Türkiye’nin ilk ve tek yenileme (refurbished) merkeziyiz

“Refurbished konusu ülkemizde maalesef bilinen ve oturmuş bir konu değil. Ticaret Bakanlığı bu konu üzerinde çalışmalarda bulunuyor. Yasal yükümlülükleri olan, ülkemize ve dünyaya faydası olan, çöpe giderek imha edilecek olan ürünlerin ekonomiye tekrar kazandırılması söz konusudur. Bu sayede istihdam oluşması, işçilik, KDV üretilmesi ve piyasaya hareket gelmekte.”

EFS Elektronik Ltd. Şti. Sahibi Serkan Altınbaşak

Beyaz eşya ve tüketici elektroniği alanında sektörün öncü markalarından olan EFS Elektronik, her geçen gün büyümesini ve gelişimini sürdürüyor. Genel olarak 2021 yılını değerlendirir misiniz? Yıl nasıl geçiyor?

1998 yılında online satış mağazası ve Başarı Online ismi ile sektöre atılan firmamız 2000 yılında ilk mağazasını Çamlıca’da açtı. Yıllar içerisinde İstanbul’un çeşitli bölgelerinde mağazalar açarak büyümeye devam ettik. Geçen 23 yıl içerisinde ülkemizin ve dünyanın yaşamış olduğu olumsuz ekonomik şartları iyi analiz ederek bugünlere gelmeyi başardık. 2009 yılından itibaren iade ürünler ve yenileme işlemlerini yapmaya başladık ve yolmuza EFS Elektronik olarak devam ettik. EFS Elektronik, Türkiye’nin ilk ve tek yenileme (refurbished) merkezidir.

2020 yılı ekonomi ve pandemi dolayısıyla zor bir yıl oldu. Bunun etkileri 2021 yılını da zor bir yıl kıldı. Üretimsizliğin ve eve kapanmanın oluşturduğu maliyetlerin yükselmesi tüm ekonomiye olumsuz yansıdı. Ancak insanlar böyle dönemlerde alacakları ürünlerin fiyatlarını daha fazla araştırıp satın alıyorlar. Yenilenmiş ürünlerin fiyat avantajlarından dolayı bu süreç olumlu geçti. 

 
Yakın zamanda yaptığınız yatırımlar ve projelerden bahseder misiniz? Markanın son dönemdeki gelişimi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yakın zamanda birkaç büyük marka ile irtibatımız oldu. Pandemi sürecinden dolayı evden çalışıldığından görüşmelerimiz yarıda kalmış ve firmamızı yerinde ziyaret etmek isteyen firma yetkilileri bu durumu mecburen ötelemiş oldular. Refurbished konusu ülkemizde maalesef bilinen ve oturmuş bir konu değil. Ticaret Bakanlığı bu konu üzerinde çalışmalarda bulunuyor. Yasal yükümlülükleri olan, ülkemize ve dünyaya faydası olan, çöpe giderek imha edilecek olan ürünlerin ekonomiye tekrar kazandırılması söz konusudur. Bu sayede istihdam oluşması, işçilik, KDV üretilmesi ve piyasaya hareket gelmekte. Ürünlerin imhası gerçekleşmediğinden gelecekte yeryüzünde yaşanacak element azalmasının da önüne geçilmiş olmakta. 

 
Son 2 yıla damgasını vuran pandemi ile birlikte beyaz eşya, küçük ev aletleri ve tüketici elektroniği sektörlerinde ciddi dalgalanma ve değişimler yaşandı. Siz bu süreci nasıl geçirdiniz ve geçiriyorsunuz?

2020 yılı genel olarak ekonomik açıdan zor geçeceği belli olan bir yıldı. Buna ek olarak yılın ilk çeyreğinde pandemi süreci de eklendi. Ülkemiz açısından zor bir yıl geçse de yeni alışkanlıklar edinmemize de sebep oldu. E-ticaret ön plana taşınmış oldu. İnternetten alışveriş yapmayanlar bile gerek yiyecek içerecek gerekse genel ihtiyaçlarını online yapar hale geldi. Ayrıca evde daha fazla zaman geçirince konfor alanlarına yenileme ihtiyaçları duyuldu. Bu vesile ile beyaz ve kahve rengi eşyalar mobilya ve daha birçok sektörde online satışlar hız kazanmış oldu. Biz de bu dönemi gerek online gerek mağazacılıkta verimli geçirmiş olduk.

 
Pandemi ile değişen tüketici eğilimleri size nasıl yansıdı? Hangi ürün ya da ürün grupları öne çıktı?

Pandemi süreci bize olumlu yansıdı. Yenilemesini yaptığımız ürünleri faturalı ve garantili sattığımızdan satışlarımız hız kazandı. Bu süreçte küçük ev aletleri, kahve makineleri ve televizyonların satış adetleri en yüksek olanlar arasındaydı.

 
Şirket olarak fark yarattığınız çalışmalardan biri de çevrenin korunmasına yönelik AEEE’nin yeniden değerlendirilmesi. Bu alanda neler yapıyorsunuz, projeniz nasıl ilerliyor?

2018 yılında Çevre Bakanlığı’ndan Elektronik Atık Geri Dönüşüm Belgesi’ni (AEEE) almış bulunmaktayız. İsimizi belli kale ve standartlarda yapmak adına TSE ve ISO belgelerimizi de tamamladık. 

 
Servis sonrası hizmetler de pandemide öne çıkan konulardan biri oldu. Sizin bu alanda da etkin çalışmalarınız bulunuyor. Servis sonrası hizmetlerde nasıl bir yapılanma ile hizmet veriyorsunuz?

Satmış olduğumuz ürünlerin garantilerini tecrübeli ekibimizle vermekteyiz. Çalışanlarımız 3 -18 yıldır bünyemizde çalışmaktadır. Pandemi sürecinde eğitimlerimizi artırdık. Şartlar gereği hijyene normalin üzerinde önem vermekteyiz. Çalışanlarımızın yanlarında firmamıza özel üretilmiş gümüş suları, galoşlar ve eldivenler bulunmaktadır. Müşterilerimizin evlerinde minimum sürede zaman geçirilmektedir. Şirketimizin doktoru ve işyeri güvenliği ekibi rutin olarak çalışanlarımızı kontrol etmektedir. Çalışanların aşıları yapılmaktadır. Elimizden geldiğince önlemleri almış bulunmaktayız. Pandemi sürecini minimum hasarla geçirdik.

 
EFS Elektronik olarak 2022 yılı için hedefleriniz ve stratejileriniz neler olacak? Şirket olarak sizlerden neler göreceğiz?
 2022 yılı ülkemiz için toparlanma yılı olacaktır. Bizler de çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz. Birçok marka ile görüşmelerimiz devam edecektir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*