2022 yılında altı çizilmesi gereken faktör öngörülebilirlik olacak

KESİD Genel Sekreteri - Conti Aş Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Durlanık

2021 yılı sonu itibarı ile yıllık satışlarınızı, pandemi sebebi ile tüketiciler nezdinde ortaya çıkan talep artışlarını ve kur artışı ile doğan fiyat istikrarsızlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Pandeminin başlangıç yılı olan 2020’de küçük elektrikli ev aletlerinde satışların düşeceği konusunda çoğunlukla hemfikirdik. Ancak satışlar artmaya başlamış ve 2019 yılının üzerine çıkmıştı. Bu artış 2021 yılında anneler gününden itibaren göreceli olarak düşüş başladı. Salgın sırasında bir fırsat olarak ortaya çıkan tüketim artışı ana sebep olarak insanların evlerinde daha fazla zaman tüketmesi ve ev eksiklerini tamamlanmasına bağlı olmuştu. Bu değişim zaman zaman klasik satış kanallarını da değiştirmiş ve e-ticaretin hızlı bir şekilde öne çıkmasına sebep oldu. Şirketlerimiz bu dönemde dijitalleşme yolunda çalışmalara başlamış ve sağlanan ciro artışları da yatırıma döndürülmeye başlanmıştır. Bu fırsat bir süre sonra tehditlere dönüşmüş ve Üretim ciddi boyutta etkilenmeye başlamıştır. KESİD Genel Sekreteri – Conti Aş Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Durlanık Önce malzeme ve parça temini darboğaza girmeye başlamış, buna bağlı olarak fiyatlar artmaya başladı. Artan talep daha sonra lojistik fiyatlarını çok yukarlara çekmiştir. Bunun üstüne artan ve değişken döviz kurları, pazarda ciddi bir istikrarsızlık yaratmıştır. Şu andaki en büyük sıkıntılardan bir tanesi öngörülebilirlik neredeyse tamamıyla kaybolmuş vaziyette. Kur artışı ihracatta olumlu gibi görülüyor olsa bile, kısa vadedeki iç enflasyon maliyetleri eşitleyecektir Bu konjonktür altında risk arttığından yatırım hızı azalacaktır.

2022 yılında sizleri bekleyen fırsat ve tehditler nelerdir? Yeni yıldan genel olarak beklentileriniz nelerdir?

2022 yılında altı çizilmesi gereken faktör öngörülebilirlik olacaktır. Ekonomik dalgalanma sona eriyor olsa çıkacak resim çok farklı bir şekilde gözükme ihtimaline sahiptir. Bu durumda ihracat ve imkanımız hızlı bir şekilde artacak beklentisine sahibiz. Bu durum aynı şekilde devam ederse ve enflasyon bu artışla olsa, iç tüketim ciddi boyutta azalacaktır. Orta vadedeki kur artışı avantajına rağmen maliyetler artacak ve iyi bir yıl geçirmeme riski ortaya çıkacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*