Türkbesd: Çevre dostu ürünler geliştirerek çevresel etkilerin en aza indirgenmesi her zaman olduğundan çok daha önemli hale gelmiştir

TÜRKBESD Beyaz Dünya Özet Bülteni, 2021 Yılı Ağustos açıklandı.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’ne üye firmaların 1,5 yıldır yaşamlarımızı kökten değiştiren pandeminin yol açtığı olağanüstü belirsizlik ortamında gereksinimleri en doğru şekilde belirleyerek ihtiyaçları karşılamak üzere büyük bir özveri ile çalıştığını söyleyen TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Can Dinçer, tüm zorluklara karşın beyaz eşyaya ihtiyacın daha da arttığı bu dönemde sektörün başarılı bir performans sergilediğini vurguladı: “2021 yılı ilk 8 ayı itibariyle iç satış ve ihracat olmak üzere toplam satışlarımız bir önceki yıl aynı dönemle kıyaslandığında %26 artarak 22.632.513 adet olarak gerçekleşti. Ağustos ayında genel ekonomik koşullar ve yüksek baz etkisinin etkisiyle iç satışlarımızda %8’lik bir daralma yaşanırken, sektörümüzün satışlarının % 75’ini oluşturan ihracatımız geçen yıl aynı döneme göre %16 arttı. Böylece Ağustos ayında iç satış ve yurt dışı satışlarımızın toplamında %9’luk bir artış sağladık.

Mevcut koşullar gereği önümüzdeki dönemde de hijyen önlemleri ve aşılamaya azami dikkat ederek çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu dönemde devletimizin her türlü desteği son derece kıymetlidir. Ar-Ge teşvikleri sağlanması, ek vergilerin ve ÖTV’nin tekrar gözden geçirilmesi uluslararası rekabet gücümüzü korumak adına önem taşımaktadır. Çin önemli bir strateji değişikliği yaparak; nihai ürün üreticilerini desteklemek için çelikte ihracat teşviklerini kaldırıp, kapasitenin iç piyasada daha çok değerlendirilmesini hedeflemiştir. Benzer yaklaşımı Rusya da göstererek çelikte ihracat vergisi getirmiştir. Bu eksen değişiklikleri fiyatları aşırı yükselmiş çelik sektöründeki rekabetçiliği zayıflattığı için korumacı önlemler nihai üreticilere ciddi zarar verir hale gelmiştir. Temmuz 2022 tarihine kadar çelikte yapılacak geçici vergi indirimleri üreticilerin daha az zarar görmesini sağlayacaktır.

Çevre dostu ürünler geliştirerek çevresel etkilerin en aza indirgenmesi her zaman olduğundan çok daha önemli hale gelmiştir. Firmalar ürünlerinde geri dönüştürülmüş malzeme miktarının artırılması için çalışmalar yapmaktadır, maalesef mevzuattaki uygulama nedeniyle bu çalışmalar kısıtlı kalmaktadır. Tüm sanayiciler tarafından ithal edilecek atık plastiklerin (geri dönüştürülmüş malzemelerin) Türkiye’de piyasaya sürülecek ürünlerde kullanılmasına izin verilmesi ülkemizde döngüsel ekonomi uygulamalarının hayata geçirilmesi için çok önemli bir katkı sağlayacak, rekabet gücümüzü de olumlu etkileyecektir.

İklim değişikliğiyle mücadele çabaları önümüzdeki dönemde ihracatımızı artan oranda etkileyecektir. Bu bakımdan TÜRKBESD olarak Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’de onaylanmasının önemini sık sık dile getirmiştik. Anlaşmanın gelecek ay Meclis’imizin onayına sunulacağını öğrenmekten büyük memnuniyet duyuyoruz.

Raporun tamamını buradan okuyabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*