Müşterilerimiz artık sadece ucuz bir ürün değil, doğaya saygılı ve zarar vermeyen tesislerde üretilmiş yüksek verimli cihazlar talep ediyorlar

Arçelik Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmet Tüfekçi

Soğutucu, klima ve hava temizleme cihazları, beyaz eşya sektörünün önemli alanlarından birini oluşturuyor. Genel olarak bu alandaki trendleri ve sektörün durumunu değerlendirir misiniz?

Türkiye, dünya iklimlendirme sektöründe Çin, Japonya, ABD gibi geniş nüfuslu ülkelerden sonra önde gelen pazarlarından birisi, beyaz eşya ürünlerinde olduğu gibi İklimlendirme ürünlerinde de Türkiye özellikle AB ülkeleri için bir üretim üssü durumunda.

Dünya klima pazarının büyüklüğü 70 milyar doları aştı. Türkiye’de üretim kapasitesi ile birlikte klima pazarının da hem nicelik hem nitelik yönünden hızlı bir gelişim gösteriyor. 2019 yılında klima satışlarında bir hız kesme durumu gözlense de perakende pazar aynı oranda daralmadı. Müşterilerin yüzde 50’ye varan enerji tasarrufu sağlayan A+++ enerji sınıfındaki ürünlere ve gelişmiş inverter kompresörlü ürünlere talebi ciddi şekilde arttı. AB’ye uyum süreciyle beraber çevre ve enerji verimliliği açısından sektördeki gelişmeler ivme kazanırken yeni ürünlerimizde kullandığımız teknolojiler müşterilerimizin hizmet kalitesinde artan beklentilerine yanıt verdi.

Türkiye’de iklimlendirme sektörü önemli değişiklikler gösteriyor. Son yıllarda iklimlendirme ürünlerini satın alan müşterilerimiz artık sadece ucuz bir ürün değil, doğaya saygılı olan ve zarar vermeyen tesislerde üretilmiş yüksek verimli cihazlar talep ediyorlar. Bu durum inşaat şirketlerine de yansımış durumda. İnşaat şirketleri iklimlendirme ürünlerini satın almadan önce mutlaka bir uzman tarafından keşif yaptırmak istiyorlar ve artık daha uzun garanti süreleri talep ediyorlar. Bu garantiyi de projeyi pazarlarken bir satış unsuru olarak kullanıyorlar. Bu önemli gelişim de iklimlendirme sektörünü yeniden şekillendiriyor.

Firma olarak bu alanda yaptığınız yatırımlardan bahseder misiniz? Bu alandaki ürünleriniz ve hizmetleriniz nelerdir?

İklimlendirme özelinde cevap vermek gerekirse, Arçelik olarak 1990 yıllarının başından beri iklimlendirme konusunda faaliyet gösteriyoruz. 2000 yılında klima fabrikamızı kurduk. (Türkiye’deki ilk ev tipi klima üretim tesisi)

Klima fabrikamız kurulduğu dönemde ve bugün hala Avrupa’nın en yüksek kapasiteli klima üretim tesisidir. Bu tesisimizde kendi Ar-Ge ekibimiz ile teknolojisini geliştirdiğimiz klimalarımızı tasarlıyor ve ihracatını yapıyoruz. Arçelik, Beko, Altus, Grundig gibi markalarımız ile 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. 2020 yılında duvar tipi klima cihazlarının ucuzlaştırılması ile ilgili bir projemiz var, bunun yanında bazı VRS modellerinin yerlileştirilmesi ve Türkiye üzerinden ihracatı projelerimiz de devam ediyor.

Özellikle son Covid-19 salgını ile birlikte ev içi akıllı cihazlar ve sağlığa yönelik alternatif çözümler sunan beyaz eşya ve küçük ev aletlerine ilgili arttı. Sizce genel olarak pazar trendleri nelerdir, önümüzdeki dönemde nasıl olacak?

Günümüzde iklimlendirme sektörü her yönüyle çok hızlı bir gelişim ve değişime tanık oluyor. Sürekli olarak gelişen, yüksek enerji verimli, çevre dostu ve üstün teknolojilere sahip ürünler, bu değişimi destekleyen en büyük argümanlardan biri. Biz de dünya iklimlendirme sektörüyle ilgili geliştirilen tüm teknolojik gelişmeleri büyük bir titizlikle takip ediyoruz. Alanımızda geliştirilen tüm teknolojileri ürünlerimize yerli teknoloji ve yerli üretim kapsamında ilk uygulayıcı olma vizyonuyla hareket ediyoruz. Arçelik için teknoloji; firma içerisindeki farklı uzmanlık alanlarında çalışan insanları ortak bir paydada birleştirmek ve ortaya her yönüyle yenilikçi bir kavram ortaya çıkarmak anlamına geliyor. Bu kavramlar tamamen yenilikçi bir ürünün yanı sıra, geliştirilmiş bir imalat yöntemi de olabiliyor.

Akıllı ev cihazlarının ev içinde insan sağlığı açısından önemini değerlendirir misiniz?

Sağlıklı bir iklimlendirme için klima filtre temizliği oldukça önemlidir. Arçelik olarak daha önce klima satın almış müşterilerimize Yetkili Servislerimiz vasıtasıyla çok uygun teklifler ile hijyen paketi uygulaması hazırladık. Filtre temizliği sadece içinde bulunduğumuz hassas dönem için değil her zaman önemlidir çünkü filtre temizliği sadece cihaz ömürlerini ve performansını değil, enerji tüketimini de olumlu etkiliyor.

Özellikle sıcak yaz aylarında evlerde kalma durumunda sıcaklardan dolayı aşırı terleme ve negatif hijyen koşullarını istemeyen, yeni klima satın almak isteyen müşterilerimiz için ücretsiz keşif hizmetlerimiz devam ediyor. Müşterilerimizin evlerine giden Yetkili Servislerimiz hijyen konusunda azami önlemleri alarak ve sosyal mesafe kurallarını uygulayarak hizmet sunmaya devam ediyor. 65 yaş üstü müşterilerimize yetkili servislerde ve hizmetlerde öncelik vererek onların sağlıklı bir şekilde evlerinde kalmalarına destek oluyoruz.

Gelecek dönemde firma olarak bu alanda nasıl bir strateji ile hareket etmeyi düşünüyorsunuz?

Küresel başarımızda en önemli itici unsuru, Ar-Ge gücümüz ve teknoloji alanındaki yetkinliklerimiz oluşturuyor. Dünya çapındaki 15 Ar-Ge ve tasarım merkezimizin yanı sıra 5 Ar-Ge ofisimizde tüketicilerin alışkanlıklarına uygun, katma değeri yüksek, sürdürülebilir ürünler geliştiriyoruz. Birleşmiş Milletler bünyesindeki Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) tarafından yayınlanan “En çok uluslararası patent başvurusu yapan şirketler” listesinde son 5 yıldır ilk 100 içinde yer alan tek Türk şirketi konumunda bulunan Arçelik, bu alandaki liderliğini her geçen yıl pekiştirmeye devam ediyor.

Arçelik olarak 2018 – 2019 döneminde Türkiye’de bir ilke imza atarak çevreci olan R32 soğutucu akışkanına yatırım yaptık ve ürünlerimizi bu soğutucu akışkan ile çalışır hale getirdik. R32 gazı kullanımı ile ürünlerimizin enerji verimliliklerini daha da arttırırken kompresör teknolojisinde yarattığımız avantajlar ile ürünlerimizin kompresör garanti süresini 10 yıla çıkarttık. Üstelik bu garantiyi verirken rakiplerimizden farklı olarak hizmetlerimizin içine eski kompresörün demontajı, yeni kompresörün montajı ve gaz değişim bedelini de hizmetlerimize dahil ettik. Sırf bu garanti Türkiye’de ürettiğimiz klima cihazlarımıza ne kadar güvendiğimizin bir kanıtı.

Yine Türkiye’de ilk olarak bulut tabanlı WiFi kontrol sistemli klima cihazları üzerine yatırım yaptık. Cep telefonlarından kontrol edilebilen bu uygulamalarımız Homewhiz adını verdiğimiz Arçelik yazılımları üzerinden kontrol edilmektedir. Ek olarak rakiplerimizden farklı olarak sadece IOS ve Android değil Windows tabanlı mobil cihazlar üzerinden de çalışıyor. Tüm bulut sistemleri de Arçelik tarafından yönetiliyor.

Türkiye’deki klima üretim tesislerimizin yeni dönem projeleri arasında ise salon tipi klima, kaset tipi klima ve değişken debili split klimalar bulunuyor. Hali hazırda kısmen yerli olarak ürettiğimiz VRS klima cihazlarımızın katma değeri daha yüksek olan modüllerini de Türkiye’de üretime başladık.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*