Çeyrek Asırlık Hazineler – Alfabetik sıra ile 1997’in en iyi 7 filmi

Vintage old fashioned projector in a dark room projecting a film, cinematography concept

Funny Games (Almanya)

Şok edici filmlerin yönetmeni Haneke’nin en vurucu filmlerinden biri. İnsan ruhunun karanlık dehlizlerinde turlar attıran bir seyirlik. Göl evlerine tatile gelen aileyi terörize eden iki psikopatın kara mizah soslu ama bolca tüy ürperten hikayesi. Suçluların aile ile oynadığı dehşet oyunlarını Haneke de izleyicisiyle oynuyor.

Gattaca (ABD)

Distopik bir gelecekte geçen film, insanoğlunun iradesiyle neler başarabileceğini hızlı bir tempo ve akıcı bir senaryo ile aktarıyor. Tek arzusu tüm engellere rağmen uzaya açılmak olan kahramanımızın hikayesi sizi kolayca içine alıyor. En zeki bilimkurgu filmlerinden biri.

Hayat Güzeldir (İtalya)

Nazilerin 2. Dünya Savaşı’nda yarattıkları dehşeti komedi sosuyla verebilmek büyük bir cesaret işiydi. Roberto Benigni bu işten aktör-yönetmen olarak alnı ak olarak çıkmış. Oscar dahil sayılamayacak kadar ödüllere boğulan film, şöhretini tam anlamıyla hak ediyor. Finali yıllarca aklınızdan çıkmayacaktır.

Kirazın Tadı (İran)

İran sinemasının üstatlarından Abbas Kiarostami’nin Cannes Film Festivali şampiyonu filmi.

Orta yaşlı bir adamın hayatına son verme isteği çevresinde dönüyor film. Mezarını hazırlamış. Tahran sokaklarında intiharı sonrası para karşılığı üzerine toprak atacak birini arıyor. Son derece özgün bir fikir çerçevesinde gelişen sıradışı bir dram.

Lost Highway (ABD)

David Lynch’in bilinçaltının kayıp otobanında sizi son sürat bir yolculuğa çıkaran filmi üstadın başyapıtlarından. Karısını öldürmekten idama mahkum edilen adam, idamını beklediği hücrede açıklanamaz bir metamorfoz ile bambaşka bir adamın vücudunda bulur kendini. Gerisi entrika, kaos, aklınıza attırılan taklalar.

Masumiyet (Türkiye)

Aşık olduğu hapishane kuşunun peşinde Anadolu’yu dört dönen pavyon kadınının peşinde aynı pervaneliği, ateşe düşeceğini bile bile yapan adam rolü Haluk Bilginer’in en unutulmaz rollerinden biri. Bir dizi kaybedenin, kaybedilmiş masumiyetlerinin, sessiz yenilgilerinin, çığlık çığlığa pişmanlıklarının eşsiz anlatımı. Zeki Demirkubuz, hikayenin öncesini “Kader” filminde anlattı ama bu kadar başarılı olamadı.

Prenses Mononoke (Japonya)

Animenin en büyük ismi Hayao Miyazaki’den tam bir klasik. Çok güçlü bir çevreci mesajı müthiş bir aksiyonla veren film, yarattığı kanlı fantastik dünyayla yetişkinlere hitap ediyor sadece. Prenses ibaresini görüp sakın Disney filmleriyle karıştırmayın. “İyi-kötü” kavramlarına çarpıcı ve özgün bir bakış atan bir başyapıt.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*