Çeyrek asırlık hazineler – Alfabetik sıra ile 1998’in en iyi 7 filmi

7. Ringu (Japonya)

Beni yetişkin çağımda korkutan ilk film oldu Ringu (Halka). Etkileyici atmosferi o kadar ürkütücü ki, öykünün fazla mantık dışı olduğunu düşünmüyorsunuz bile. İlk filme göre daha zayıf kalan devam filmleriyle bir üçlemeye dönüştü ve ABD’de iki filmlik yeniden yapımları çevrildi. Hideo Nakata’nın usta işi yönetimi (Japon ve ABD yapımı filmlerinin 2.leri de o’na ait) sizi film boyu diken üstünde tutuyor. Romanından bile iyi olan ender filmlerden.

6. Gemide (Türkiye)

Türk sinemasının başyapıtlarından. Serdar Akar imzalı film, erkek karakterlerinin kısıtlı bir mekânda birbirileriyle olan hesaplaşmalarını müthiş bir kara mizah ile veriyor. Türk sinemasının en iyi oyuncularından olan Erkan Can, beş kişilik oyuncu kadrosuna hem “gemide”, hem kamera önünde mükemmel bir kaptanlık yapıyor.

5. Lock, Stock and Two Smoking Barrels (İngiltere)

Guy Ritchie’nin ilk ve en iyi filmi. Zaman zaman bu seviyeye yaklaşsa da bir daha bu ölçüde tıkır tıkır işleyen bir komedi-macera filmi yapamadı. Dünyaya (bana göre) tüm zamanların en iyi aksiyon filmi oyuncusu Jason Statham’ı tanıtması da cabası.

4. The Thin Red Line (ABD)

20 yıl aradan sonra Terence Malick, en iyi filmi ile yönetmenliğe geri dönüyor. Yılın klasikleşen diğer 2. Dünya Savaşı filmi. Daha sanatsal, daha az çarpışma içeren ama Er Ryan’ı Kurtarmak kadar güçlü mesajlar içeren savaş karşıtı bir sinemasal çığlık.

3. Büyük Lebowski (ABD)

Coen Biraderlerin parlak kariyerlerinin en parlak halkalarından. Hınzırca komik bir kara-film parodisi. Jeff “The Dude” Lebowski’nin bir isim benzerliği ile başlayan çılgınca komik macerası, mükemmel oyuncuları kusursuz şekilde yöneten Coen Biraderlerin elinde bir modern komedi klasiğine dönüştürüyor.

2. Truman Show (ABD)

Jim Carrey’nin ününün doruğundayken çevirdiği ve dramatik rollere ilk kez göz kırptığı klasik. Komedi ile dramın müthiş bir harmanı. Tüm hayatını doğumundan itibaren bilmeden 24 saat kameralar önünde geçiren Truman, bir TV reality show projesi olduğunu yavaş yavaş keşfeder ve müthiş bir finale doğru pupa yelken gideriz.

1. Er Ryan’ı Kurtarmak (ABD) Spielberg’in 2. Dünya Savaşı’na epik yorumu, belki de Hollywood’un en iyi 2. Dünya Savaşı filmi. Tom Hanks başta (kadın oyuncu içermeyen) müthiş bir oyuncu kadrosu var. Spielberg’in özellikle Normandiya kıyısındaki 20 dakikalık çok kanlı ve gerçekçi açılış sahnesi, sinema dersi niteliğinde. Uzun zamandır iyi bir film üretemeyen ustanın en iyi filmi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*