparatı ile kullanım kolaylığı sağlayan ürünümüz, eco modda 80, normal modda 30 ve turbo modda 13 dakika çalışma süresi sunuyor. Ergonomik tutma sapı ve kullanım deneyimini destekleyen hava çıkış kanalları gibi tasarım özellikleriyle de öne çıkıyor.

Tüketiciler daha çok hangi ürünlerinize ilgi gösteriyor? Sağlık açısından da büyük önem taşıyan süpürge tercih edilirken nelere dikkat edilmeli?

Farklı beklentilere sahip tüketicilerimize, beklentileriyle eşleşen alternatifi sunabilmeyi hedeflediğimiz; robot, şarjlı dik tip, toz torbasız, toz torbalı ve dik tip kablolu süpürgelerde, toplam 20 çeşidin üzerinde ürünümüz mevcut. Bu çeşitliliği, özellikle tüketicilerimizin de yoğun ilgi gösterdiği modellerde önümüzdeki dönemde hızla artırmayı planlıyoruz. Ürünlerimizde kolay temizlenebilirliğe önem gösteriyoruz. Tüm süpürgelerimiz, tüketicilerimizi az şekilde toza temas ettirmeyi amaçlayacak şekilde tasarım ve teknik uygunluk süreçlerinden geçiyor. Ürünlerimizin büyük çoğunluğunda HEPA filtre kullanıyoruz, bu filtreler süpürge içerisine çekilen 0,3 mikron boyutuna kadar olan tozların büyük ölçüde hapsolmasını destekliyor. Süpürgelerin farklı yüzeylerde kullanılan aksesuarlarının da daha pratik temizlikte fayda sağladığını görüyoruz. Süpürge tercihi sırasında da bu faktörlerin yanında; emiş gücü, farklı zemin ve yüzeylerde kullanıma uygun aksesuarlar, şarjlı ürünler için şarjlı kullanım süresi ve kullanım ergonomisi gibi konulara da dikkat edilmesini öneriyoruz.

Süpürge pazarında önümüzdeki dönemde trendler nasıl olacak?

Dikey şarjlı süpürgelerin yerini koruyacağını öngörüyoruz. Robot süpürgeler de daha çok evde yerini almaya devam edecek. Deloitte tarafından Nisan ayında yayınlanan “Dijital Tüketici Trendleri Araştıması” da gösteriyor ki, global ortalama ile kıyaslandığında Türkiye’de robot süpürge kullanımı sahiplik bakımından diğer ülkelere 13 puanlık bir fark atıyor. Vestel’in pazarlama araştırmalarında da aynı sonuçları görmek mümkün. Tüketicimizin talep ve ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde yanıt verebilmek için çalışmalarımızı aynı hızla devam ettireceğiz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*