Gıda hazırlama ürünlerinde en çok arıza tüketicinin yanlış kullanımından dolayı oluyor

HTS Genel Müdürü Chibeb İsmail

Tüketicilerin yakın zamanda en çok ilgi gösterdikleri ürünlerden biri de “Fryer”lar, neden daha çok ilgi görme başladı? Neden tüketici bu ürünleri tercih ediyor?

Öncelikle air fryer’in çalışma prensibinden bahsedersek, tercih sebeplerini daha iyi anlatmış oluruz. Air fryerlar bildiğimiz Turbo fırının aynı prensibiyle çalışıyor, yani bir elektrikli ısıtıcı ve hava akışını sağlayan bir fan. Aradaki fark, hava akışının daha hızlı olması ve haznenin daha Küçük olması. Fırınlarda haznenin hacmi 20-60 litre arasındayken, air fryer’larda 3-12 litre arasında. Bu nedenle daha az enerji tüketimi ve yüksek hava akışından dolayı hızlı pişirme elde ediliyor.

Bu ürünlerin tercih edilmesinin en büyük nedeni, fazla yağ kullanmadan kızartmaya yakın bir tat elde edilmesi. Aslında kızartmada ve airfryer da kullanılan sıcaklık aynı (180 C – 200 C arasında) fakat yağ içinde kızartılan gıdalar çok fazla yağ emiyor ve bu yağ sıcaklıktan dolayı zararlı hale geliyor. Air fryer’larda çok az yağ kullanarak kızartmaya yakın bir tat alınıyor.

Bu ürünlerle ilgili markalara önerileriniz var mı?

Markalara ve özellikle ithalatçılara kaliteli ürün ithal etmeleri konusunda öneri yapabiliriz. Kalitesiz ürünlerin satılması hem müşteri mağduriyeti yaratıyor hem de ülkenin ekonomisine ciddi zararları var. Diğer bir konu ise, satış Sonrası hizmetler yönetmeliğine göre, bu ürünlerin kullanım ömrü, perakende satıştan itibaren, 7 yıl. Bu nedenle firmaların yeteri miktarda yedek parça veya değişim amaçlı ürün bulundurmasını öneririm. Özellikle ısıtıcı, fan motoru gibi yedek parçalar arızalanabilir.

Gıda hazırlama konusunda satış sonrası servis aşamasında en çok hangi konularla karşılaşılıyor?

Gıda hazırlama ürünlerinin her biri farklı arızaları olabiliyor, en çok arıza tüketicinin yanlış kullanımından dolayı oluyor. Genellikle tüketicilerin çoğu, gereksiz bilgiler içerdiği için, kullanma kılavuzunu okumuyor fakat bu sefer gerekli bilgileri de görmemiş oluyorlar. Örneğin bazı el blenderler katı gıda karıştırmak için kullanılmaması veya kullanılırsa 2 dakika dan az süre ile kullanılması gerekiyor. Bu uyarıya uyulmadığında, genellikle ses yapmaması için yumuşak malzemeden üretilen ve motor ile bıçak arasında bulunan dişli bozuluyor. Isıtıcı aksamı olan, kettle, tost makinası gibi ürünlerde uzun süreli kullanıma bağlı olarak ısıtıcı ve termostat arızaları olabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*