Beyaz eşya sektörü 2023 yılını nasıl geçirecek?

Beyaz eşya sektörü 2022 yılını büyük zorluklar ve çalkantılarla kapattı. Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaş, küresel olarak yaşanan enerji krizi, tedarik alanında yaşanan sorunlar, küresel lojistik ağındaki sıkıntılar, resesyon beklentisi ve ekonomik olarak yaşanan birçok farklı zorluk beyaz eşya sektörünü de doğrudan etkiledi.

Beyaz eşya sektörü 2022 yılını büyük zorluklar ve çalkantılarla kapattı. Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaş, küresel olarak yaşanan enerji krizi, tedarik alanında yaşanan sorunlar, küresel lojistik ağındaki sıkıntılar, resesyon beklentisi ve ekonomik olarak yaşanan birçok farklı zorluk beyaz eşya sektörünü de doğrudan etkiledi. Bir yandan ihracat rakamlarında sevindirici rakamlara ulaşan üreticiler bir yandan da enflasyona bağlı olarak değişen ekonomik sıkıntılar nedeniyle iç pazardaki daralma ile mücadele etmeye çalıştılar. Türkbesd’in son açıkladığı sektörel verilere göre beyaz eşya sektörünün ihracatının %60’tan fazlasını gerçekleştirdiği Avrupa’da devam eden savaş, yüksek enflasyona bağlı talep düşüşü, küresel ölçekte enerji fiyatları ve tedarik ile ilgili sıkıntılar halen varlığını sürdürüyor. Öte yandan üretiminin %75’ini ihraç eden ve yılda yaklaşık 4 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir sektör olan beyaz eşya ihracatının güçlü bir şekilde devam etmesi hem ülke ekonomisi hem de sektörümüz açısından büyük önem taşıyor. Bu noktada sürekli değişen ve güncellenen tüketici ihtiyaç ve isteklerinin de üreticiler ve sektör tarafından göz önüne alınması ve inovasyona bağlı, yüksek katma değerli ürünlerin piyasaya sunulması gelecek açısından da büyük değişimlerin olacağını gösteriyor.

2022 yılını birçok zorlukla birlikte kapatan beyaz eşya ve küçük ev aletleri içinse sektör paydaşlarının geleceğe dair umutları var. Bu yıl ekonomik olarak yaşanacak gelişmelere bağlı olarak hem yeni ürünler tarafında hem de sunulan hizmetler bazında iyi bir yıl olacağı öngörülüyor. Biz de sektörün tek dergisi Dağıtım Kanalı olarak bu sayımızda sektörün üst düzey yöneticilerine 2022 yılını nasıl geçirdiklerini ve 2023 yılından beklentilerini sorduk. Bu konu için özel olarak hazırladığımız dosyamızda detayları bulabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*