Daikin, dünyanın gelecekteki çevresel sorunlarına kendi alanında yanıt verecek

Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder


Soğutucu, klima ve hava temizleme cihazları, beyaz eşya sektörünün önemli alanlarından birini oluşturuyor. Genel olarak bu alandaki trendleri ve sektörün durumunu değerlendirir misiniz?

Türkiye, dünyadaki birçok ülkenin aksine ısıtma ve soğutma pazarlarının yüzdesel dağılım olarak yarı yarıya olduğu nadir pazarlardan. Genellikle diğer ülkelerde karşımıza çıkan durum, ısıtma veya soğutma pazarının diğerine oranla çok daha yüksek bir yüzdeye sahip olması. Fakat Türkiye’de bu oran %50-%50 diyebiliriz. Bu durum pazarın çok hareketli olmasını sağlıyor. Hem dünyanın dev ısıtma hem de dev soğutma markaları yatırımlarıyla zaman zaman doğrudan kendileri, bazen de partnerleriyle ülkemize giriş yapıyorlar. Bu pazardan pay almak için mücadele ediyorlar.

Bizim bir diğer zenginliğimiz güçlü yerel markalarımız ve üreticilerimiz. Genellikle Türkiye haricinde küresel markaların bulundukları ülke pazarlarında büyük oyuncu olduklarını görebilirsiniz fakat Türkiye’deki lokal üretici ve markalarımız o kadar güçlüler ki pazarın çok daha dinamik olmasını sağlıyorlar. Yine de, ama lokal ama genel, pazarı incelediğinizde tüm ısıtma ve soğutma iklimlendirme ürünlerini üreten ve ürün gamında tüm ürünleri bulundurabilen marka sayısı bir tane diyebiliriz.

Özellikle son yıllarda Japon (soğutma) ve Alman (ısıtma) markalarının Türkiye pazarına doğrudan giriş yapmaları bu pazara verdikleri önemin bir göstergesi. Sadece satış anlamında değil üretim anlamında da ülkemize gelen yabancı sermayeye iklimlendirme sektörünün katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz.

Firma olarak bu alanda yaptığınız yatırımlardan bahseder misiniz? Bu alandaki ürünleriniz ve hizmetleriniz nelerdir?

İklimlendirme sektöründe Türkiye’nin ürün gamı en geniş olan markasıyız. Geniş ürün gamımız içerisinde çevre dostu ve enerji tasarruflu klimaların yanı sıra, klima santralleri, yüksek enerji verimliliği sağlayan ve düşük CO2 emisyonlarına sahip ısıtma ürünleri, radyatörler, sıcak su boylerleri, kazanlar, ısı pompaları, VRV sistemler, hibrit sistemler ve hava temizleme cihazları gibi her türlü iklimlendirme çözümü bulunuyor.

Sektör, üstün teknolojik özellikler taşıyan cihazlara yöneliyor. Akıllı kanat, akıllı göz teknolojisi, programlanabilme özelliği, düşük ses seviyesi, nem ayarlama ve online kontrol özelliği gibi gelişmiş özelliklere sahip cihazlarımızla biz de, felsefemiz gereği, tüketicilerimizin ihtiyaçlarını, daha onlar bile farkına varmadan karşılamayı hedefliyoruz.

Ururu Sarara ve Emura gibi az elektrik tüketerek yüksek verimlilik değerlerine ulaşan klimalarımızla sektörde fark yaratırken çevre dostu hibrit sistemlerin yaygınlaştırılması konusunda da yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Daikin Altherma Hibrit Isı Pompası, düşük enerji kullanımı ve çevre dostu teknolojisi ile geleceğin ihtiyaçlarına bugünden cevap veriyor.

Sakarya’da bulunan fabrikamızda yatırımlarımız sürüyor. Ar&Ge merkezimizde geliştirilen ürünleri Avrupa, Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere tüm dünyaya ulaştırıyoruz. 2014 yılından bugüne Daikin Türkiye 300 milyon TL’lik yatırım yaptı. 2021 yılına kadar 50 milyon Euro daha yatırım yapmayı planlıyoruz. Fabrikamızda split klima ile ilgili çalışmalarımız yoğun gidiyor. Ciddi derecede Avrupa’ya ihracat yapıyoruz. Kendi sektörümüzde şu anda ihracatta Türkiye birincisiyiz. Ürün çeşitliliğimizi de artırıyoruz. 2021 yılına kadar merkezi sistemlerle ilgili yatırımlarımız olacak. VRV dediğimiz sistemlerin üretimini burada yapmaya başlayacağız. Kombide ise hat sayımızı artıracağız. Kombi hattımızın kapasitesini yüzde 50 artırmayı planlıyoruz. Bu alanda ihracattan ciddi talep var. İhracat oranımızı önümüzdeki yıl yüzde 55’e getirmeye çalışacağız.

Akıllı ev cihazlarının ev içinde insan sağlığı açısından önemini değerlendirir misiniz?

Corona hayatımızı etkilemeye devam ediyor. Dünyanın artık yeni bir düzene geçeceğinin, hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağının konuşulduğu bugünlerde mekanlardaki iklimlendirme konusu da insanların kafasını kurcalıyor. Bu alandaki polemiklerden biri de klima kullanımının virüsün yayılmasına etkili olup olmadığı konusu üzerinden gerçekleşiyor. Araştırmalar gösteriyor ki; corona virüsünün hava yoluyla bulaşımını gösteren kesin bir bilgi yok. Dolayısıyla ‘ev tipi split klimalar virüs taşır’ diyemeyiz. Güvenli ve sağlıklı bir iç ortam havası için alınabilecek birçok tedbir var. Bunların başında karantina ve sosyal mesafe kurallarına uymak geliyor. Eğer bu kurallara dikkat ediyorsanız, evinizde klima kullanmanız gayet güvenlidir. Hatta çok sıcak havalarda klima kullanmamak sağlığı olumsuz etkileyebilir. Sıcak havanın yaratacağı rahatsızlıklardan ve uykusuzluktan bağışıklık sistemi zayıflayabilir. Klimalardaki özel filtreler havanın temizlenmesine de katkıda bulunur.

Gelecek dönemde firma olarak bu alanda nasıl bir strateji ile hareket etmeyi düşünüyorsunuz?

Açılır pencerelerin olmadığı ortamlarda taze hava sunabilen ve nem kontrolü sağlayan Ururu Sarara klima veya ortamdaki hava kalitesini patentli filtreleme teknolojisiyle (Daikin Flash Streamer) artıran Daikin Hava Temizleme cihazı gibi ürünler tercih edilmelidir. Daikin’in çoğu klimasında ve hava temizleme cihazında bulunan patentli Flash Streamer teknolojisi, ortamdaki havayı %99,9 oranında temizliyor.

Yeni kampanyamızda buna vurgu yaparak “hava temizleyici ile klima bir arada” dedik. Klimaların hava temizleme fonksiyonlarını daha fazla ön plana çıkardık. Kur farkı ve ek vergileri yansıtmadan 12 ay taksitli bir plan sunduk. Ayrıca 6 yıl tam garantimiz de devam edecek.

HyperFocal: 0

Periyodik bakımların yapılması da klimaların hem temiz ve sağlıklı bir şekilde çalışması hem de enerji tüketimi için çok önemli. Klimalarda bakım kampanyamızı da yaz ile beraber başlattık, uygun fiyatlarla tüketicilerimiz bakımlarını yaptırabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*