Klimalarda akıllı cihaz entegrasyonlarının ve uygulamalarının gelişmesini bekliyoruz

Enwa CEO’su Selim Gülşen

Türkiye klima pazarını genel olarak değerlendirir misiniz? Son dönemde ne tür değişimler oldu, sektörde nasıl bir eğilim söz konusu?

Küresel ısınmanın etkisi ile ülkemizde de hava sıcaklıklarında artışlar olmaktadır. Hava sıcaklığının artması ve yaz mevsiminin ülke genelinde mevsim normallerinin üzerine çıkması klima pazarında müşteri talebini arttırmıştır. Bunun yanı sıra teknolojinin gelişmesi ile son dönemde satılan A++ soğutma ve A+ ısıtma enerji verimliğine sahip klimalar artık sadece soğutma amaçlı olmaktan ziyade kış aylarında ısınma ihtiyacını gidermek amacıyla kullanılır olmuştur. Önümüzdeki yıllarda da talep tarafında düzenli bir artış olacağını beklemekteyiz.

Klima pazarındaki genel konumunuz nedir? Hangi ürünleriniz ile öne çıkıyorsunuz, fark yaratıyorsunuz?

Pazarda Bosch, ECA, Baymak ve Qautech marka Split, Ticari ve VRF sistem klimaları tüketici ile buluşturuyoruz. Güçlü stok ve sevkiyat ağı ile gelen tüm taleplere hızlı bir şekilde cevap veriyoruz.

Tüketiciler klima satın alırken en çok hangi özelliklere dikkat ediyor? En çok hangi satın alma kanalını tercih ediyorlar?

Klima alımında tüketiciler özellikle enerji verimli olması, elektrik sarfiyatının düşük olması, cihazın sessiz olması ve yaygın servis ağı olan markaları tercih etmektedir. Müşteriler genellikle bölgesindeki bayiler kanalı ile alım yapmayı tercih ettiği gibi internet pazaryeri üzerinden satın alımlar da tercih edilmektedir,

Klima ürünlerinde çevre ve doğa koruma özellikleri olarak hangi teknolojiler öne çıkıyor? Bu teknolojiler tüketiciler tarafından nasıl karşılanıyor?

Satın almada bir tercih sebebi oluşturuyor mu? Yeni nesil klimalarda kullanılan R32 gaz doğaya ve küresel ısınmaya etkisi önceki kullanılan gaz tiplerine göre oldukça düşük olan doğa dostu bir gaz tipi olup aynı zamanda yüksek performansı sebebiyle tüketiciler tarafından oldukça tercih edilen bir gaz türüdür.

Önümüzdeki dönem için öne çıkacak teknolojiler nelerdir?

Önümüzdeki dönemde akıllı cihaz entegrasyonlarının ve uygulamalarının gelişmesi ve bunların klimalara bütünleşik özellik olarak eklenmesi beklenmektedir.

Klima satışları sonrası montaj süresince ne türlü sorunlarla karşılaşıyorsunuz? Bunun çözümü için önerileriniz var mı?

Özellikle yaz aylarında servislerde iş yükü aşırı artmakta ve kapasitenin üzerinde bir talep oluştuğundan montaj sürelerinde uzamalar görmekteyiz, Klima ihtiyacı olan veya almayı düşünen müşterilerimiz için ihtiyaçlarını fiyatların düşük olduğu kış aylarında veya yaz başlamadan almaları kendilerine fiyat avantajı ve servis tarafında çok daha hızlı bir hizmet almalarını sağlamaktadır. Elbette üretici firmalar da yoğun dönemde ilave personel takviyeleri ile gelen talepleri en kısa sürede sağlamaya çalışmaktadır.

Markanızın tüketiciye ulaşması konusunda yaptığınız özel çalışmalar nelerdir?

Özellikle Türkiye genelinde bayi kanalı ile ürünlerimizin son tüketiciye ulaşması konusunda çalışmalar sürdürmekteyiz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*