Covid-19 ile birlikte buharlı temizleyicilerin ve UV-C ışınlı ürünlerin tüketiciler tarafından tercih edildiğini görüyoruz

“Hoover Türkiye olarak, Avrupa’da sahip olduğumuz marka başarısını ve ürün kalitesini Türkiye pazarına taşıma hedefindeyiz. Buna paralel olarak ürün gamımızı belirlerken, tüketicinin hijyen, pratiklik ve etkili temizlik beklentilerini dikkate aldık, bu doğrultuda toz torbasız ve dikey şarjlı süpürgelere ağırlık verdik. Ayrıca UV-C ışınlı pratik temizleyici süpürge Ultravortex gibi ürünlerimizle de niş beklentilere cevap veriyoruz.”

Haier Europe Türkiye Ürün Yöneticisi

Gökçe Dönmez

Türkiye süpürge pazarından kısaca söz eder misiniz? Adet, ciro, pazar payları vb. alanlarda pazarın durumu ve büyüklüğü nedir?

Türkiye elektirikli süpürge pazarı, yıllık yaklaşık 3 milyon adet satış hacmi olan ve hızla büyüyen bir pazardır. Bu hızlı büyümede, tüketicilerin temizlik alışkanlıklarının değişmesi, hijyen konusunda beklentilerinin artması, yeni motor ve filtreleme teknolojileri, yerli ve yabancı oyuncuların pazardaki etkili rekabeti gibi sebepler etkili oluyor.

Firma olarak süpürge pazarındaki konumuzdan bahseder misiniz?

Biz Haier Europe olarak süpürgelerimizi Hoover markamız ile üretiyoruz. Hoover markasının tarihi, 1900’lü yılların başına süpürgenin mucidi James Murray Spangler’e dayanıyor ve Hoover süpürgenin mucidi olarak biliniyor. Hoover, 112 yıldır ev temizliğinde uzman ve Avrupa’nın en çok tercih edilen elektrikli süpürge markalarından biridir. Toz torbasız yatay ve şarjlı dikey modellerinin yanı sıra robotlar, buharlı temizleyiciler, hava temizleyiciler olmak üzere uzun yılların tecrübesini geniş ürün gamıyla tüketicisiyle buluşturmaktadır.

Hoover Türkiye olarak, Avrupa’da sahip olduğumuz marka başarısını ve ürün kalitesini Türkiye pazarına taşıma hedefindeyiz. Buna paralel olarak ürün gamımızı belirlerken, tüketicinin hijyen, pratiklik ve etkili temizlik beklentilerini dikkate aldık, bu doğrultuda toz torbasız ve dikey şarjlı süpürgelere ağırlık verdik. Ayrıca UV-C ışınlı pratik temizleyici süpürge Ultravortex gibi ürünlerimizle de niş beklentilere cevap veriyoruz.

Pandemi ile birlikte tüketicilerin süpürgelere olan eğilim ve bakış açıları da değişti. Tüketicilerin merak ettiği sorular ve bu alandaki trendler nelerdir? Buharlı temizlik aletlerinin ev temizliğine katkıları nelerdir ve bu ürünlerin Covid 19’u önleme özelliği ne kadar güvenilirdir?

Covid-19 krizinin patlak vermesinden bu yana, tüketiciler için hijyen beklentisinin arttığını biliyoruz. Bu sebeple, buharlı temizleyicilerin ve UV-C ışınlı ürünlerin tüketiciler tarafından tercih edildiğini görüyoruz. En çok merak edilen, UV-C ışınlı süprügelerin ve buharlı süpürgelerin ev hijyenindeki rolü ve etkisi. UV-C ışınları ve su buharının sağlamış olduğu aktif buhar teknolojisi, bakterilere karşı mücadelede etkili çözümler sağlıyor ve evlerde daha fazla hijyeni garanti ediyor.

Ev temizliği için etkin olan en çok hangi süpürge çeşidi tercih ediliyor?

Tüketicilerin elektrikli süpürge tercihleri incelendiğinde, toz torbasız ürünlerin baskın olduğunu görebiliyoruz. Tüketiciler toz hazneli, temizlik sonrası toza temas etmeden temizleyebilecekleri toz torbasız modelleri daha çok tercih ediyor. Son yıllarda, Avrupa’daki trendin de Türkiye’de etkili olduğunu gözlemliyoruz ve tüketicilerin Türkiye’de de evlerine birden fazla elektrikli süpürge satın aldığını görüyoruz. Tüketici yatay süpürgelerin yanında, hafif ve hızlı temizliğe olan ilginin ve ihtiyacın artmasından dolayı şarjlı kablosuz süpürgeleri de evlerinde temizlik yardımcısı olarak bulunduruyor. Aynı zamanda yerden tasarruf sağlayan bu süpürgeler, günümüz modern evlerinde daha az yer kaplaması ve pratikliği ile tercih sebebi oluyor.

Bebekli aileler, alerji ve astım hastası bulunan evler, evcil hayvan besleyen aileler ne tür süpürgeler tercih ediyorlar, etmeliler?

Bebekli aileler, alerji problemi olanlar, evcil hayvan sahipleri daha yüksek filtreleme teknolojisine sahip ve özellikli başlıkları olan elektrikli süpürgeleri seçmelidir. Bu anlamda, çift Hepa filtreli, multi-siklonik süpürgeler tercih edilebilir. Evcil hayvanlar için geliştirilmiş evcil hayvan başlıklı modeller tüylerin kolayca temizlenmesini sağlar ve tüketicinin bu yöndeki beklentisini karşılar.

Şarjlı süpürge pazarındaki trend ve son durum nedir? Buradaki gelişmelerle kablolu süpürge pazarı sizce bitiyor mu?

Pratikliği, hafifliği, sağladığı yer avantajı, motor teknolojileri, işlevsel başlık ve aparatlarıyla şarjlı süpürgeler son dönemde tüketiciler tarafından yoğun şekilde tercih ediliyor. Motor teknolojilerindeki son yenilikler dikey şarjlı elektrikli süpürgelere de yansımaya başladı. Brushless motor dediğimiz fırçasız ve dijital motorlu ürünler pazarda yerini aldı. Başlık ve aparatlar konusunda ise LED başlıklı, koldan kontrollü, daha fonskiyonel, manevra kabiliyeti yüksek ürünler pazarda. Tüm bunlar dikkate alındığında şarjlı süpürgelere olan ilginin devam edeceğini düşünüyoruz.

Bu ilginin ve büyümenin, kablolu süpürge pazarında bir düşüşe sebep olacağını düşünmüyoruz. Daha önce dikkat çektiğimiz gibi evlerde şarjlı süpürgeler kablolu süpürgelerin yanında işlevsel olarak bulunmaya devam ediyor.

Yatay kablolu ve şarjlı dikey süpürgelerin yanı sıra pazarda robotlar da ilgi görüyor. Son dönemde pratiklik ve kolaylık bekleyen tüketiciler için, çok efor gerektirmeden temizlik sağlayan robot süpürgelerin atılımını izliyoruz. Pazarda çok fazla robot süpürge üreticisinin farklı modelleri bulunuyor. Bazı modellerde bulunan ıslak kuru temizlik fonksiyonu, süpürme teknolojisini bir adım daha öteye taşıyor ve ıslak fonksiyonu ile moplama özelliğiyle temizlik deneyimini bir adım öteye taşıyor.

Sulu süpürge ürünleri halen tercih ediliyor mu? Halı yıkama makinesi hala üretiliyor ve kullanılıyor mu?

Sulu süpürge ve halı yıkama makineleri son yıllarda pazardaki ağırlığını yitirdi. Bunun yerine, tüketicilerin çoğunluğu halı yıkama ihtiyacı için profesyonel temizlik firmalarından destek alıyor ancak yine de biz firma olarak bu tarz ürünleri ihtiyacı olabilecek tüketiciler için üretmeye devam ediyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*