Robot süpürgeler, pandemi döneminde en çok tercih edilen ev aletlerini başını çekti

“Yıllardır tüketicileri torbasız elektrikli süpürgelerin olumsuzlukları konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz, ancak çoğu kişinin toz torbasız süpürgeden, toz torbalı süpürgeleri geçmeyi düşünmesi için salgın olması geçerli bir sebep oldu. Evinizi temiz ve sağlıklı tutmak için elektrikli süpürge şarttır, ancak her zaman dediğimiz gibi ihtiyaçlarınız için doğru olanı seçmek daha önemlidir.”

Süpürge Sepeti Sahibi Mehmet Cem Antepe

2020 yılı Türkiye süpürge pazarını pandemi gündemiyle bize yorumlayabilir misiniz? Adet, ciro, kanal, pazar payları vb. alanlarda pazarın durumunda ve büyüklüğünde ne gibi değişiklikler oldu?

Pandeminin perakende satışların kapanması nedeniyle satışlar üzerinde önemli bir olumsuz etkisi olmasına rağmen, bu yılki satışlar, özellikle salgın nedeniyle insanların normalden daha fazla evlerine girmeye zorlandığı ilkbahar ve yaz aylarında artış gösterdi diyebilirim.

Pandemi döneminde doğal olarak evde “kendin pişir”, “kendin temizle” ve “kendin traş ol” gibi ihtiyaçların yarattığı ürün talepleri yükseldi. “Evde temizlik” trendi elektrikli süpürge satışlarını 2020’nin ilk yarısında dünya çapında (yüzde +10) tetikledi. Benzer şekilde buharlı temizleyiciler, değer açısından +% 44 oranında büyüdü.” Özellikle, buhar fonksiyonları büyük bir satış artışı yaşadı.

En önemlisi de e-ticaretteki büyümenin mağazalar yeniden açıldıktan sonra bile hala devam ediyor olmasıdır. Tüketiciler kalabalıktan kaçınmaya devam ettikçe ve e-ticaret alışverişinin avantajlarını fark ettikçe güçlü büyüme oranları kanımca devam edecektir.

Firma olarak süpürge pazarındaki konumuzdan bahseder misiniz? Bir e-ticaret sitesi olarak nasıl bir yapılanmanız var?

Biz, elektrik süpürge kategorisi denince akla gelen ilk isimlerden biriyiz. Online ve perakende satışımızın yanı sıra piyasada bulunan ve ithal ettiğimiz ürünlerden Teknosa, Hepsiburada ve Amazon gibi firmalara ürün tedariği sağlıyoruz. Bu kategoride Türkiye’de uzmanlaşmış bir satıcının eksikliğini doldurmayı amaçlarken butik bir hizmet anlayışı ile sunuyoruz. Bünyemizde markaları seçerken olumsuz geri dönüş yaşamayacağımız ve üst segment ürünleri bulundurmayı önemsiyoruz. Uzmanlaştığımız bu kategoride İleri Doğru Dikey Büyüme hedefimiz bulunuyor ki bunu geçen yıllarda başlattık; artık satışını yaptığımız birçok markanın Türkiye çapında teknik servis hizmetini kendimiz vermeye başladık. Vaadimiz her zaman en iyi ürünleri, en iyi müşteri hizmetleri ile satmaktır. Bizim için önemli olan satış yaparken tüketicilerin ihtiyaçlarına en uygun olan ürüne sahip olmalarına yardımcı olmaktır. Tüketici ürünü alırken seçme konusunda sorun yaşarken kendisine en uygun ürünü seçmesi için uzman desteği veriyoruz, satış sonrasında da her ürünü kullanma anlamında tüketiciye yanıt verebilecek yetkinlikte uzman personellerimiz bulunuyor.

Pandemi ile tüketicilerin süpürgelere olan eğilim ve bakış açıları da değişti. Tüketicilerin merak ettiği sorular ve bu alandaki trendler nelerdir?

Pandemi döneminde dijital dönüşümün her anlamda ne kadar önemli olduğunu gördük, tabi e-ticaret sektörü de bundan oldukça yararlandı. Pandemi döneminin başlangıcında hava temizleme, buharlı temizleyici ve toz torbası ve aksesuarlar başta olmak üzere tüm kategorilerde talebe yetişmekte zorlandık.Covid-19 pandemi sürecinde aylarca evde kalmak beraberinde çeşitli sorunlar getirmeye devam ediyor. Normalleşme sürecine giriyor olmakla beraber ise hastalık riskinden korkanlar ve evden çalışmaya devam edenler temizlik konusunda iş yüklerinin evde arttığını belirtiyorlar dolayısıyla hala yukarı doğru bir ivmeden bahsedebiliriz.

  • Evdeki yardımcılar, evde kalınan dönemde temizlik için bir seçenek olmadı bu nedenle tüketiciler kendi temizliklerini kendileri yapmak durumunda kaldı, bu da ürün seçimlerinin daha aksesuarsız ürünlere yönelmesine neden oldu.
  • Robot süpürgeler, pandemi döneminde en çok tercih edilen ev aletlerini başını çekti. Gelişmiş özellikler, kullanıcıların herhangi bir denetim olmaksızın zamandan tasarruf etmesine hala yardımcı olabiliyor.
  • COVID-19’dan önce genel kanı HEPA filtrelerin, iç mekân hava kalitesinin korunmasına yardımcı olduğuydu. Şimdi ise tüketicinin algısında COVID-19 ile bu filtreler enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı oluyor gibi bir algı ile yer değiştirdi. Bu haliyle de olsa HEPA filtrenin önemi daha da ortaya çıktı.
  • Çoğu zaman, temizlik ekipmanlarının bakımı ve değişimi göz ardı edilirdi ancak COVID-19 döneminde bu kanı değişti. Evde kalma süresi arttığı için ürünlerin kullanım sıklığı da arttı tüm filtre ve toz torbası tüketiciler tarafından sıkça yenilendi.
  • Ürün ne olursa olsun, tüketiciler için ürün performansı, kullanım kolaylığı, hijyenik ve ücretsiz kargo seçenekleri gibi yön veren eğilimler her zamankinden daha talep edilir hale geldi.

Biz ise firma olarak bu dönemde tüketicilerimizin siparişlerini en hızlı sürede ücretsiz ve/veya ertesi gün teslim etmek için kıyasıya bir yarış içindeydik, aynı zamanda tüketicilerin bu dönemde ürünler hakkında hiç olmadığı kadar bilgi sahibi olmak istemeleri bizim butik yapımızdan dolayı öğretici olma niteliğimizi bir kez daha öne çıkardı.

Ev temizliği için etkin olan en çok hangi süpürge çeşidi tercih ediliyor?

Yıllardır tüketicileri torbasız elektrikli süpürgelerin olumsuzlukları konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz, ancak çoğu kişinin toz torbasız süpürgeden, toz torbalı süpürgeleri geçmeyi düşünmesi için salgın olması geçerli bir sebep oldu. Evinizi temiz ve sağlıklı tutmak için elektrikli süpürge şarttır, ancak her zaman dediğimiz gibi ihtiyaçlarınız için doğru olanı seçmek daha önemlidir. HEPA ve ULPA filtreleme sistemine sahip elektrikli süpürgeler, havadaki virüslerle dolu olabilecek 0,3 mikrondan büyük kontamine parçacıkları etkin bir şekilde yakaladıkları için evde COVID-19 ile savaşmak için en etkili ürünlerdir.

Ancak, Pandemi döneminin 2 tane süpürge çeşidi kafa kafaya gitmektedir. Çoğu insan bulaş riskini azaltmak için evine yardımcı temizlikçi almaktan imtina etti, ama bir yandan da tüm ev ahalisi evde olduğu için evdeki günlük işler çoğaldı bu çoğalan işleri azaltmak için yerde kendi gezen robot süpürgelerin rekor düzeyde talebi ile karşılaştık. Bununla birlikte sadece 2 markada bulunan dikey turbo fırçalı süpürge modellerinin neredeyse tüm uluslararası markaların ürün gamına girdiğini gördük.

Bebekli aileler, alerji ve astım hastası bulunan evler, evcil hayvan besleyen aileler ne tür süpürgeler tercih ediyorlar, etmeliler?

Tüketicilerin seçeneklerini daraltmalarına ve doğru ürünü bulmak için temel elektrikli süpürge satın alma kararları etkilidir. Torbasız modeller, sürekli değişen yedek torba maliyeti olmamasına rağmen alerjisi olanlar, evcil hayvan sahipleri ve çocuklu aileler için en iyisi olmayabilir. Hem toz tutma anlamında hem de boşaltılırken tozlar havaya dağılabildiğinden sakıncalıdır. Ayrıca temizlik sırasında odaya toz ve alerjen sızdırmayan yüksek HEPA filtreleme ve çok katmanlı toz torbası kullanmak da sadece bir satın alma değil, sağlığa yapılan bir yatırımdır. Elbette astım ve alerji sorunu yaşayanlar halısız bir evde yaşamayı da değerlendirebilirler.

Evcil hayvan olan evler için doğru seçenek, tüylerinin alınması için özel olarak tasarlanmış bir elektrikli süpürge almak olacaktır. Evcil hayvan tüyü çok ince olduğu için kılların etrafına dolanır ve fırçanın halıların ve sert zeminlerin üzerinde etkili bir şekilde dönüşünü durdurur. Bu amaca yönelik üretilmiş elektrikli süpürgelerde özel olarak tasarlanmış fırçalar, evcil hayvan tüylerinin birbirine dolanmayacağı fırça başlıklarıyla beraber sunulur.

Öte yandan çözüm isteyen diğer bir konu ise, evinizde etrafta evcil hayvan tüylerini temizlik yapmanıza rağmen tekrar sıkça görmenizdir çünkü evcil hayvanlar sürekli tüy dökerler, bu nedenle, elektrikli süpürgeniz ne kadar iyi olursa olsun, buna ayak uydurmanız gün içinde olası değildir. Bu durumda destekleyici bir seçenek olarak, bir robot süpürge, evcil hayvan tüyleri için en iyi çözümü sunacaktır.

Şarjlı süpürge pazarındaki trend ve son durum nedir? Buradaki gelişmelerle kablolu süpürge pazarı sizce bitiyor mu?

Şarjlı elektrikli süpürgelerin yüksek maliyetlerden dolayı, pazar büyümesinin sınırlaması normal bir durum. Şarjlı elektrikli süpürgelerinin bataryaların çalışma süresini sınırlandırması ve düşük çalışma sürelerine sahip olması bence bu senaryodaki, şarjlı elektrikli süpürgelere olan talebi sınırlandırıyor. 28V, 32V veya 36V bandındaki ürünlerin daha çok piyasaya sokulmasıyla tüketiciden daha çok talep göreceğine eminim. Mevcut markalar da pazara daha iyi erişim sağlamak için ürün portföylerini daha yüksek çalışma süresine sahip ürünlerle genişletmeye çalışmalılar.

Sulu süpürge ürünleri halen tercih ediliyor mu?

Su Filtreli Süpürgelerdeki temizlik sonrası süpürgenin içindeki suyun çok sık tekrar tekrar temizlemesi gerektiğinden ve tozlarla beraber koku yaptığından artık tüketiciler tarafından tercih edilmemektedir.

Halı yıkama makinesi hala üretiliyor ve kullanılıyor mu?

Halı yıkama makinesi, Anadolu’da hala halılarını yıkamak isteyen tüketiciler tarafından az da olsa talep edilmektedir.

Buharlı temizlik aletlerinin ev temizliğine katkıları nelerdir ve bu ürünlerin Covid 19’u önleme özelliği ne kadar güvenilirdir?

Bulaş riskinin önlenmesi, taşıyıcı olarak hareket edebilen bir insan akışı olduğundan oldukça zorlanıyor. Şimdi, hızlı ve verimli temizlik her zamankinden daha büyük önem taşıyor.

Muhtemelen COVID-19 hakkında en rahatsız edici detaylardan biri, virüsün yüzeylerde ne kadar süre yaşayabileceği oldu. Evde trafiğin yoğun olduğu yerlerin mikroplarla dolu olduğu düşünüldüğünde ve bunları dışardan geldiğinizde yanınızda, giysileriniz, telefonunuz ve daha fazlasıyla eve getirme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmek özellikle rahatsız edici bir düşüncedir. Virüslerin yüzeyden temizlenmesi, sıcaklık ve bir yüzeyin nem tutmaya eğilimli olup olmadığı gibi birkaç başka faktöre de bağlıdır.

Birçok firma buharlı temizlik makinelerinin, patojenlerin %99,9’unu öldürebileceğini iddia ediyor- bu karşılaştırma aslında, birçok ağartıcı mendil, çamaşır suyu ve dezenfektan sprey üreticileri tarafından iddia edilen aynı değere sahiptir. Her marka, buharlı temizleyicilerin COVID-19’a neden olan virüs olan SARS-CoV-2’yi çıkarabileceğini söyleyecek kadar ileri gidemiyor. Ancak bağımsız laboratuvarlarda yapılan testlerle desteklenmiş ürünlere sahip Karcher ve Polti gibi markaların virüs konusunda etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bizim de incelediğimiz bilimsel raporlara göre koronavirüsler, kuru buhar tarafından üretilen ısıyla 80 °C’de bir dakika içinde tamamen inaktive ediliyor. Buharlı temizlik makinelerinin de en az 100 °C ve üzeri kaynama noktası değerine erişmesi gerektiğini göz önüne alırsak, etkisi konusunda bir fikir elde edebiliriz.

Birçok bilim uzmanı da bölünmüş durumda: Bazıları buharlı temizleyicilerin sabun ve su gibi diğer temizleyicilere ek olarak işe yarayabileceğine inanırken, diğerleri buharın gerçek hayatta virüsleri öldürmede kontrollü bir laboratuvar ortamında olduğu kadar etkili olabileceğini düşünmüyor. Ancak bu işe yaramayacağı anlamına gelmez aksine temizlik rutininize eklemeniz çamaşır suyundan daha sağlıklı bir temizlik yöntemini tercih ediyorsunuz anlamına da gelir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*