Yorglass Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Semavi Yorgancılar: “Camın sonsuz yaşam döngüsünü bilimin perspektifiyle ele alıyoruz”

Attığımız her adımda camın sahip olduğu sonsuz yaşam döngüsünü; dönüşüm, verimlilik ve tasarruf kavramlarının penceresinden tanımlıyoruz. Camın, yarının dünyasında belirleyici bir rol üstleneceğini tüm dünyaya göstermeyi hedeflediğimiz yolculuğumuzda; UN Global Compact’ın sektördeki ilk imzacısı olarak, Bilime Dayalı Hedef Verme çalışma gurubuna katılıp sera gazı emisyonlarını azaltmak için gerekli bilimsel altyapıyı kurmaya başladık. Tüm işletmeleri Sıfır Atık Belgesi alan, UN Global Compact imzacısı bir şirket olmanın verdiği sorumlulukla, iş süreçlerimizi bu vizyon doğrultusunda güncelledik. Bu sayede dünya ile aynı anda sürdürülebilirlik adımları atıyor, yatırımlarımızı sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda hayata geçiyoruz.

Avrupa Birliği’nin 2030 yılına kadar sera gazı emisyon oranlarının ciddi oranda azaltılması ve 2050’de ise sıfırlanması hedefi, sürdürülebilir bir geleceğe giden yolu aydınlatıyor. Biz de şirket olarak tüm çalışmalarımızı ve yatırımlarımızı bu hedef çerçevesinde ele alıyor, yeni çözümlerimizi çevreyle uyumlu olacak şekilde geliştiriyoruz. Geleceği planlamayı yalnızca bir iş hedefi olarak görmüyor, yerküreyi koruyup enerji tüketimini azaltmak amacıyla şekillendirdiğimiz proje ve yatırımlarımızla işletmelerimizi de sürdürülebilir bir gelecek için harekete geçiriyoruz. Sürdürülebilirlik yönünde attığımız her adımda bilimin perspektifiyle ilerliyoruz. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Bilim Temelli Hedefler çerçevesinde 2032 yılında karbon emisyonumuzu yüzde 50 azaltmayı, 2050 yılında ise net sıfır hedefine ulaşmayı amaçlıyoruz. Yorglass olarak bugün olduğu gibi yarın da yaşanabilir bir dünya için çalışmalarımızı büyük bir hassasiyet ve titizlikle yürüteceğiz.

Sürdürülebilirliği ve uzun yaşam döngüsünü farklı alanlara taşıyoruz

Sadece bugünü değil, dünü ve geleceği de içine alan geniş bir perspektiften bakarak, camın rehberliğinde geleceğe sahip çıkan proje ve yatırımlara imza atıyoruz. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 22,5 milyon euro yatırımla hizmete sunduğumuz Çamaşır Makinesi Kapak Camı İşletmesi yatırımımız, iş modelimizin öncelikleri arasında yer bulan sürdürülebilirlik vizyonumuzun bir parçasını oluşturuyor. 2021 yılında çalışmalarına başladığımız yeni tesis yatırımımızda da daha önce olduğu gibi ülkemiz için üretmek ve sürdürülebilir bir değer yaratmak hedefiyle yola çıktık. Yatırımımızla çamaşır makinesi kapak camında yüzde 80 gibi büyük bir oranla ithalata bağımlı olan ülkemizi bağımlılık kıskacından kurtararak,sağlıklı ve sürdürülebilir malzemelerin başında gelen camın yarının dünyasında belirleyici bir rol üstleneceğini tüm dünyaya göstereceğiz. Bu sene sona ermeden tesisimizin çatısına güneş enerji sistemi kurarak sürdürülebilirlik yönünde attığımız adımlara bir yenisini daha ekleyeceğiz. Güvenilir ve global bir tedarikçi olmanın verdiği sorumluluk ile yatırımlarımıza hız kesmeden devam ederken, uzun yıllara dayalı inovasyon kültürümüzle sunduğumuz hizmetleri de genişletmeyi sürdüreceğiz.

Camın sonsuz potansiyelini keşfetmeye devam edeceğiz

Sürdürülebilirlik çalışmalarımızı bir adım öteye taşıma gayretimiz bizi üretim sonrası elde edilen atık camlardan ileri dönüşüm projeleri geliştirmeye yöneltti. Bu çerçevede Yorglass Upcycle Design Awards (YUDA) ve Cam Kaykay projelerimizi hayata geçirdik. YUDA ile cam sektörünün ileri dönüşüm ve tasarım yoluyla sürdürülebilirliğini sağlama vizyonuna yarının mirasçısı olan gençleri de ortak ettik. Bu proje ile camın sahip olduğu sonsuz yaşam döngüsüyle bir atık malzeme olarak yeniden kullanılabileceğini ve genç yeteneklerin atık camları ilham verici tasarımlara dönüştürme yeteneğini ortaya koyduk. Camın sürdürülebilir ve yaratıcı bir şekilde kullanılması konusundaki taahhütlerimize odaklanarak sonuçlandırdığımız yarışmamızın ödüllü tasarımlarını Türkiye’nin ilk ileri dönüşüm festivali olan Upcycle İstanbul Art & Design Festivali’nde sergiledik. İleri dönüşüm ve kaynakların verimli kullanımı konusunda bilinç oluşturmak, tasarımın gücüyle atıkların değerlendirilerek tekrar kullanıma kazandırılabileceğini göstermek amasıyla hayata geçirdiğimiz projemiz ile dönüşümün sürdürülebilir çevresel faydalarına dikkat çektik. Cam endüstrisinde yenilikçi bir yaklaşımı temsil eden bu projelerin camın geleceğinde önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz. Geleneksel olarak düzenleyeceğimiz yarışmalar ve katılacağımız etkinliklerle geleceğin yenilikçi projelerini destekleyerek camın sonsuz potansiyelini keşfetmeye devam edeceğiz. YUDA’dan ilham alarak şirketimizin ilk B2C ürünü YUDA Cam Kaykay’ı da üretmeye başladık. Camın sürdürülebilirliğini ve ileri dönüşümünü vurgulamak, endüstride fire olarak kabul edilen malzemelerin üretime tekrar kazandırılabileceğini göstermek adına ikonik cam kaykaylar hayata geçirdik.

Sürdürülebilirliği araç değil amaç olarak görüyoruz

Hem sektörümüze hem de yaşadığımız dünyaya katma değer sağlamak yolunda sürekli iyileşme ve gelişme hassasiyetiyle yol alan bir şirket olarak, sürdürülebilirliği bir araç değil amaç olarak görüyoruz. Sürdürülebilir geleceğe değer katma yönünde attığımız adımlar bize ödüllerle dönüyor. Bu noktada, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri kapsamında Yönetişim Alanında İyi Uygulama Ödülü’ne layık görülmenin gururu içerisindeyiz. Tüm iş süreçlerimiz, ürünlerimiz ve gerçekleştirdiğimiz projelerimizle sürdürülebilirlik amacına hizmet ederek, ülkemizin ve dünyamızın geleceği için örnekle gösterilecek öncü adımlar atmayı sürdüreceğiz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*