Teknolojimizle doğal kaynakları korumaya ve sürdürülebilir yaşamı desteklemeye devam edeceğiz

“Bosch için çevreyi korumak bizim için en önemli kurumsal önceliklerden birisi ve bu amaçla; daha az kaynak kullanarak çevre dostu ürünler üretmek, ürettiğimiz ürünlerin kullanım ömrü süresince daha az enerji ve su kullanmasını sağlamak, geri dönüşüm oranı yüksek malzeme kullanmak, küresel ısınmaya ve ozon tabakasının delinmesine etkisi olmayan soğutucu gazlar kullanmak, ahşap ve kağıt/karton içerikli malzemelerin sürdürülebilir ormanlardan teminini sağlamak gibi çalışmalar sürdürülebilirlik stratejimizin temelini oluşturuyor.”

Bosch Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Özlem Koçdar

Dünyamız hızla kirleniyor ve doğal yapısı bozuluyor. Burada insanların özellikle son 150 yılda büyük bir tahribatı söz konusu. Siz Dünya Çevre Günü özelinde bu durumu genel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle Dünya Çevre Günü dolayısı ile bu konuya yer ayırdığınız için teşekkür etmek isterim. Bu soruya kısaca yanıt veremeyecek kadar kapsamlı ve ciddi bir konu. Kısaca bahsettiğiniz çevre tahribatını kriz olarak gören taraftayım, sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı ilgilendiren bir kriz. Çevreye zarar verdiğimizde kendimize, tüm insanlığa ve canlılar alemine zarar veriyoruz, iklim ve şartlar gittikçe kötüleşiyor, dolayısı ile artık doğayı korumamız bir seçenek değil bir zorunluluk. Herkes elinden geleni ve fazlasını yapmalı, hepimize iş düşüyor. Attığı her adımda bunu unutmadan ilerleyen, aldığı kararların merkezinde daima çevreyi ve dünya refahını tutan bir şirketin parçası olmaktan mutluyum. Çevre meselesinin artık görmezden gelinmemesi için çaba gösterilmeli, bunun için de farkındalık artmalı. Markam Bosch bu konunun arkasında durduğu için ne mutlu ki kurumsal tarafta da bu çabanın ve çözümün bir parçası olabiliyorum.

Hepimizin günlük yaşamlarının temel bir parçası olan beyaz eşyalar, üretim aşamasından kullanıma, bakım ve tamirinden imhasına kadar tür süreçlerde doğayı etkiliyor. Beyaz eşya sektörü doğayı daha fazla korumak için neler yapmalı, neler bu anlamda yanlış yapılıyor?

Ürünle ilgili her aşamadaki bakış açınız aynı vizyona sahip olmalı. Sadece üretim aşamasında bunu dikkate almanız yeterli olmayacaktır; o ürününün kullanım süresinde çevreye katkı sağlamaya devam ediyor musunuz, uzun ömür sunuyor musunuz, geri dönüşüme katkı sağlayabiliyor musunuz hepsi bir bütün.

Çevreyi korumak bizim için en önemli kurumsal önceliklerden birisi ve bu amaçla; daha az kaynak kullanarak çevre dostu ürünler üretmek, ürettiğimiz ürünlerin kullanım ömrü süresince daha az enerji ve su kullanmasını sağlamak, geri dönüşüm oranı yüksek malzeme kullanmak, küresel ısınmaya ve ozon tabakasının delinmesine etkisi olmayan soğutucu gazlar kullanmak, ahşap ve kağıt/karton içerikli malzemelerin sürdürülebilir ormanlardan teminini sağlamak gibi çalışmalar sürdürülebilirlik stratejimizin temelini oluşturuyor.

Bosch Ev Aletleri olarak üretimini yaptığınız enerji ve su tasarruflu ürünlerle çevrenin korunmasına katkıda bulunuyorsunuz. Şirketin bu alandaki genel yaklaşımı ve stratejileri nelerdir?

Çevre korumasını sadece bir görev olarak değil, bir misyon olarak görme motivasyonu ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bosch Ev Aletleri olarak ‘Yaşam için teknoloji’ sunarken yaşadığımız çevreyi, dünyayı da bu mottonun bir parçası olarak görüyoruz. Yeni ürünler tasarlarken sağlam ekolojik ilkelerden yola çıkıyoruz, doğal kaynakları en verimli şekilde değerlendirerek hava, su ve toprak kirliliğini en aza indirmeye odaklanıyoruz. Ürünlerimizin performans ve kalitesinden taviz vermeksizin su ve enerji kullanımını azaltmaya yönelik yeni çözümler geliştiriyoruz.

Bosch’un patent kayıtlarının yüzde 40’ı ve Ar-Ge bütçesinin yüzde 45’i, doğal kaynakların verimli kullanımını ve çevrenin korunmasını hedefleyen teknolojilerden oluşuyor. Doğal kaynakları verimli kullanarak hem doğaya hem ev hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Örneğin; daha az su tüketimine odaklanan yaklaşımımız ile bugün 16 yıl önceye kıyasla, fazla su tüketiminin önüne geçiyor, yüzde 60’a varan tasarruflu ürünler sunuyoruz, enerji tasarrufunda ise yüzde 82’ye varan bir rakama ulaştık.

Sadece bunlarla yetinmeyip sorumlu marka kimliğimizle, çevre kirliliği ve iklim değişikliği konularında da tüketicilerimizi, çocuklarımızı bilinçlendirmeye devam ediyoruz. 13 yılı aşkın süredir sürdürdüğümüz Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu da anlamlı çalışmalarımızdan. Tüm çocuklara geleceği değiştirme cesaretini veren, daha temiz ve sürdürülebilir bir dünya için neler yapabileceklerini anlattığımız oyunlarımızla bugüne dek 400’den fazla temsil ile 150 bini aşkın çocuğa ulaşmayı başardık. Şimdi de yolumuza dijital olarak, podcast aracılığı ile devam ediyoruz. Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu iş birliğiyle dijital ortamda tüm çocuklara sürdürülebilir bir dünyanın kapılarını aralıyoruz. 10 bölümlük “Dünya Bizim Evimiz” podcast serimizin ilk iki bölümü, Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu Spotify kanalında yayında.

Çevreye duyarlı ürünleriniz hangileri? Ne tip özellikler taşıyorlar?

Su tasarrufu sağlayan teknolojisi ile dikkatleri üzerine çeken Bosch i-DOS çamaşır makinelerimiz, her yıkamada 10 litre su tasarrufu sağlayarak evdeki en iyi doğa dostu yardımcılardan biri oluyor. Akıllı sensörleri ile makinenin içine konulan çamaşırın miktarını, kirlilik seviyesini ve kumaş türünü algılayarak gerekli deterjan, yumuşatıcı ve su miktarını otomatik belirliyor. Böylece manuel dozajlamada gereğinden fazla eklenen deterjanın arıtılması için kullanılan fazla su tüketiminin önüne geçiyor ve her yıkamada 10 litre su tasarrufu sağlıyor. Yine, çevre dostu Bosch bulaşık makinelerimiz de, her damla suyun değerini bilenler için de bir tercih sebebi. Çevreci otomatik su tasarruf sistemi ActiveWater™ ile maksimum verimlilik sağlayan makineler, yük sensörleriyle de doluluk oranını tespit ediyor ve sadece gerekli miktarda su kullanıyor. Örneğin; dünya su şampiyonu ürünümüz GV650-SMS6ECI81T, eco programda sadece 6.7lt su harcamakta.

Birçok ürünümüz en yüksek enerji tasarruf seçenekleriyle tüketicilerimizle buluşuyor. Çevreye katkıda su ve enerji tasarrufunun yanında bir de; hem yiyeceklerin uzun süre taze kalmasını hem de kıyafetlerin uzun ömürlü olmasını sağlayacak teknolojilere de imza artıyoruz. Örneğin ActiveHumidity teknolojili buzdolaplarımız belirli aralıklarla sebze ve meyvelerin üzerine soğuk buhar püskürtüyor. Böylelikle daha uzun tazelik sunuyor, israfın önüne geçiyor. Dolayısıyla da çevreye bir katkı sağlamış oluyor. Active Oxygen teknolojili çamaşır makinelerimiz, çamaşırların susuz yıkama yaparak tazelenmesini ve temiz kokmasını sağlarken, yüksek enerji sarfiyatına neden olan sıcak su kullanmadan, soğuk suda adeta kaynatma etkisi yaratıyor. Böylece hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de çamaşırları yüksek sıcaklıkta yıkanmış gibi derinlemesine temizliyor. Sadece havalandırılarak temizlenebilecek çamaşırlar için de bir çözüm oluyor.

Önümüzdeki dönemde Bosch Ev Aletleri olarak çevrenin korunması ve gelecek nesillere daha iyi aktarılması için ne tip çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz?

Doğa dostu teknoloji yaklaşımımızla doğal kaynakları korumaya ve sürdürülebilir yaşamı desteklemeye devam edeceğiz. Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu’na da durmaksızın devam edeceğiz ve çocuklarımızı bilinçlendirmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda farklı projelerle de tüketicilerimizin yanınızda olmayı hedefliyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*