Robot ve dikey süpürge gibi ergonomik ve hayat kolaylaştırıcı cihazların kullanımı arttı

“Robot süpürgeler, şehir hayatının hızlı temposunda özellikle ev temizleme işine yeterince vakit ayıramayan tüketiciler tarafından tercih ediliyor. Tüm evi tek başına temizleyen robot süpürgelere ilgi özellikle büyük şehirlerde gün geçtikçe artıyor. Özellikle pandemi süreci dolayısıyla her birimizin evlerde uzun süreler geçirmesine paralel olarak, ev işlerine yardımcı teknolojik ve inovatif küçük ev aletlerinin büyük bir hızla tercih edilmeye başladığını söylemek mümkün.”

Samsung Electronics Türkiye Beyaz Eşya Pazarlama Kıdemli Müdürü Mustafa Tolunay Aslan

Türkiye süpürge pazarından kısaca söz eder misiniz? Adet, ciro, pazar payları vb. alanlarda pazarın durumu ve büyüklüğü nedir?

Türkiye küçük ev aletleri pazarında yüzde 40’lık paya sahip olan süpürge kategorisi, bugün itibarıyla yıllık 2,5 milyon adet satış rakamı ve 2 milyar TL’lik ciro hacmine sahip. Avrupa’daki 26 ülke arasında ise Türkiye adet bazında en büyük pazara sahip 4. ülke olarak yer alıyor. Geçen yıl aynı dönem ile karşılaştırdığımızda, pazarda adet bazında yüzde 3’lük bir küçülme görülürken ciro bazında yüzde 17’lik bir büyüme söz konusu oldu. Önümüzdeki dönemlerde üst segment ürünlere olan talebin artacağını dolayısıyla ciro bazında pazarın büyüyeceğini öngörüyoruz.

Firma olarak süpürge pazarındaki konumunuzdan bahseder misiniz?

Samsung olarak süpürge pazarında yenilikçi robot, dikey süpürge ve toz torbasız elektrikli süpürge modellerimizle yer alıyoruz. Sunduğumuz hayat kolaylaştırıcı çözümlerle elektrikli süpürge pazarında gücümüzü artırmaya devam ediyoruz. Bu yıl Samsung VS9000 dikey süpürge modelini, Türkiye’de bir ilk olarak tüketicilerin beğenisine sunduk ve oldukça olumlu geri dönüşler aldık. Dikey süpürge ile birlikte yine Türkiye’de bir ilk olan toz boşaltma istasyonunun da lansmanını bu yıl nisan ayında gerçekleştirdik. Süpürge pazarında yardımcı ürün kategorisiyle yerini alan toz boşaltma istasyonunu, dolu süpürge haznesini tozları dışarı vermeden kolaylıkla boşaltma olanağı sağlayan bir inovatif yaklaşım ile tüketicilerin beğenisine sunduk. Ayrıca Samsung olarak Türkiye’de tüketici davranışlarına ve taleplerine göre yerel üretime daha fazla odaklanmış durumdayız. 2019 yılında başladığımız toz torbasız elektrikli süpürge yerel üretimini bu yıl 12 kat büyüttük. Portföyümüze yeni eklediğimiz toz torbasız süpürge modelleri ve dikey süpürge özelinde yaptığımız yerel üretim çalışmaları ile 2021 yılında pazardaki konumumuzu daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Samsung AA 047 Dynamic1 Silver

Süpürge pazarında önemli bir kategori olarak öne çıkan robot temizlik ürünlerinde genel durum nasıldır? Pazarı değerlendirir misiniz?

Robot süpürgeler, şehir hayatının hızlı temposunda özellikle ev temizleme işine yeterince vakit ayıramayan tüketiciler tarafından tercih ediliyor. Tüm evi tek başına temizleyen robot süpürgelere ilgi özellikle büyük şehirlerde gün geçtikçe artıyor. Özellikle pandemi süreci dolayısıyla her birimizin evlerde uzun süreler geçirmesine paralel olarak, ev işlerine yardımcı teknolojik ve inovatif küçük ev aletlerinin büyük bir hızla tercih edilmeye başladığını söylemek mümkün. Şu an küçük ev aletleri pazarının yaklaşık yüzde 2’sini oluşturan robot süpürge pazarı, toplam pazarda küçük bir orana sahip gibi görünse de ilerleyen dönemlerde satış hacmini katlayarak arttıracaktır diye düşünüyorum.

Sizin firma olarak robot temizlik ürünleri kategorisindeki durum ve konumunuz nedir?

Samsung yenilikçi ve üstün teknolojiye sahip robot süpürge gamı ile tüketicilere akıllı çözümler sunuyor. İlk olarak Wi-Fi bağlantı özelliği ile Samsung robot süpürgenizi dilediğiniz yerden kontrol edebilirsiniz. Yine bu sistemin bir parçası olan Visionary Mapping™ Plus sistemi, hızlı temizlik sağlamak için ideal güzergâhı belirliyor ve süpürgeyi yönlendiriyor. Yüksek performanslı sensörler ve dijital kamerasıyla evinizin haritasını çıkarıyor ve en verimli güzergâhı hesaplayarak derinlemesine temizlik gerçekleştiriyor. İşlevsel ince gövde tasarımı sayesinde alçak mobilyaların altındaki toz ve kirleri çekmek için 20 kat fazla emiş gücü üretiyor ve en sığ alanlardaki tozları bile temizliyor. Bu süpürgemiz ayrıca geliştirilmiş, yüksek performanslı FullView Sensor™ 2.0 sayesinde, geniş bir alanı tarıyor ve çok küçük engelleri bile tespit edebiliyor. Bunlara ek olarak, oda köşelerini duvara temas ettiğinde kullandığı otomatik kapak sayesinde oluşturduğu toz bariyeri ile kusursuz bir şekilde temizliyor. Tüketicilerimize her geçen gün daha farklı bir temizlik deneyimi sunmanın birincil amacımız oluşundan yola çıkarak, Kasım ayı itibarıyla robot süpürge ailemize yeni ürünler eklemek konusunda çalışmalarımızın hız kesmeden devam ettiği bilgisini de paylaşmak isterim.

Pandemi ile birlikte tüketicilerin süpürgelere olan eğilim ve bakış açıları da değişti. Tüketicilerin merak ettiği sorular ve bu alandaki trendler nelerdir?

Pandemi döneminde özellikle süpürgede günlük kullanım ihtiyacında artış görüldü. Bu artış da robot süpürge ve dikey süpürge gibi ergonomik ve hayat kolaylaştırıcı aletlerin kullanımını artırdı. Tüketiciler, süpürge tercihlerinde kullanım kolaylığının yanı sıra pandemi ile birlikte sessiz çalışma ve dayanıklılık özelliklerine de önem vermeye başladı. Biz Samsung olarak tüketicilerimizin bu beklentilerini sürekli geliştirdiğimiz yenilikçi geniş ürün yelpazemizle karşılamayı birincil hedefimiz olarak görüyoruz ve bu beklentilere uygun ürünlerimizi tüketicilerimizle buluşturuyoruz.

Ev temizliği için etkin olan en çok hangi süpürge çeşidi tercih ediliyor?

Süpürge pazarında en çok tercih edilen segment, pazarın yaklaşık yüzde 61’lik dilimine sahip olan toz torbasız elektrikli süpürgeler. Ancak değişen ihtiyaçlar ve yaşam tarzını da dikkate aldığımızda, dikey süpürgelerin tercih edilme oranı da oldukça iyi bir ivme ile yükselişe geçiyor. Öte yandan premium ürün kategorimizde yer alan robot süpürgelere de baktığımızda, kendi segmenti içerisinde hızlı bir yayılım gösterdiğini de söylemek mümkün. Özetle, toz torbasız süpürgeler en çok tercih edilen süpürgeler olsa da yakın gelecekte dengeler biraz daha farklı seyredecek gibi görünüyor.

Bebekli aileler, alerji ve astım hastası bulunan evler, evcil hayvan besleyen aileler ne tür süpürgeler tercih ediyorlar, etmeliler?

Elektrikli süpürgelerde düşük toz salınımı; bebekli aileler, alerji ve astım hastaları için oldukça önemli bir konu olarak öne çıkıyor. Düşük toz salınımı için süpürgenin toz tutma performansını artıran filtrelerin kullanılması gerekiyor. Biz de Samsung olarak elektrikli süpürgelerimizde en gelişmiş filtre olan HEPA 13’ü kullanıyoruz. Bununla birlikte özellikle evcil hayvan besleyen aileler, robot süpürgeyi kullanım kolaylığı açısından günlük temizlik ihtiyaçlarını karşılamak için tercih edebilir.

Dikey süpürge pazarındaki trend ve son durum nedir?

Dikey süpürge pazarı, toplam süpürge pazarında yüzde 17’lik paya sahip. Kullanım kolaylığı açısından tercih edilme oranı her geçen gün artıyor. Özellikle kablosuz ve şarjlı modeller, günlük kullanım için, ergonomik oluşları sebebi ile talep görüyorlar.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*