Paynet Satış Direktörü Deniz Şensabah: “Nakitsiz toplum olma yolculuğu devam ediyor”

2022 zor bir yıldı. Yüksek enflasyon ortamı şirketlerin ekonomik faaliyetlerini zorlu bir sürece sokarken genel ekonomide yaşanan olumsuzluklar tüm sektör ve şirketleri etkiledi. Buna karşın ülkelerin hızla nakitsiz toplum olma yolculuğu devam etti. Global Digital Payment Market Outlook’a göre dijital ödemeler pazarı 2022 yılında 121,42 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de de BKM Kartlı Ödeme Verileri Raporu’na göre, kredi kartı sayısı 2022 yılında 2021’e göre yüzde 19 artışla 99,5 milyon oldu.

Fintech sektörü büyük bir hızla büyürken tüm ticaret ekosistemini de pozitif yönde etkiliyor. Öncelikle 2022 yılı hem sektör hem Paynet açısından nasıl bir yıl olarak geride kaldı?

2022 zor bir yıldı. Yüksek enflasyon ortamı şirketlerin ekonomik faaliyetlerini zorlu bir sürece sokarken genel ekonomide yaşanan olumsuzluklar tüm sektör ve şirketleri etkiledi. Buna karşın ülkelerin hızla nakitsiz toplum olma yolculuğu devam etti. Global Digital Payment Market Outlook’a göre dijital ödemeler pazarı 2022 yılında 121,42 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de de BKM Kartlı Ödeme Verileri Raporu’na göre, kredi kartı sayısı 2022 yılında 2021’e göre yüzde 19 artışla 99,5 milyon oldu. Banka kartı sayısı ise yüzde 13 artarak 168,9 milyon olurken, ön ödemeli kart sayısı yüzde 25 artarak 71,6 milyona ulaştı. Birçok açıdan zorlu bir yıl olmasına rağmen tüm organizasyonumuzla birlikte stratejilerimize sadık kalarak faaliyetlerimizi sürdürdük ve hedeflerimizin üzerinde büyümeyi başardık. 2021 yılında ulaştığımız 6 milyar TL’lik işlem hacmini 2022 yılında yaklaşık %160 oranında büyüme ile 16,5 milyar TL’ye ulaştırdık.

Bu büyüme özellikle hangi ürün ve çözümlerinizden geldi?

Bu güçlü büyümemizi mevcut ürün portföyümüzün yanında yeni ürünler de destekledi. Yıl içinde 2 yeni ürünü devreye aldık. Birden fazla cihaz veya POS taşınmasına gerek kalmadan, Android telefon ve tabletlerle ödeme alma özgürlüğü sunan PayPOS; NFC özelliği bulunan tüm Android tablet ve telefonlarla bir POS cihazına dönüştürüyor ve saniyeler içinde istenen yerden temassız ve hızlı ödeme almayı sağlıyor. Geçtiğimiz yıl devreye aldığımız büyümemize katkı sağlayan bir diğer önemli çözümümüz kredi ile ödeme almayı sağlayan PayKredi oldu.

Beyaz eşya sektörü ödeme sistemlerinde dijitalleşmede nasıl bir noktada? Sektöre özellikle hangi çözümleri öneriyorsunuz?

Beyaz eşya sektörü 15 bin adet bayi, 3500 adet yetkili servisi, yan sanayisi ve tedarikçileri ile büyük bir ekosistemi temsil ediyor. Sektör, üretimde olduğu gibi satış ve dağıtımda da dijitalleşmenin tüm nimetlerinden faydalanıyor. Beyaz eşya fintech sektörü olarak en önemli hedef sektörlerimizden biri konumunda. Ödeme sistemlerindeki tüm yeniliklere açık olan sektör, Paynet’in ürün ve çözümlerine de oldukça büyük bir ilgi gösteriyor. Paynet’in odak alanı, işletmelerin ürünlerini daha kolay satabilmesi için alternatif finans kanalları yaratmak. Bir işletme hangi alanda faaliyet gösteriyorsa göstersin, ilgili iş modeline uygun ödeme yöntemi sunuyoruz.

Örneğin 2022 yılında kullanıma sunduğumuz yeni çözümümüz PayKredi  işletmelere, kart limiti yetersiz kaldığı için alışverişini tamamlayamayan, kart limitini doldurmak istemeyen veya daha uzun vade talep eden müşterileri için alternatif bir ödeme yöntemi. İşletmeler, müşterilerine sundukları taksitli ödeme deneyimiyle satış hacmini artırırken müşterileri kart limitlerini doldurmadan dakikalar içinde alışverişlerini tamamlayabiliyor. Online başvuru ile kısa sürede sonuç veren bir çözüm yarattık. Avantajlı faiz oranları, masrafsız ve sigortasız kredi sunması PayKredi’nin en önemli avantajları. Hızlı, dijital, anında onaylı ve güvenilir bir alışveriş deneyimi yaşatıyor. Üye iş yerleri taksit sayısını artırarak satış hacmini de yükseltiyor. Beyaz eşya sektörü işletmelerinin geri dönüşlerinden bu çözümümüzden oldukça memnun olduklarını görüyoruz.

Finansal süreçleri kolaylaştırmak, hızlı ödeme almak ve sorunsuz nakit akışı sağlamak isteyen beyaz eşya şirketlerinin bayi ağları ve servis şirketleri için hangi çözümleri öneriyorsunuz?

Ödeme teknolojilerimizle şirketlere daha sağlıklı bir nakit akışı yaratarak finansal olarak güçlenmelerine katkıda bulunuyoruz. PayPortal ile finansal işlemlerini tek bir ekrandan yönetebiliyor, nakit akışları ile ilgili raporlara tek dokunuşla ulaşıyor.

Paynet üye işyerleri, müşterileri nerede olursa olsun Paylink aracılığıyla SMS veya e-posta yoluyla link gönderip ödeme alabiliyor. Örneğin bir Paynet üye iş yeri olan beyaz eşya yetkili servisini düşünelim. Eve servis hizmeti için giden servis elemanı ödemeyi ev sahibine gönderdiği link üzerinden Paylink ile alabiliyor.Müşteri, linkten ulaştığı ödeme sayfasında bilgilerini doldurup onayladıktan sonra da tahsilat kolayca gerçekleşiyor.

Paynet Bayi Ağım Çözümü de özellikle bayi ve alt bayiye sahip şirketlerin nakit ve tahsilat akışını kolaylıkla yönetmelerini sağlıyor. Üreticiden son kullanıcıya kadar olan süreçte gerçekleştirilen satışlarda tahsilat tüm paydaşlara Paynet Bayi Ağım çözümüyle otomatik olarak aktarılıyor. Anında herkesin hak ediş tutarı ilgili banka hesaplarına paylaştırılmış oluyor.

2023 yıl sonuna kadar çıkaracağınız en önemli ürünleriniz neler olacak?

2022’de bireysel kredi gibi alternatif ödeme yöntemlerine odaklanarak tüketici kredisi çözümümüzü devreye aldık, bu yıl da finansman alternatiflerinin artırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Şimdi işletmeler için finansman ihtiyacını nasıl karşılayabiliriz diye bakıyoruz Bireysel dışında, işletmeler için finansal çözümleri pazara sunacağız.

İşletmelerin finansal araçlara erişimini kolaylaştırmaya çalışıyor, fon sağlayan bankalar ile fon ihtiyacı olan şirketler arasında köprü vazifesi görüyoruz. Bu sayede firmalar Paynet aracılığı ile kendi ödemelerini alabildiği gibi tedarikçilerine ödeme yaparken Paynet’in kapsayıcı çözümlerini kullanabilecek. Bu şekilde Paynet üye iş yerleri çek-senet döngüsünden kurtulacak ve tedarikçilerine taksitle ödeme yapabilecek.

Ödemelerin dijitalleştirilmesinin yanı sıra işletmelerin hangi bankada olursa olsun tüm hesaplarını tek bir noktadan izleyebileceği ve nakit akışlarını kolaylıkla yönetebileceği Açık Bankacılık çözümümüzde de sona yaklaştık. Sistemsel geliştirmelerimizi tamamladığımız Açık Bankacılık uygulamamız için lisans başvurumuzu kısa bir süre içerisinde gerçekleştirmiş olacağız. 2023’ün ikinci yarısı ile beraber bu ürünü işletmelerin hizmetine açmayı hedefliyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*