Dünyada ve Türkiye’de 3.nesil kahvecilik diye adlandırılan akım giderek güçleniyor

Philips Kişisel Sağlık Orta Doğu ve Türkiye Pazarlama Direktörü Sibel Yıldız

Küçük ev aletleri sektöründe kahve makineleri kategorisinin son dönemdeki gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz?

Kahve makineleri kategorisinin son yıllarda gösterdiği büyüme, pandeminin de etkisiyle 2020 yılında daha da arttı. Dünyada kahve zincirleri içerisinde en çok mağazası olan ülkeler sıralamasında Türkiye üst sıralarda yer alıyor. Her evde Türk kahvesi içildiği bilinen bir gerçek, fakat bunun ötesinde espresso, americano ve cappuccino gibi kahvelerin tüketimi kahve zincirleri ile farklı bir noktaya geldi. Bu kahve keyfini evlerinde de sürdürmek isteyen tüketiciler son yıllarda kahve makinelerine yoğun ilgi gösterdiler. Özellikle pandemi döneminde kahve zincirlerinin kapanması ve sokağa çıkma yasakları bu talebin daha da artmasına neden oldu.

Kahvenin küreseldeki konumuna bakacak olursak; Dünyada kahve petrolden sonra en çok ticareti yapılan ikinci emtia olarak yerini alıyor. Avrupa ve Kuzey Amerika da kahve tüketimi en yüksek olan iki bölge olarak biliniyor. Sudan sonra en çok tercih edilen ikinci içecek olan kahve, dünyada her gün 2,3 milyar bardak tüketiliyor. Bunu yanı sıra kahve sektörünün dünyada her yıl en az %2 oranında büyümesi beklenirken, 2021 yıl sonunda küresel kahve pazarının 100 milyar euro hacmine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Şirket olarak kahve kategorisinde yer alan ürünleriniz nelerdir?

Philips küresel olarak 1969 yılında Philips Filtre kahve makinesini üreterek bu alanda yatırım yapmaya başladı. Daha sonra 2009 yılında dünyaca ünlü İtalyan SAECO markasını bünyesine katarak ürün gruplarını ve Ar-Ge faaliyetlerini hızlandırdı. SAECO dünyada tam otomatik espresso makinesini 1985 yılında icat eden ve üreten ilk firma. Şu anda tam otomatik espresso makineleri ve filtre kahve makinelerimiz ile Türkiye pazarında yer alıyoruz.

Bu kategori özelinde yaptığınız Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tüketicilerin kahve deneyimlerini iyileştirmek adına Philips İtalya’nın Montano bölgesinde bulunan Ar-Ge ve inovasyon merkezinde geliştirilen kahve makinelerinde birçok patentli teknoloji ve özellik bulunuyor, bu teknolojilerden örnek vermek gerekirse;

LatteGO: Sadece iki parçadan oluşan ve içerisinde tüp barındırmayan süt köpük sistemi sayesinde tek tuşla Cappuccino hazırlayabilir ve sonrasında kolaylıkla temizliğini yapabilirsiniz. Sütün değdiği tüm parçalar şeffaf yapıldığından süt karafının tam olarak temizlendiğinden de emin olabilirsiniz.

AromaExtract Sistemi: Bu sistem demleme işlemi sırasında kahve çekirdeğinin aromasını serbest bırakmak ve krema tabakasını sağlamak için sabit optimum bir demleme sıcaklığı sağlıyor. Kahve demleme işlemi sırasında suyun sıcaklığının optimum değerlerde olması çok önemli, eğer su fazla ısınırsa yanık tadı gelebilir, yeterince ısınmazsa kahvenin aroması ortaya çıkmayabilir. Bu sistem suyun sıcaklığını sürekli olarak kontrol ederek optimum demleme sıcaklığını garanti ediyor.

AquaClean Filtreleleme Sistemi: Philips’e patentli olan bu kireç önleme filtre sistemi sayesinde sudan kaynaklanan kireçler makineye ve kahveye geçmiyor. Böylece daha iyi bir kahve tadı ve daha uzun ömürlü bir makine kullanım süresi sağlanıyor.

Önümüzdeki dönemde kahve kategorisinde tüketicileri neler bekliyor?

Dünyada ve Türkiye’de 3.nesil kahvecilik diye adlandırılan akım giderek güçleniyor. Bu akım tüketilen kahvenin nereden geldiğini, nerede ve kimler tarafından üretildiğini, kahvenin tat ve aroma özelliklerinin açık bir şekilde bilindiği daha kaliteli kahve çekirdeklerini kapsıyor. Ülkemizde zincir kahve dükkanlarına talep oldukça fazla ve bu talep artmaya da devam ediyor. Bunun yanında 3. Nesil kahve çekirdeği tüketmek isteyen tüketicilerin sayıları da giderek artıyor. Farklı kahve çekirdeklerini seçerek farklı tatlar ve lezzetler arayan tüketicilerin evde kahve demleme alışkanlıkları da gün geçtikçe güçleniyor. Bu noktada ülkemizde evde filtre kahve veya espresso bazlı kahve demleme alışkanlıkları da artıyor. İlerleyen dönemlerde kahve tüketimin daha da artmasını, evde kahve hazırlama alışkanlıklarının da giderek güçlenmesini bekliyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*