Ekolojik ayak izini azaltan ve dönüştürülmüş malzemelerden oluşturulmuş ürünler öne çıkıyor

Arçelik Türkiye Kıdemli Pazarlama Direktörü Mehmet Tüfekçi

Türkiye klima pazarını genel olarak değerlendirir misiniz? Son dönemde ne tür değişimler oldu, sektörde nasıl bir eğilim söz konusu?

İklimlendirme sektöründe Çin, Japonya ve ABD gibi ülkelerin ardından önde gelen pazarlardan biri olan Türkiye’de iklim değişikliği ile sıcaklıkların mevsim değerlerinin üzerinde seyretmesi ve kentsel dönüşüm ve konutların yenilenmesi gibi etkenler sonucu klima sektörünün hızla büyüdüğünü görüyoruz. Özellikle pandemi sonrası dönemde klima satışlarında iki kat artış gözlemlendi. Türkiye klima pazarı 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla adetsel olarak %68,4, ciro açısından ise %159 büyüme sağladı. Arçelik’in de bir üyesi olduğu Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin yıl sonunda paylaştığı rakamlarına göre 2023 yılındaki klima toplam satışları 2022 yılına göre %67 oranında artış gösterdi. Türkiye son dönemlerde iklimlendirme sektörü açısından AB ülkeleri için önemli bir üretim üssü. Uyum süreciyle karbon nötr stratejiler odak noktası haline gelmiş durumda. Biz Arçelik olarak yenilenebilir enerji atılımlarımız ve enerji verimliliği çalışmalarımızla bu konudaki kararlılığımızı ortaya koyuyoruz.

Klima pazarındaki genel konumunuz nedir? Hangi ürünleriniz ile öne çıkıyorsunuz, fark yaratıyorsunuz?

Türkiye pazarında 2023 yılında geçen yıla kıyasla adetsel olarak %73,7 oranında büyürken cirosal olarak %163 büyüme sergiledik. Avrupa klima pazarında ise adetsel olarak %19,7, cirosal olarak %16,6 oranında büyüme sağladık. Türkiye’de ev tipi klima üretmeye başladığımızdan beri pazar lideriyiz, klima sektöründe birinci sırada yer alıyoruz. 2023 yılında sürdürülebilir çözümler sunma hedefimizle bir milyonu aşkın ev tipi klima cihazı ürettik. Türkiye’nin ilk klima üretim tesisini açtıktan sonra 2017’de ilk yerli ticari klima üretim hattını faaliyete geçirdik. Tesislerimizle istihdama katkı sağlamanın yanı sıra yan sanayinin ve ekonomimizin gelişimini de destekliyoruz. Üretim aşamalarımızı daha sürdürülebilir kılmak için fabrikalarımızı dönüştürüyoruz.

Tüketiciler klima satın alırken en çok hangi özelliklere dikkat ediyor? En çok hangi satın alma kanalını tercih ediyorlar?

Tüketiciler klima satın alırken enerji verimliliği, filtre sistemleri, gürültü seviyesi gibi temel teknik özelliklere dikkat ediyorlar. Bu unsurlar tüketicilerin konforunu artırmak, uzun vadede masrafını azaltmak ve ürünün optimum performans düzeyine ulaşması için kilit bir rol oynamaktadır. Temel teknik özelliklerin yanı sıra tüketiciler ayrıca çevreye zarar vermeyen ve yüksek enerji verimli ürünlere ilgi gösterme eğilimindeler. Tercih edilen satın alma kanalları arasında çevrimiçi platformların son zamanlarda yükselişte olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni geniş ürün yelpazesi, diğer tüketici değerlendirmelerine erişim kolaylığı ve teknik özellik karşılaştırma seçenekleri gibi avantajlar sunarak tüketicilere daha bilinçli bir alışveriş deneyimi sağlamasıdır.

Klima ürünlerinde çevre ve doğa koruma özellikleri olarak hangi teknolojiler öne çıkıyor? Bu teknolojiler tüketiciler tarafından nasıl karşılanıyor? Satın almada bir tercih sebebi oluşturuyor mu?

Klima pazarında enerji verimliliği yüksek, ekolojik ayak izini azaltan ve dönüştürülmüş malzemelerden oluşturulmuş ürünler öne çıkıyor. Tüketicilerimizin akıllı iklimlendirme ürünlerine ilgisinin artacağını öngörüyoruz. Arçelik olarak çevreci ve enerji verimli R32 soğutucu akışkanı kullanarak Türkiye’de bir ilke imza attık ve ürün portföyümüzü bu yenilikçi akışkanla çalışabilen bir formata dönüştürdük. Bu akışkan sayesinde ürünlerimizin enerji verimliliğini artırırken aynı zamanda kompresör garanti süresini ön koşulsuz 10 yıla çıkarma başarısını elde ettik.

Klima satışları sonrası montaj süresince ne türlü sorunlarla karşılaşıyorsunuz? Bunun çözümü için önerileriniz var mı?

Klima satışları sonrası montaj sürecinde karşılaşılabilecek potansiyel sorunlar genelde yetkilendirilmemiş servis kullanımı ya da yanlış montajdan kaynaklanmaktadır. Arçelik, müşterilerine yönelik sunduğumuz ücretsiz keşif hizmeti ile klima modelinin doğru kapasiteyle seçilmesini, uygun duvar montajının sağlanmasını ve tüm işlemlerin yönetmeliklere uygun olarak gerçekleşmesini temin ediyor. Yetkilendirilmiş servis kullanılması olası hataları en aza indirerek güvenilir ve uzun ömürlü bir kullanım sağlamaktadır. Ek olarak yetkili servis ekiplerimize düzenli eğitim vererek teknik bilgilerini güncel tutarken müşterilerimize düzenli bakım ve kullanım rehberi sağlayarak klima sistemlerini daha etkili bir şekilde yönetmelerine destek oluyoruz. Böylece müşterilerimiz, olası sorunlara karşı daha bilinçli bir yaklaşım benimsemektedirler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*