En İyi Öğretmen Filmleri

6. Lean On Me – ABD – 1989

Morgan Freeman, her yönü ile dökülen bir devlet okuluna atanan sert ama adil müdürü canlandırmaktadır. Rocky ve Karate Kid filmlerinin yönetmeni John G. Avildsen’den yine birinci sınıf bir drama.

Freeman’ın rolü senaryoda biraz klişe olarak çizilse de, muhteşem oyunculuğu ile yine sıradışı bir çizgi yakalıyor usta oyuncu.

5. School of Rock – ABD – 2003

Gerçek hayatta da bir Rock grubunun solisti olan Jack Black’ten çok eğlenceli, nefis hard rock müzikleri ile bezeli bir film.

Zengin çocuklarının devam ettiği özel bir okula atanan yedek öğretmen, çocukları Rock’ın asi ve özgür dünyası ile muhteşem müzikler eşliğinde tanıştırıyor. Indie filmlerinin tanınmış yönetmeni Richard Linklater’dan.

4. To Sir, With Love– İngiltere- 1967

Mühendislik eğitimi alırken, Londra’nın varoşlarındaki tamamı beyaz öğrencllerden oluşan bir sınıfa atanan Amerikalı siyahi öğretmen rolünde Sidney Poitier, kariyerinin en önemli rollerinden birini veriyor.

Aynı zamanda “Shogun” gibi bestseller romanların da yazarı olan senarist-yönetmen James Clavell’den dokunaklı bir dönem draması.

3. Vurun Kahpeye– Türkiye – 1964

Halide Edip Adıvar’ın ünlü romanından uyarlama. Günümüzde de Cumhuriyetimizin başına bela olan yobazlık virüsünün o dönemde de alçaklığıyla iyi ve güzel olan her şeye saldırışının ve ihanetin öyküsü.

Gencecik bir Hülya Koçyiğit, günümüzdeki halini yadsırcasına tam bir Cumhuriyet kadınına can verirken; filmin asıl ağır topu müthiş bir kötü adam olan Ali Şen. Üç kez sinemaya aktarılan romanın en iyi uyarlaması bu.

2. Dalga– Almanya – 2008

Bir lise öğretmeni, diktatörlük altında bir topluluğun nasıl çığırından çıktığını uygulamalı olarak öğrencilere göstermek ister. Bunun için de, çok tehlikeli olaylara yol açacak psikolojik bir deney başlatır sınıfındaki öğrencilerle.

Faşist yönetimin (daha açıkçası Nazizm döneminin) insanları nasıl insanlıktan çıkardığını, hayatları nasıl kararttığı çok çarpıcı bir şekilde resmedilmiş. Hayatınıza yumruk gibi inip, bir süre sizinle kalan filmlerden.

1. Dead Poets Society – ABD – 1989

Günü Yakala! Rahmetli Robin Williams’dan eşsiz bir oyunculuk gösterisi.

Konfor ortamından çıkmanın, gelişmenin, dostluğun kılavuz filmlerinden. 50’lilerin sonunda özel ve prestijli bir özel okulda geçen film, komedi ve trajedide doruklara ulaşıyor.

Konformizme ve otoriteye karşı özgür düşüncenin bayrağını açan modern bir klasik. Bir dönem tüm öğrencileri sıraların üstünde ayakta diken film.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*