En iyi vampir filmleri

1922’de Alman dışavurumcu akımının ustası F. W. Murnau, Bram Stoker’ın “Dracula” romanını ilk defa sinemaya uyarlar. İzinsiz bir uyarlama olduğu için filmin adı “Nosferatu, Bir Dehşetin Senfonisi” olur. Vampir filmlerinin 100. Yılında en iyi vampir filmlerini yazdım.

7. 30 Days of Night (2007)

Bir grafik romandan uyarlanan filmde, Alaska’nın kuzey kutbuna yakın bir bölgesinde 30 günlük gece döneminde kasabayı istilaya gelen vampir klanı ile hesaplaşmak zorunda kalan kasaba halkının dehşet verici öyküsü. Etkileyici atmosferi ile kasabalıların soğuk yalnızlığını film boyunca iliklerinize kadar hissediyorsunuz.

6. Horror of Dracula (1958)

İngilizlerin korku filmleriyle efsaneleşecek olan Hammer Film Stüdyoları’nı yaratan film. Christopher Lee’nin daha sonra defalarca tekrarlayacağı role ilk soyunuşu. Yönetmen Terence Fisher da korku türünün efsanelerinden oldu ilerleyen yıllarda. 1931 tarihli ABD versiyonundan bir nebze daha iyi.

5. Let The Right One In (2008)

Soğuk İsveç’ten kan dondurucu bir modern vampir klasiği. Arkadaşlarınca hor görülüp, itilip kakılan bir çocuk komşu kızında şefkati ve aşkı bulacaktır. Tabii kızın bir vampir olması olayları ilginçleştirir. Sonradan ABD versiyonu da yapıldı ama orijinali daha iyi.

4. Bram Stoker’s Dracula (1992)

Francis F. Coppola’nın belki de son iyi filmi. Rolünde fazlasıyla sırıtan Keanu Reeves dışında bol yıldızlı kadrodan tam bir oyunculuk gösterisi. Dönemini iyi yansıtan, aslına sadık bir Dracula uyarlaması.

3. What We Do IN The Shadows (2014)

Taika Waititi’nin kült komedi klasiği daha sonra sit-com formatında beyazcama da transfer oldu. Vampirlerin ölümsüz ve zaman zaman monoton dünyalarına son derece komik bir bakış. Çok eğlenceli bir mockumentary.

2. Thirst (2009)

G.Kore’li usta yönetmen Park Chan-Wook’dan vampir mitosuna değişik bir bakış. Emile Zola’nın “Therese Raquin” romanının çok serbest bir uyarlaması. Vampire dönüştürülen eski rahibin, giderek kontrolünden çıkan aşkı ve kendi ile hesaplaşması. Oscar gözdesi Parazit’in de başrolünde olan Song Kang-Ho’dan kusursuz oyunculuk gösterisi. 21. Yüzyılın en iyi vampir filmi.

1. Nosferatu (1922)

Vampir filmlerini ve hatta bir anlamda sinemada korku janrını başlatan film. Tüm Dracula filmlerinin en korkuncu. Aradan geçen 100 yıla rağmen hala sapasağlam duran, Alman dışavurumcu ekolünün bu başyapıtında yönetmen F.W.Murnau, Kont Orlok rolündeki Max Schreck’ten kusursuz bir performans almış. Sinemanın en önemli klasiklerinden.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*