Yorglass: Sürdürülebilir Politikalarla Cam Gibi Parlak Bir Geleceğe Doğru

Yarım asırdır cam dünyasının global ve güvenilir tedarikçisi olarak konumlanıyor ve attığımız her adımda sürdürülebilirlik ilkesini kendi yolculuğumuzun temel motivasyonu olarak görüyoruz. Birey, toplum ve ekosistem parametrelerinin çerçevesini belirlediği sürdürülebilirlik hedeflerini küresel öncelik olarak kabul eden şirketimiz, faaliyetlerini ve çalışmalarını da aynı küresel öncelik ekseninde şekillendiriyor. Binlerce yıldır tüm canlılara yuva olan dünyamızın giderek tükenen kaynakları karşısında elimizi taşın altına koyuyor, hassasiyetimizi bu alanda da göstererek enerji verimliliği ve karbon sıfır anlayışı ile hareket ediyoruz.

Sektörüne yön veren öncü kimliğimizle çevreye uyumlu üretim ve geliştirme çalışmaları yürütüyoruz. Yorglass’ın dünyada ve Türkiye’de mikro aşındırıcılı dekor ve mat üretim yapan firmalar arasında “Karbon Ayak İzi” belgesini alan ilk ve hâlâ tek firma olarak çevre duyarlılığını kanıtlıyoruz. Bu konuda net ve hedef odaklı adımlar atıyoruz.

2017 yılında 2.602 olan fabrikalarımızın toplam Ton Eşdeğer Petrol (TEP) değerini yeni açılan Çerkezköy ticari soğutucu ve çamaşır makinası cam kapak fabrikalarımız ile 2021 yılında 9.057’ye çıkarak yüzde 350 artırdık. Bu süreçte gerçekleştirdiğimiz enerji verimliliği ve iyileştirme projeleri ile kwh/m2 oranımızı ise yüzde 7,84’ten, 5,38’e çekerek yüzde 32’ye düşürmeyi başardık.

2021 yılından bu yana ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi sahibiyiz. Ayrıca geçtiğimiz yıl bir, 2022 yılında ise üç adet verimlilik artıran projemiz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan onay aldı. Böylece sürdürülebilirlik çatısı altında yürüttüğümüz projeler büyük bir ivme kazanarak sıfır karbon emisyonu hedefi yolunda önemli yollar kat etti. 2023 yılında Bolu, Tekirdağ ve Manisa’da yer alan beş fabrikamızın çatılarına toplam 30M kWh/yıl üretim kapasitesi olan güneş enerji sistemleri kurmayı planlıyoruz. Toplam enerji tüketimimizin yüzde 10’luk kısmında tekabül eden güneş enerjisi sistemleri yatırımı haricinde diğer yenilenebilir enerji kaynakları yatırımları ile de ilgileniyor ve yerkürenin geleceği için sürdürülebilir adımlar atmaya devam ediyoruz.

Yerkürenin kaynaklarını efektif şekilde yönetecek dev projeler

Sürdürülebilirliği nihai bir amaçtan çok Yorglass kültürünü domine eden temel güç olarak konumlandırıyoruz, bu stratejik yaklaşımımız ile üzerinde yaşadığımız dünya ve ekosistem için somut sorumluluklar alıyoruz. Bunların başında Kesikli Kanal Projemiz geliyor. Projemizin temel amaçları ise şu şekilde; birim ürün başına plastik ve trim cycle time kazancı, kanal kenar mesafesi ve çapak sebepli PPM’lerin düşmesi, kalıp göz sayısının artırılarak üretim verimliliğin sağlanması, plastik ham madde kullanımında yüzde 80 üzeri iyileştirme ile çevreye verilen etkinin azaltılması, otomasyon ile gruplama kolaylığı ve enerji tasarrufu… Projemizin Arçelik ile yürüttüğümüz kısmında enerjide 5.774 kWh ile yıllık, 1.385.760 sera gazında 2.7 kg ile yıllık 646, petrolde ise 2 bin 500 litre ile yıllık 600 bin litre kazanım elde ettik. Ambalajlamada kâğıt dönüşüm projesiyle de yerküreye olan saygımızı bir kez daha kanıtladık. Proje çıktılarına baktığımızda 192 ağacı kurtararak 21 bin 888 kg oksijen üretimi sağladık ve 96 ailenin yıllık oksijen ihtiyacını karşıladık.

Cam gibi bir gelecek için, camdan ilham alıyor

Bu yıl içinde TURMEPA ile Cam Gibi Denizler projesini hayata geçirdik. Projedeki amacımız, gelecek nesilleri temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak. Bu projeyle Marmaris koylarında teknelerden atıkların toplanmasını sağlayarak denizlerin korunmasına destek olduk. Sürdürülebilir bir doğa anlayışına katkıda bulunması amacıyla üretim planımıza aldığımız Safe Sky ise her yıl binlerce kuşun yaşamını yitirmesine sebep olan uçuş esnasında cama çarpma kazaların önüne geçmeyi hedefliyor. Safe Sky ürünümüzdeki camlar, özel desenleri sayesinde binalar arasında uçan kuşlar tarafından fark edilerek yaşanabilecek kazaları minimize ediyor.

Uluslararası anlaşmaların Türk temsilcisi

Yorglass olarak daha iyi bir geleceğe yalnızca sürdürülebilirlik ekseninde kavuşulacağına inanıyoruz. Bu nedenle Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UN Global Compact) imzacısı olduk. UN Global Compact global vizyonunu dikkate alarak toplumumuza, çalışanlarımıza ve iş ortaklarımıza karşı sorumluluklarımızı özetleyen çalışma ilkeleri ve politikalarımızı hazırlayarak tüm paydaşlarımızla birlikte karbon emisyonunun sıfırlanmasını amaçlıyoruz. Aynı zamanda G-20 liderleri için hazırlanan Açık Mektup imzacısıyız. Böylelikle iş dünyasına G-20 zirvesinde iklim hedeflerine yönelik açık beyanımızı da verdik. UN Global Compact çerçevesinde bilime dayalı hedef verme çalışma gurubuna katıldık; bunu da sektöründe yapan ilk ve tek firma olmaktan gurur duyuyoruz. Yorglass olarak sera gazı emisyonlarını azaltmak için gerekli bilimsel altyapıyı kurmaya başladık. Bilime dayalı hedeflerimiz ile 2030’da taahhüt vermek için hazırlıklarımızı tamamlamayı planlıyor, yaşanabilir bir dünya için çalışmalarımızı büyük bir hassasiyet ve titizlikle sürdürmeye devam ediyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*