Ticaret Bakanlığı açıkladı: “Beyaz eşya taksitlendirmeleri 6 ay süreyle uygulanmayacak”

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı taksitli satışların düzenlenmesine dair karar uyarınca, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilen bölgelerde yaşayanların taksitlendirme süreleri, 6.2.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere altı ay süreyle uygulanmayacak. Taksit sürelerinin perakende işletmeleri tarafından belirlenmesine izin verilecek.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü beyaz eşya taksitlendirmeleriyle ilgili bir açıklama yayınladı. Buna göre “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” edilen bölgelerde Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 12/B maddesinde yer alan taksitlendirme sürelerinin 6.2.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere altı ay süreyle uygulanmayarak taksit sürelerinin
perakende işletmelerce belirlenebilmesi sağlanacak.

Beyper Başkanı Ali Yıldız

Beyper Başkanı Ali Yıldız, konuyla ilgili dergimize yaptığı açıklamada bu uygulamanın tüm illere yayılmasının daha doğru olacağının altını çizdi: “Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı taksitli satışların düzenlenmesine dair karar uyarınca, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilen bölgelerde yaşayanların taksitlendirme süreleri, 6.2.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere altı ay süreyle uygulanmayacak. Taksit sürelerinin perakende işletmeleri tarafından belirlenmesine izin verilecek.

Şu an itibariyle yaşanan büyük deprem felaketinin ardından bu illerimizde ve depremden etkilenen tüm bölgelerdeki insanların bu coğrafyayı boşalttıklarını görüyoruz. Bu karar genel yapısı ile oldukça doğru olsa da beyaz eşya perakendecileri olarak bunun tüm Türkiye’ye yayılması ve diğer bütün illerde belirli süreyle geçerli olmasının doğru olacağını düşünüyoruz. Beyaz eşya satın alımlarında taksit sürelerinin 18 ay kadar olması gerektiği düşüncesindeyiz. İndirimler ve taksitlendirme süreleri tüm Türkiye’de uygulanırsa bu sürecin daha rahat atlatılacağını düşünüyoruz. Beyaz eşya sektörü yıla genel olarak stabil başlasa da 2 çeyrekte toparlanacak ve yıl sonunda da hedeflediğimiz noktaya ulaşacaktır. Bakanlığın alacağı bu tarz desteklerle bu sürecin daha hızlı ve rahat geçeceği kanaatindeyiz.”

Bakanlıktan yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde;

6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 12/B maddesinin birinci fıkrasında, kıymetli evrak düzenlenerek veya düzenlenmeksizin gerçekleştirilen taksitli mal ve hizmet satışlarında taksitlendirme süreleri için genel taksit süresi belirlenmiş; ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarında ise bu hükmün istisnaları düzenlenmiştir.

Buna ilave olarak, aynı maddenin beşinci fıkrasında “Bakanlık, bu maddede yer alan sınırlamaları afet dönemleri ile diğer olağanüstü durumlarda ilçe, il, bölge veya ülke düzeyinde geçici süre ile değiştirmeye veya bu konuda ilave sınırlamalar getirmeye yetkilidir.” hükmüne yer verilmiştir. Mezkur fıkra çerçevesinde, perakende işletmelerce; 6.2.2023 tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen yerleşim yerlerinde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ile 21.09.1968 tarihli ve 13007 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, Afetlerin Genel Hayata Etkililiğine İlişkin Temel Kurallar Hakkındaki Yönetmelik uyarınca, 6.2.2023 tarihinde meydana gelen depremler ve müteakip artçılar nedeniyle “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilen/edilecek diğer yerler) ve depremden etkilenen yerleşim yerlerini terk eden tüketicilere yönelik olması koşuluyla diğer yerleşim yerlerinde (ikametgah, iş yeri adresi gibi bilgilerin kontrolü yapılarak), ödemenin ertelendiği dönemler dâhil olmak üzere kıymetli evrak düzenlenerek veya düzenlenmeksizin yapılan taksitli mal ve hizmet satışlarında, Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 12/B maddesinde yer alan taksitlendirme sürelerinin 6.2.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere altı ay süreyle uygulanmayarak taksit sürelerinin perakende işletmelerce belirlenebilmesi hususunda Bakanlık Makamı Oluru alınmış olup söz konusu Makam Oluru ekte gönderilmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*