Sağlıklı pişirme yüzyılın en önemli trendlerinden biri

“Salgın sonrası sağlıklı yaşamı ve sporu yaşam biçimi olarak seçenlerin sayısının hızlı bir şekilde artacağını, sağlıklı beslenme konusu da aynı oranda yükselişin paralel olarak devam edeceğini açıkça görüyoruz. Sağlık ekosistemine dahil olan markaların başarılı olacağı bilinciyle son yıllarda biz de gıda hazırlama kategorisindeki Ar-Ge yatırımlarımızı bu eksende şekillendiriyoruz.”

Fakir Hausgeräte Pazarlama ve E-Ticaret Direktörü

Zümrüt Tamer

Fakir, birçok alanda tüketicilerin hayatını kolaylaştıran ve günlük yaşamlarında onlara destek olan ürünler sunuyor. Gıda Pişiricileri de sizin en kuvvetli olduğunuz alanlar arasında. Bu alandaki çalışmalarınızdan genel olarak bahseder misiniz?

“Seni Anlayan Teknoloji” mottosuyla en temel ihtiyaçlara cevap olan bir teknoloji markasıyız. Elbette ki Fakir’in en güçlü ve en yaygın konumlandığı yerlerden biri tüketicilerin mutfakları. Tüketicilerimiz bizden en iyi performansı, son teknoloji çözümleri, en pratik yöntemleri yoğun tempodaki yaşantılarına entegre etmemizi bekliyorlar. Gıda pişirme alanında öncü ve alternatifsiz ürünlerimiz tüketicilerimizin ilgisine hitap ediyor.

Son dönemde oldukça ilgi gören, Türkçesiyle “hava fritözü” teknolojisi pişirme anlayışlarına büyük bir yenilik getirirken biz de bu alanda Fakir farkını ortaya koyarak bir adım daha ileriye taşıdık. Chefry akıllı pişirici ürün grubumuz farklı tüketici alışkanlıklarına ve ihtiyaçlarına yönelik şekillendirilmiş birden fazla ürünü barındırıyor. Güvendiğimiz en önemli özelliklerden biri, Türkiye pazarında Premium Chefry ile bir “çift hazneli hava fritözü” örneğini tüketicilerle buluşturmak oldu. Hava fritözü teknolojisini tercih edenler için zamandan tasarruf etmek, aynı anda birden fazla yemeği sağlıklı yollarla pişirmek için benzersiz bir kapı araladık. Hem hızlı ve pratik, hem de sağlıklı bir pişirme alışkanlığı edinmek isteyenlere Chefry kimi yiyecekler için sıfır yağda pişirme imkanı sunuyor. Bu seride yeni modeller de yer almaya, ürün ailesi genişlemeye devam edecek.

Öte yandan bir diğer çarpıcı serimiz Fakir Grill Expert serisi. Fakir Grill Expert ürünlerinde elektrikli ızgara ve tost makinesi fonksiyonu tek bir üründe buluşuyor. Alışılagelmiş tost makinesi görüntüsünün arkasında Fakir Grill Expert ürünleri farklı pişirme programları, ısı ayarları, dijital ekranları ile mutfaklarda son derece akıllı bir pişirme asistanı.

Gıda Pişiricileri özellikle pandemi sonrası başlayan sağlıklı cihazlar kullanma trendinin en çok büyüyen kategorilerinden biri. Bu alandaki genel tüketici eğilimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Toplumumuzda, kültürümüzün de etkisiyle, sağlığa ve hijyene karşı her zaman hassastık, yalnızca pandemi öncesinde şimdiki kadar gündemimizde değildi. Pandemi süreci hassasiyetimizin daha da önem kazandığı, bu çerçevede alışkanlıklarımızı gözden geçirdiğimiz bir dönem oldu. Tüketicilerimiz de kullandıkları ürünlerde teknolojisi kadar sağlığa faydasına da daha fazla odaklanmaya başladı.

Pandemi sonrasında yapılan bir içgörü araştırmasına göre bu salgının tüketicilerde 6 önemli davranışsal değişime yol açtığı tespit ediliyor. Bunların tamamı sağlık ile ilişkili. Birincisi, tüketici mide ve bağırsak sağlığı ile bağışıklık arasındaki ilişkiye daha çok önem göstermeye başladı. İkincisi, kilo kontrolünü önemsiyor ve kilo kontrolü için metabolizmasının rolü konusunda daha bilinçli. Yeme alışkanlıklarını ruh sağlığını gözeterek şekillendiriyor. Bitkisel ağırlıklı beslenmeye yönleniyor. Kişiselleştirilmiş beslenme rutinleriyle ilgileniyor ve son olarak, sağlıkla ilgili ürünlere daha fazla para harcamayı planlıyor.[1] Evlerde kaldığımız salgın dönemi sağlıklı beslenme alışkanlıklarını evde pişen yemeklere yönlendirmeye de teşvik etti. Böylece sağlığını bilinçli bir şekilde gözeten tüketici, evde pişirme alışkanlıklarını bu prensipleri üzerinden şekillendiriyor.

Akıllı ve sağlıklı pişiriciler bu bilinçli tüketicilerin sağlık hedeflerine ulaşmasına yardımcı oluyor. Yağ tüketimini azaltmak için hava fritözlerini benimsemeye başlıyor. Pişirdiği yemeğin ısısı, pişirme süresi yemeğin besin değeri için önem arz ediyor. Eti uygun olmayan sıcaklıkta pişirmek veya kızartmak, kanserojen kimyasalların açığa çıkmasıyla sonuçlanabiliyor.[2] Tüketici mutfakta yemeği en sağlıklı ısıda, doğru pişirme ayarında pişirmeye önem veriyor.

Salgın sonrası sağlıklı yaşamı ve sporu yaşam biçimi olarak seçenlerin sayısının hızlı bir şekilde artacağını, sağlıklı beslenme konusu da aynı oranda yükselişin paralel olarak devam edeceğini açıkça görüyoruz. Sağlık ekosistemine dahil olan markaların başarılı olacağı bilinciyle son yıllarda biz de gıda hazırlama kategorisindeki Ar-Ge yatırımlarımızı bu eksende şekillendiriyoruz.

Bugün baktığımızda sağlıklı pişirme yüzyılın en önemli trendlerinden biri durumunda ve besin değerini kaybetmeden yemek yapabilen akıllı pişiriciler, tüm dünyada büyük talep görüyor. Biz de bu konuda titiz ve detaylı bir çalışma yürüterek aynı çıkış noktasıyla Fakir Chefry ve Grill Expert serilerini tüketiciyle buluşturduk.

Gıda Pişiricilerinin temel olarak hangi özellikleri taşıması gerekiyor?

İyi bir gıda pişirici mutfakta tüketicinin her anlamda asistanı olabilmeli ve tüketiciye pişirme sürecinde maksimum kontrolü sağlayabilmeli. Farklı yiyecekler için farklı pişirme ayarları, ısı ve süre kontrolü sunması önemli.

Pişirme sürecine dair bildirimler tüketicinin daha kontrollü ve hatasız bir porsiyon çıkarmasına yardımcı oluyor. Sesli bildirimlerle işlemin başladığını, tamamlandığını haber veren cihazlar tüketici tarafından tercih ediliyor.

Sağlık için vazgeçilmez en önemli unsurlardan biri de elbette temizlik ve hijyen. Pişiricinin yemekle temas eden aparatlarının kolay temizlenebilir olması, çıkarıp takılabilmesi büyük bir kriter. Temizlendikten sonraki kullanımda tüketici pişiricinin yeni bir pişirme işlemi için yeterince hijyenik olduğundan emin olmak istiyor. Sadece temizleme de değil, ısıya maruz kalan ürünlerin materyali de sağlık için çok önemli. Isı sonucu sağlığa zararlı madde açığa çıkaracak hazne ve plakalardan uzak durulmalı.[3]

Bu alandaki önümüzdeki dönemde gelecek teknolojiler neler olacak?

Önümüzdeki dönemde dışarıdan hazır olarak aldığımız gıdaları evde yapabilme özelliği olan gıda hazırlama ürünleri karşımıza çıkacak. Doğal olana ve besin değeri en yüksek halde arada bir lojistik zinciri olmadan gıdayı tüketebilme trendi bu alandaki gelişmeleri belirleyecek. Bir yandan da akıllı teknolojiler hala gelişmeye açık. Uzaktan kullanabilmek, planlı hayatın içinde siz başka bir şey yaparken ürünlerin programlanabilir olması günümüzde hala ön planda ve her eve girene kadar gelişmeye devam edecek.

Sizin marka olarak Gıda Pişiricileri alanında öne çıkan ürünleriniz ve bunların özellikleri nelerdir?

Önceki cevaplarımda da belirttiğim gibi gıda pişirici deyince Fakir’in ilk akla gelen ürünleri Chefry ve Grill Expert serileri. Bu iki ürün serisini de tüketicimizle henüz buluşturduk.

Fakir Grill Expert serisindeki 4 farklı ürünümüzle elektrikli ızgara deneyimini son teknoloji dokunuşlarla buluşturuyoruz. Grill Expert Steel, Grill Expert Elite, Grill Expert Pro ve Grill Expert Smart farklı beklentilerde ve bütçelerdeki müşterilere mutlu pişirme deneyimleri sunmak için tasarlandı. Tek bir ürün çıkarmak yerine farklı beklentilere cevap verebilen farklı ürün alternatifleri geliştirdik.

Sağlık yine gündemimizdeydi. Yanmaz yapışmaz ve kolay çıkarılabilen plakalar sayesinde ürünler aynı ölçüde sağlıklı ve hijyenik yemekleri her pişirmede vaat edebiliyor. Gövdeler yiyeceğin boyutuna göre ayarlanabilen ve 180 derece açılabilen yapısıyla esnek bir hareket kabiliyeti sunuyor. Böylece kalın tost ekmeklerinden tutun da et tavuk veya balık filetolara kadar her yiyecek sıkışmadan ve ezilmeden ızgarada pişebiliyor. Hatta Grill Expert Smart, adı üstünde çok daha ‘akıllı’ bir performansla, akıllı sensörleri sayesinde yemeğin kalınlığını kendisi algılayarak uygun derece ve zamanı belirliyor ve lezzetli, doğru pişmiş yiyeceklerle tüketiciyi buluşturuyor. Yani aslında herkes yemek yapmayı bilmek zorunda değil ama doğru araçlarla tanışmak hayatı çok daha güzel hale getiriyor.

Serinin orta-üst segment modellerinde plakalar birbirinden bağımsız olarak ısınabiliyor; Elite, Pro ve Smart ürünlerinde özelleştirilmiş ayarlar ve daha kolay bir takip imkânı için dijital ekranlar yer alıyor. Bu üç ürün de sesli uyarılar ile pişirme sürecinin takibine olanak tanıyor. Fakir Grill Expert Smart, 7 farklı pişirme ayarı programı ve izlenebilir et pişirme dereceleri (az, orta, iyi pişmiş) sunuyor.

Sağlıklı ve pratik yemeklerin bir diğer vazgeçilmezi ise Fakir Chefry serisi. Chefry’ın yemek pişirme programlarıyla tüketicilerimiz tencere yemeklerinden kızartmalara, balıktan keke birçok tarifi kolaylıkla hazırlayabiliyor. Easy Chefry, Uno Chefry ve Premium Chefry bu ailemizin üyeleri. Sırasıyla 4, 5 ve 8.5 litrelik hazneleriyle seri hem çekirdek ailelere, hem de geniş ailelere hitap edebiliyor. Easy ve Premium’da 6, Uno Chefry’daki 8 farklı pişirme programı geniş bir menü seçeneği sağlıyor. Easy Chefry, az yer kaplayan tasarımıyla mutfak alanından tasarruf sağlamak isteyenleri cezbediyor. Sessiz çalışması tüketicinin kesinlikle önem verdiği bir özellik.

Uno Chefry ise kemikli etleri pişirmede kolaylık sağlaması, dondurulmuş gıdaları çözme imkanı sunmasıyla öne çıkıyor. Özellikle et ve balık gibi yemekleri kokusuz ve dumansız pişirebiliyor. Oldukça önemli bir özellik değil mi?

Premium’un sebze ve meyve kurutma fonksiyonu sağlıklı yaşama önem veren bilinçli tüketici kitlesinin ilgisini çekiyor, böylelikle sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilmelerini sağlayan bir özellik sunuyoruz.

Fakir Premium Chefry’daki iki hazne, aynı anda iki farklı yemeğin pişmesine olanak tanırken senkronize bitiş özelliğiyle hazırlanan lezzetlerin aynı anda sunulmasını sağlıyor. Böylece bir yemeğin hazır olması beklenirken diğeri soğumuyor ya da vegan veya et sevenle, soğan sevenle sevmeyen insana aynı anda iki farklı yemek hazırlanabiliyor.

Her iki ürün grubumuza önümüzdeki dönemde yeni ve pratik, son teknoloji ürünler eklemeye devam edeceğiz.


[1] ADM – Emerging Consumer Behavior Shifts

[2] The University of Texas, MD Anderson Cancer Center – Healthy Cooking Tips

[3] NatFood

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*