Buharlı pişiriciler hakkında bilmeniz gerekenler…

Son zamanlarda özellikle pandemi dolayısıyla sağlıklı beslenmek önemli hale gelmiş durumda. Covid-19 tedbirleri kapsamında evlerimizde 17 gün tam kapanmaya geçtiğimiz şu günlerde sağlığımıza daha dikkat edip sağlıklı yiyecekler tüketmeliyiz. Evlerimizin içinde bir odadan diğer odaya geçmek bile zulüm haline geliyor bazen.

Buna bir de yağlı ve sağlıksız yiyeceklerle beslenmek de eklenince kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarmış oluyoruz. Bunun için son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte buharla yemek pişirmek daha cazip geldi. Teknolojinin hız kazanması buharla pişirmede tencereye su koyup kaynatmak derdinden bizi kurtarmış durumda. Buharlı pişiriciler aslında 1,5 yıldan beri savaş verdiğimiz Covid-19 virüsünden öncede artan “sağlıklı beslenme” veya “organik beslenme” trendi ile önem kazanmaya başlamıştı. Evlerimize kapandığımız, hareketsiz ve beslenmeyi abarttığımız şu günlerde buharlı pişiriciler derdimize adeta derman olmakta. Peki bu bahsettiğimiz buharlı pişiriciler nedir?

Besinlerin sağlık değerlerini kaybetmemesi ve daha leziz olması için en önemli unsurlardan biri pişirme yöntemi. Binlerce yıldır farklı yöntemlerle pişirim yapan insanoğlu, teknolojinin gelişmesi ile farklı ve yeni yöntemler de keşfetmeye başladı. Pişirme yöntemleri ile besinin besleyici değerini azaltıp çoğaltabilir, yağ ve içerik dengesini ayarlayabilirsiniz. Burada ortaya çıkan en akılcı ve sağlıklı yöntemlerden biri de besinden en yüksek faydayı almanızı sağlayacak buharda pişirme yöntemidir. Özellikle Uzak Doğu ve Çin mutfaklarında daha sık tercih edilen bu yöntem, besinin rengi, kokusu, tadı, besin değerleri ve aromasını bozmamak üzerine kuruludur.

Yeni dönemde tüketicilerin sağlık özelliklerine olan ilginin artması ve markaların da bu yöndeki teknoloji v Ar-Ge yatırımları ile buharda pişiricilerin de sunduğu avantajlar farklılaştı. Günümüzün hızlı hayatında hem daha çabuk yemek yapmak hem de masaya daha sağlıklı yiyecekler koymak için buharlı pişiriciler daha sık tercih ediliyor.

Buharlı pişiriciler genel olarak bir halka ısıtıcı ile çalışırlar ve buhar üretmek için su bazlı olarak aktifleşirler. İçerisindeki gıdalar suyun ve buharın gücüyle pişer ve özel bir bağlantıya gerek olmadan, sadece elektrik bağlantısı ile çalışırlar. Piyasada satılan birçok buharlı pişirici, farklı besinlerin özelliklerine pişirim süresi sunarlar.

Buharlı pişiricide su haznesinin dolu olup olmadığı çok önemlidir. Bu hazne boş ya da gereğinden daha az doluysa pişirici istenilen ölçüde etki sunamayabilir. Buna ek olarak cihaz susuz şekilde buhar üretmeye çalışacağından fazla ısınma, patlama gibi ev kazaları da meydana gelebilir.

Buharlı pişiricilerin sunduğu bir diğer önemli avantaj da aynı anda 3 farklı yemeği aynı anda pişirme imkanı sunmasıdır. Birbirlerine fiziki olarak bağlantısı olmayan bu besinlerin kokusu ve tadı birbirine karışmamaktadır.

Bir buharlı pişirici alırken dikkat etmeniz gerekenlerden biri de watt gücüdür. Bu değer ne kadar yüksek ve güçlü olursa, buharlı pişiriciden alacağınız verim de o kadar artar. Yine kullanılan malzemenin paslanmaz çelik olması da çok önemlidir. Çünkü söz konusu olan su ve buhardır ve belirli bir süre sonra doğru üretim materyali olmazsa yıpranmalara ve paslanmalara sebep olabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*