Geleceği değiştirecek akıllı evler ve trendler…

Yeni bir ev satın aldığınızı hayal edin. Eve gelmeden önce telefonla evin ısıtma ya da soğutmasını yapabiliyorsunuz. Siz kapıyı açtığınızda ev tam sizin istediğiniz gibi bir aydınlatma ile sizi karşılıyor. Güvenlik sisteminden şifrenizle kapıyı açıyorsunuz. Dilerseniz siz eve adımınızı attığınızda hafif bir müzik başlıyor. Tüm evin kontrolü sizde. Buzdolabınız size eksikleri önceden mesaj attığı için marketten alıp geldiniz zaten. Mutfağınızdaki akıllı beyaz eşyalar yemeği tam kıvamında pişiriyor, çamaşır ve bulaşığı içindeki malzemelere göre yıkıyor. Kahveniz siz gelmeden hazırlanmaya başlıyor. Bunlarda birkaç 10 yıl öncesinde hayalken şimdi Akıllı Evler sayesinde hepsi günlük hayatımızın doğal bir parçası haline geldi. Teknoloji artık evlerimize de dokunuyor ve gelecek çoktan bize geldi bile.

Akıllı ev teknolojilerinin varlığı ve günlük yaşamdaki kullanımları artık hayal olmanın çok ötesinde bir gerçek. Akıllı ev teknolojileriyle iş ve özel hayatı senkronize etmek, hayatlarımızı kolaylaştırıyor, zamandan ve paradan tasarruf ettiriyor. 2020’de Realtor.com’un yaptığı bir araştırmaya göre her 10 kişiden 4’ü evlerine akıllı teknoloji eklemeyi düşünüyor ve %60’dan fazlası da mevcut teknolojilere daha fazlasını eklemek istiyor. eMarketer’a göre akıllı ev teknolojisi alımlarının 2019’dan 2023’e kadar iki katına çıkması bekleniyor, bu nedenle 2021 ve 2022’de talebin daha da artıracağı düşünülüyor.

Bir araştırma raporuna göre, akıllı ev cihazları pazarı 2016 yılında 55 milyar ABD Doları değerindeydi ve 2025 yılına kadar 174 milyar ABD Dolarına ulaşması bekleniyor. Bir başka istatistik, şu anda dünyada 175 milyondan fazla akıllı ev olduğunu gösteriyor. Akıllı ev uygulamasındaki son trend, yeni ve yenilikçi bir şekilde ev içi yardım sunmak için yapay zeka ve otomasyonu belirliyor. Bu son trendler, hem gelişmiş teknolojik cihazları hem de güvenliği sağlar. Yüz tanıma cihazları, görüntülü kapı alarmları, uzaktan kumandalı kilitler ve ultra modern hırsız alarmları, akıllı evlerin koridorlara koyduğu trend güvenlik seçeneklerinden bazıları.

Akıllı ev uygulamalarında en yeni trendler neler olacak?

– Daha iyi bağlantı

Bağlantı ve network, her zaman akıllı ev aletlerinin temel yapısı olarak öne çıkıyor. Bağlantı eksikliği, kullanıcı deneyimini etkileyen ve benimsemeyi engelleyen en büyük sorunlardan biri. Halihazırda akıllı ev aletleri tasarlayan şirketler, farklı yaklaşımlar uygulayarak bu zorluğun üstesinden gelmek için yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Bağlantıdaki en büyük akıllı ev trendlerinden biri, merkezi kontrol ve yönetim sağlayan bağlı cihazlar için bir merkez sunmaktır. Zigbee, Z-Wave, Wi-Fi, Bluetooth ve diğer IoT bağlantı teknolojileri gibi kişiselleştirilmiş bağlantı merkezleri 2021 ve ötesinde akıllı ev pazarını devralacak.

– Evdeki robotlar

Evde robot demek insansı bir robot uşak değil. Filmler bunu olası bir aşama olarak gösterse de mevcut teknolojik gelişmelerden bundan çok uzak. Ancak robotlar, robotik elektrikli süpürgeler ve çim biçme makineleri gibi basit yenilikler evlere çoktan girdi. Ancak yapay zekadaki gelişme, yemek pişirmek, temizlik yapmak ve basit ev işleri yapmak için kullanılan robotlar gibi çok gelişmiş özelliklere kapı açtı. Özellikle akıllı ev robotları, yaşlılar ve engelliler için bir refakatçi ve bakıcı olabilir. Bu yerli robotlar, akıllı ev uygulamalarını devralacak ve günlük görevlere hizmet edecek.

– Kablosuz kumanda

Kablosuz uzaktan kumandalı cihazlar akıllı ev pazarına giriyor. Bu kablosuz uzaktan kumanda olanağı, evinizi kablosuz bir ortam aracılığıyla kontrol etme olanağından yararlanıyor. Bu sadece verimli, güvenli ve rahat olmakla kalmıyor, aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlıyor. Örneğin, tüm mutfak cihazları uzaktan kontrol edilebiliyor, bu da üzerinde harcanan enerjiyi azaltıyor.

– Duyarlı ev

Duyarlı ev, konut sakinlerinin iç ve dış gereksinimlerini yöneten tamamen sezgisel bir ortam olacağı için akıllı evlerin geleceğini simgeliyor. Bu evlerin akıllı cihazları var ve tamamen kablosuz kontrolle birbirlerine bağlılar. Bir bütün olarak, bu akıllı evler tamamen otomatik ve evin kendi başına rutinleri olacak. Yapay zeka ile kontrol edilen otomatikleştirilmiş uygulamalar, makine öğreniminin tüm süreçlerini optimize etmeye devam edebilmek için evin günlük işlevleriyle verimli ve veri toplayacak şekilde çalışıyor.

– Tüketici güvenliği, mahremiyet ve güven

İnsanların teknolojiyi kullanırken öngördükleri genel tehdit, mahremiyetin ve verilerin ihlali olarak öne çıkıyor. Akıllı ev aletleri söz konusu olduğunda insanlar gelişmiş teknolojik cihazlar arıyorlar. Ancak bu bizi, tüketicilerin verilerinin nasıl kullanıldığını bilme ve onlardan nasıl yararlanacaklarını anlama hakkını elde ettiği bir noktaya götürüyor. 2021 ve sonrasında akıllı ev üreticileri, minimum veriyi nasıl toplayacaklarına ve tüketicilere maksimum hizmeti nasıl sağlayacaklarına daha fazla odaklanacaklar.

Satıcılar da akıllı evleri daha rahat satıyor

Son dönemde artan teknolojiyi yakından takip eden tüketiciler de akıllı evlere olan ilgilerini artıramaya başladılar. Bu evlerin sunduğu güvenlik, konfor, tasarruf gibi özellikler alıcıların da bakış açılarını değiştiriyor. Yapılan yeni araştırmalara göre ev satıcıları da akıllı evleri pazarlarken çok daha rahat hareket ediyorlar. Coldwell Banker & T3 Sixty tarafından yürütülen bir araştırmaya göre acente ve komisyoncuların %82’si, akıllı ev teknolojisinin bir ev satışını kolaylaştırdığını söylüyor. Emlakçıların akıllı ev teknolojisinin değerini gerçekten anlamaları ve onu evde bir satış noktası olarak öne çıkarmaları önemli bir artı olarak öne çıkıyor.

Tüketiciler, akıllı ev teknolojisiyle ilgili özellikle zamandan ve paradan tasarruf sağlayan özellikleri ve faydaları tercih ediyor. Örneğin, 2020 yılında Realtor.com yapılan bir ankete göre enerji verimliliği, akıllı ev özelliklerinin başında geliyor. Bu araştırmaya katılan kişilerin yüzde 65’i ev alırken eğer akıllı ev teknolojileri mevcutsa daha fala para verebileceklerini söylüyor.

Türkiye’de ve dünyada akıllı evler

Türkiye’nin bilgisayarla donatılmış ilk akıllı evi Compex Fuarı’nda kuruldu. Mutfak, hobi odası, salon, çocuk odası ve ofis bölümünden oluşan Akıllı Ev, bir yapı endüstrisinin sponsorluğunda, IBM smarthome çözümleri ile oluşturularak ziyaretçilere sunuldu. Akıllı evin fiyatı ise 119 milyar lira olarak belirlendi.

Türkiye’de birçok firma tarafından akıllı ev kurulumu yapılmaktadır. Dünyada ise 2006 yılından bu yana her sene farklı bir ülkede akıllı ev sempozyumları düzenlenmektedir.

Son dönemde sıkça duyduğumuz “akıllı ev” kavramı gelişimini sürdürmekte. İnternet üzerinden, sensör ya da farklı bir bağlantı yöntemiyle birbirine bağlanan cihazların oluşturduğu ekosistem olarak tanımlanan “akıllı ev sistemleri”, uzaktan erişilerek yönetilebildiği gibi belirli bir otomasyona bağlı kalarak kendiliğinden de çalışarak gündelik hayattaki konforumuzu artırıyor. 

Özellikle, nesnelerin interneti kavramının gelişimi ve bu özellikteki cihazların hayatın her alanında kullanılmaya başlaması “evlerimizi de akıllandırdı”. Cihazların ya da objelerin; yazılım, sensör ya da farklı bağlantı yöntemleriyle birbirine bağlanarak haberleşmesi ve bu cihazların veri alışverişi yaparak verilen komutu yerine getirmesini sağlayan “nesnelerin interneti” teknolojisi kısa sürede evlerimize girdi. 

Homedit.com akıllı ev teknolojilerini en çok benimseyen Avrupa ülkeleri ile ilgili bir araştırma yaptı. Önce akıllı ev aletlerini araştırdıkları ve Avrupa’nın an kalabalık 20 ülkesinin Google aramalarını analiz ettikten sonra sonuçları paylaştılar. Bu sonuçlara göre Birleşik Krallık, Avrupa’nın akıllı ev ülkesi unvanını kazandı. Birleşik Krallık ’ta ayda 229.860 akıllı ev aleti araması yapıldığı tespit edildi. Bu aramalar arasında 165.000 aramayla akıllı televizyon birinci sırada yer aldı. Listenin ikinci sırasında 107.480 akıllı ev aleti aramasıyla Almanya yer aldı. Almanya’da da 90.500 ortalamayla İngiltere’de olduğu gibi akıllı televizyonlar birinci sırada. Hollanda listeye üçüncü sıradan ayda 66.640 akıllı ev aleti aramasıyla girdi. Hollanda’da yapılan aramaların %60’ı yani ortalama 40.500’ü akıllı televizyonlara ait.

Akıllı ev aletleri arasında 483.000’den fazla aramayla favori akıllı televizyon oldu. Avrupa’da internet bağlantısı, çeşitli talepler üzerine uygulamalar sunan akıllı televizyonlar 512.950 kez arandı. İkinci sırada Avrupalıları hem serinleten hem ısıtan akıllı termostat yer aldı. Akıllı Termostat için Avrupa’da ayda ortalama 29.500 arama yapılıyor. Üçüncü en çok aranan ürün ise Avrupa genelinde ayda ortalama 19.250 aramaya sahip wi-fi ile tasarlanmış akıllı prizler oldu.

Kürsel akıllı ev pazarı büyüyor

Yapılan araştırmalara göre; küresel akıllı ev pazarının 2022 yılına kadar 53,45 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. En çok tercih edilen akıllı ev ürünlerinden biri olan robot süpürgeler ise tüm dünya genelinde satışlarını artırmayı sürdürüyor. 2018’de global robot süpürge pazarı 1,84 milyar dolar değerindeyken; bu piyasa değerinin 2025 yılına kadar 4,98 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Akıllı ev sistemleriyle yapılabilecekler nerdeyse sınırsız.  Bu sistemlerle; oturma odasına takılan akıllı ampülün verilen komuta bağlı olarak günün belirli saatlerinde, belirlenen renk sıcaklığına bağlı olarak çalışmasını sağlamaktan, eve yerleştirilen güvenlik kamerasında yer alan hareket sensörü yardımıyla, evde olağandışı gerçekleşen hareketliliklerden anında haberdar olunmasına dek birçok dijital senaryo oluşturmak mümkün. 

Akıllı evler neler sunuyor?

Akıllı evlerde bulunan teknolojilerin sunduğu faydalar genel olarak şöyle özetlenebilir;  teknolojisinin diğer faydaları şunlardır:

– Akıllı özellikli iç ya da dış kameralarla artırılmış güvenlik

– Kolay kurulabilen cihazlarla daha düşük maliyetli çözümler

– Uzaktan kumandalı cihazlarla artan üretkenlik ve verimlilik

– Akıllı özellikli hava ve su filtreleme ile daha fazla sağlık

– Uyarlanabilir aydınlatma, ısıtma ve soğutma ile evde daha fazla konfor

– Tüm evi kapsayan Wi-Fi bağlantısı ve diğer teknolojilerle daha fazla eğlence

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*