SOSİAD olarak “sürdürülebilir soğutma” kavramına dikkat çekmeye çalışıyoruz

“Soğutma, dijitalleşmeye yüksek ihtiyaç duyan bir sektör olduğu için dijitalleşmeyi kolaylıkla içselleştirdi. Gıda, ilaç, kimya başta olmak üzere tüm endüstrilerde soğutmanın; prosesin belirlenen sıcaklık aralıklarında tutulması zorunluluğundan ötürü, kontrol altında olması, izlenmesi gerekiyor. Bu, dijital teknolojilerle gerçekleşiyor. Soğuk zincir, tamamen bu teknolojilere bağımlı. Bu nedenle soğutma, dijital devrimin doğal paydaşı.”

SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş

SOSİAD, Sürdürülebilir Soğutmanın Savunucusu

Soğutma Sanayi İş İnsanları Derneği SOSİAD, 2005 yılında, Türkiye iklimlendirme, soğutma pazarını geliştirmek ve küresel entegrasyonunu güçlendirmek için; kalite, güvenlik, adil rekabet ve katma değeri üst seviyelere taşıyacak çalışmaları gerçekleştirmek amacıyla kuruldu. Kuruluşundan bugüne, ülke içinde sürdürülebilir soğutmanın önemi ve yöntemleri konusunda farkındalık yaratacak etkinlikler ve bilgi paylaşımları gerçekleştirildi. Uluslararası platformda ise Türkiye’nin küresel ölçekte güçlü bir soğutma pazarı olduğunu kanıtlayacak projelerin içinde yer aldı. SOSİAD, bir AB projesi olan ve AREA yürütücülüğünde ilerleyen REAL Alternatives 4 LIFE Projesi’nin sosyal ortağıdır. REAL Alternatives 4 LIFE, Avrupa çapında düşük GWP’li, yani küresel ısınma potansiyeli düşük soğutucu akışkanların, emniyetli, verimli, güvenilir ve uygun maliyetle kullanılmasını teşvik ediyor. Bir diğer küresel ölçekte ses getiren projemiz UNIDO’nun (Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü) Demonstrasyon Projesi idi. Türkiye Cumhuriyeti’nde Düşük Küresel Isınma Potansiyeline (GWP) Sahip Soğutkanlarının Teşvik Edilmesi İçin Pilot Çalışmaları da İçeren Demonstrasyon Projesi kapsamında pilot uygulamalar gerçekleştirildi. SOSİAD’ın bünyesinde gerçekleşen bu proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile UNIDO tarafından uluslararası arenada örnek olarak gösterildi. Bu başarılı projenin, yurt dışında sunumları gerçekleştirildi.

26 Haziran Dünya Soğutma Günü

Geçtiğimiz yıl, uluslararası soğutma birliklerinin de teşviki ile 26 Haziran tarihi Dünya Soğutma Günü ilan edildi ve ilk kez kutlanmış oldu. SOSİAD olarak 26 Haziran 2019’da düzenlediğimiz bir etkinlikle, Türkiye’de Dünya Soğutma Günü’nü kutlarken UNIDO Demonstrasyon Projemizin de lansmanını yaptık. Bu yıl, Dünya Soğutma Günü Teması; “Yaşam için Soğuk Zincir” oldu. Biz de çok güçlü bir katılımla, pek çok meslek örgütünün desteği ile bir web seminer gerçekleştiriyoruz.

Covid-19, soğutma endüstrisinin öneminin altını çizdi

Pandemi ile birlikte gıda güvenliği ve soğuk zincir, şimdiye kadar hiç olmadığı kadar önem kazandı. Ülkeler, beklenen aşının soğuk zincirle taşınması, depolanması ve dağıtımı konusunda alt yapılarının yeterli olup olmadığını sorgulamaya başladı. Pek çok ülkede bu alanda yeni yatırım kararları hızlıca alındı. Gıda alanında üretim, depolama, lojistik süreçler büyük önem kazandı. Soğuk depolama konusunda eksiklikler, yetersizlikler, yer yer kendisini gösterdi. Özetle pandemi sürecinde soğutma sektörünün önemi, her zamankinden daha fazla kendisini kanıtladı.

Soğutma endüstrisi, dijitalleşme sürecini başarıyla içselleştiriyor

Soğutma, dijitalleşmeye yüksek ihtiyaç duyan bir sektör olduğu için dijitalleşmeyi kolaylıkla içselleştirdi. Gıda, ilaç, kimya başta olmak üzere tüm endüstrilerde soğutmanın; prosesin belirlenen sıcaklık aralıklarında tutulması zorunluluğundan ötürü, kontrol altında olması, izlenmesi gerekiyor. Bu, dijital teknolojilerle gerçekleşiyor. Soğuk zincir, tamamen bu teknolojilere bağımlı. Bu nedenle soğutma, dijital devrimin doğal paydaşı.

Soğutma endüstrisinin geleceği, dünyanın geleceğini belirleyecek

SOSİAD olarak dikkat çekmeye çalıştığımız “sürdürülebilir soğutma” kavramı, dünyanın geleceğini belirliyor. Paris Anlaşması ile küresel ısınmanın 2 °C’nin altında kalması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşma yolunda, soğutucu sistemlerin içinde bulunan soğutucu akışkan gazların, F Gazların atmosfere salımının engellenmesi, çevre dostu soğutucu akışkanların kullanılması, cihazlardaki enerji verimliliklerinin yükseltilerek enerji tüketimlerinin düşürülmeleri gerekiyor. Küresel ısınma ile gelen, gelebilecek felaketlerin önüne geçilebilmesinin bir yolu da işte bu “sürdürülebilir soğutma”nın tesis edilebilmesinden geçiyor. Küresel ısınma ile beraber soğutma talebinin artmasının kaçınılmaz olduğu da göz önüne alınırsa dünyanın geleceğinde soğutmanın oynadığı rol, tartışmasız biçimde ortaya çıkacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*