Kablosuz modeller, emiş gücü ve şarj kullanım süresinden kaynaklı olarak tüketicilerin detaylı temizlik ihtiyaçlarına en iyi çözümü sunuyor

“Pandemi ile birlikte tüketiciler hijyenik ortamların oluşmasını sağlayan ürünlere yöneldiler. Sadece süpürgenin emiş gücüyle değil filtre özellikleri ile de ilgilenmeye başladılar.”

GoldMaster Genel Müdürü Sinan Bora

Türkiye süpürge pazarından kısaca söz eder misiniz? Adet, ciro, pazar payları vb. alanlarda pazarın durumu ve büyüklüğü nedir? 

Son yıllarda Türkiye pazarında en hızlı büyüyen sektörlerin başında “elektrikli küçük ev aletleri” gelmektedir. Yaşam kalitesini artıran, hayatı kolaylaştıran “elektrikli küçük ev aletleri” ürün gruplarına göre incelendiğinde ise süpürge pazarı adetsel ve cirosal olarak pazarın büyük bir dilimini oluşturmaktadır. Süpürge pazarında 20’den fazla marka rekabet etmektedir ve şu an trend, şarjlı süpürge ile robot süpürgelerdir. Yıllık 2.5 milyon adet süpürge satılmaktadır ve yıllık 2.2 milyar TL ciro büyüklüğü vardır. Tür dağılımına bakılacak olursa %50 siklonik, %20 torbalı, %23 dik süpürge, %3 ıslak kuru süpürge, %4 diğerleri olarak ayrılmaktadır.

Firma olarak süpürge pazarındaki konumuzdan bahseder misiniz? 

Küçük ev aletlerinde özellikle süpürge pazarında yoğun bir rekabet var. Goldmaster olarak biz farklı ürünler geliştirerek rakiplerde olmayan fonksiyonları barındıran ürünlere ağırlık veriyoruz. Örnek olarak 5 filtre barındıran ve aynı zamanda turbo başlık ile sunulan modellerimiz mevcut. Aynı zamanda marka olarak yerli üretime verdiğimiz önemden dolayı kalıpları bize ait olan 5’i yatık, 2’si dik olmak üzere 7 tane modelimiz mevcut.

Pandemi ile birlikte tüketicilerin süpürgelere olan eğilim ve bakış açıları da değişti. Tüketicilerin merak ettiği sorular ve bu alandaki trendler nelerdir?

Pandemi ile birlikte tüketiciler hijyenik ortamların oluşmasını sağlayan ürünlere yöneldiler. Sadece süpürgenin emiş gücüyle değil filtre özellikleri ile de ilgilenmeye başladılar.

Ev temizliği için etkin olan en çok hangi süpürge çeşidi tercih ediliyor? 

Ev temizliği için en çok yatık süpürgeler tercih ediliyor. Yatık süpürgeler pazarının yaklaşık %75’ini adet bazından domine etmekle birlikte dik süpürgeler de pratik, günlük ve kısa süreli temizlik için hayatımıza girmeye başladı.

Bebekli aileler, alerji ve astım hastası bulunan evler, evcil hayvan besleyen aileler ne tür süpürgeler tercih ediyorlar, etmeliler?

Günümüzde tüketiciler söz konusu sağlık olduğunda oldukça bilinçliler, farkındalıkları yüksek. Bebekli aileler, alerji ve astım hastası bulunan evler hepası olan süpürgeleri tercih ediyorlar. Hepa filtresi olan modeller, evi süpürürken aynı zamanda mikron düzeydeki çok küçük kirli hava partiküllerini tutarak havanın temizlenmesine de olanak sağlar. Böylelikle evde alerji, astım vb. kronik hastalığı bulunan kişilerin Hepa filtre ile desteklenmiş modelleri tercih etmeleri doğru olacaktır. Evcil hayvan besleyenler için ise süpürge başlığına eklenmiş ve dönerek zemini döven, yapışmış kıl ve kirleri zeminden söken turbo başlıklı ürünleri tercih etmeliler. Hepa filtre ve turbo başlık bulunduran dinamik ve joker süpürgelerimiz bu kullanımlar için tüketici tarafından tercih edilmektedir.

Şarjlı süpürge pazarındaki trend ve son durum nedir? Buradaki gelişmelerle kablolu süpürge pazarı sizce bitiyor mu?

Kablosuz, şarjlı modellere ilgi artmakla birlikte kablosuz modellerin emiş gücü ve şarj kullanım süresinden kaynaklı olarak tüketicilerin detaylı temizlik ihtiyaçlarına en iyi çözümü yine kablolu ürünler sunmaktadır. Pazarın büyük çoğunluğunda da halen kablolu emiş gücü yüksek ürünler tercih ediliyor. Bu nedenle kablolu süpürge pazarı hiçbir zaman bitmez.

Sulu süpürge ürünleri halen tercih ediliyor mu?

Sulu süpürgeler piyasada mevcut olmakla birlikte tüketicilerin daha az ilgi gösterdiği bir grup. Temel nedenlerini sıralamak gerekirse temizliğinin zor olması, suyun içinde biriken tozun kokuya sebep olması gibi nedenleri sayabiliriz.

Halı yıkama makinesi hala üretiliyor ve kullanılıyor mu?

Halı yıkama makineleri hala üretiliyor ve kullanılıyor. Evde halı yıkama imkanı olanlar halısını kendi geleneksel yöntemleriyle yıkamayı tercih ediyor. Fakat çoğunlukla kurutma, leke çıkarma vb. işlemlerin evde zor olmasından dolayı özellikle büyük şehirlerde halı yıkama şirketlerinden tüketici faydalanıyor.

Buharlı temizlik aletlerinin ev temizliğine katkıları nelerdir ve bu ürünlerin Covid 19’u önleme özelliği ne kadar güvenilirdir?

Buharlı temizlik ürünleri Covid 19’u önlemez ancak hijyenik koşulları iyileştirme konusunda oldukça hayatımızı kolaylaştırabilir. En önemli avantaj olarak evde kimyasal kullanımını azalttığı söylenebilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*