Türkiye Kahve Pazarı

Kahve pazarı, 2023 yılının ilk 6 ayında adetsel olarak %39,4’lük büyüme göstermiştir. Cirosal olarak ise, 3 yıldır %70’in üzerinde büyüme göstermiştir. Özellikle Mayıs ve Kasım ayları Anneler Günü ve Black Friday kampanyaları kategorinin hem adetsel hem de cirosal olarak yüksek büyümeler göstermesinde etken olmuştur. Özellikle 2023 Anneler Gününde Pazar 447 bin adetlik satış ile oldukça yüksek seviyelere çıkmıştır.

Kahve Pazarı;

Türk Kahve Makineleri

Espresso Makineleri

Filtre Kahve Makineleri

Türkiye’deki kahve pazarını segment bazında ele aldığımızda, gelenekselliğin de etkisiyle en yüksek paya sahip olan kategori Türk Kahve Makineleridir özellikle teknolojinin gelişmesiyle otomatik Türk kahve makineleri birinciliğini korumaktadır. Ancak, yeni nesil kahve kültürünün yaygınlaşmasıyla birlikte Espresso makineleri de Kahve pazarı içerisinde yüksek paya sahip olmaya başlamıştır. 2023 ilk 6 ayına baktığımızda Espresso Makineleri geçen yıl aynı döneme göre %372 büyüme ile pazardaki payını 17 puan arttırarak %43,5 seviyesine gelmiştir.

Kahve pazarı 2022 yılının ilk yarısında, 2021’in ilk yarısına göre adetsel olarak küçülürken cirosal olarak çift haneli büyüme göstermişti. Ancak 2023 yılı ilk yarısına baktığımızda Kahve pazarı hem adetsel hem de cirosal olarak son 3 yılın en yüksek büyüme oranlarına ulaşmıştır.

Kahve Pazarı Segment Büyümeleri;

Kahve pazarı içerisinde en fazla büyüyen segment Full Otomatik Espresso makineleri oldu. Geçen yıla göre adetsel olarak %278 büyüyen FA Espresso makineleri cirosal olarak da %451 büyüdü. Bu segmentin yanısıra Kapsüllü Espresso makineleri ve Otomatik Türk Kahve makineleri de büyümeye devam ediyor.

Türkiye Kahve pazarında, birçok Küçük Ev Aletleri sektöründe olduğu gibi Online satışlar büyük önem taşımaktadır. 2022 yılına baktığımızda 2021 yılının baz etkisiyle Online satışlar adetsel olarak %14 küçülme yaşamıştı ancak 2023 yılı ilk 6 ayda Online satışlar %44 büyüdü. Offline satışlar da büyümeye devam etmesine rağmen, cirosal büyümesi Online’ın altında kaldı.

Kahve Pazarında, özellikle Anneler günü, Black Friday dönemi kampanyaları Online satışlar için önem ifade etmektedir. 2022 yılında Covid sonrası normalleşme döneminin etkisiyle Online satış oranında biraz gerileme yaşanmıştı. Ancak, 2023’ün başında Online satışlar pazarın %30’unu oluştururken, son 4 ayda kampanyaların da etkisiyle tekrardan %40 seviyesinin üzerine çıkmıştır.

Kahve pazarında ortalama fiyatlar Temmuz 2022 döneminden itibaren neredeyse hep %100’ün üzerinde büyüme göstermiştir. Burada hem Espresso Makinesi gibi yüksek fiyatlı segmentlerin etkisi hem de fiyat artışlarının etkisini gözlemliyoruz. Nisan 2023 dönemiyle birlikte ortalama fiyatlar 2000 TL bandına çıkmıştır.

GfK Ölçümleme Metodolojisi;

GfK, tüketici teknolojisi ürünleri pazarını temsili Perakende panelleri metodolijisi ile ölçümlemektedir. Bulgular GfK perakende paneli tarafından düzenli olarak yapılan araştırmalara dayanır.

Perakende paneli tüm dünya genelinde 425.000, Türkiye’de 10.000 civarında satış noktasından alınan datalardan modellenmek sureti ile oluşmaktadır.

İndirim marketleri, bazı sektörlerde Kurumsal (B2B) satışlar, ve  Bölgesel ya da lokal marketler kapsam dışı olduğu için tüm pazar değil pazarın anlamı ve belli bir yüzdesi temsil edilebildiğiden Panelmarket olarak adlandırılmaktadır. Marketplace satışları da Panelmarket’e dahil edilmektedir.

Sektörlerin Pazar kapsamaları %70 ila %90 arasında gerçekleşmektedir.

GfK Perakende Panel verilerine dayalı tahmini pazar büyüklüklerdir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*