Pazarda halen ağırlık yatık süpürgeler (Toz Torbalı/Toz Torbasız) tercih ediliyor

“Dünya ve Türkiye’de yakından takip ettiğimiz pazar trendleri ve teknolojik gelişmeler, orta ve uzun vadede pazarın yatık süpürgeden çıkarak şarjlı dik süpürge ve robot süpürgeye evrileceğine işaret ediyor.”

Arçelik Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmet Tüfekçi

Türkiye süpürge pazarından kısaca söz eder misiniz? Adet, ciro, pazar payları vb. alanlarda pazarın durumu ve büyüklüğü nedir?

Küçük Ev Aletleri kategorisi altında yer alan süpürge ürün grubu toplam pazarın adetsel %18,3 cirosal bazda ise %41,4’ünü oluşturuyor. Cirosal olarak en büyük kategori olarak ön plana çıkıyor. Süpürge satışları Ocak-Ağustos 2020* döneminde bir önceki yıla göre adetsel bazda yaklaşık %7 oranında küçülürken, cirosal olarak %16,6 büyüdü. Bu dönemde 1.5 milyon adet süpürge satışı gerçekleştirilerek 1.5 milyar TL ciro elde edildi.

Firma olarak süpürge pazarındaki konumunuzdan bahseder misiniz?

Arçelik Grubu olarak yenilikçi ürün ve teknolojilerimizle süpürge pazarında adetsel bazda lider konumdayız.

Süpürge pazarında önemli bir kategori olarak öne çıkan şarjlı dik süpürgelerde genel durum nasıldır? Pazarı değerlendirir misiniz?

Şarjlı Dik Süpürgeler Avrupa ve Türkiye’de son yıllarda hızla büyüyen kategori olarak ön plana çıkıyor. Pratik kullanımıyla şarjlı dik süpürgeler büyük ilgi görüyor. Yılın ilk 8 ayında Şarjlı Dik Süpürge kategorisi, cirosal bazda %150 büyüdü.

Sizin firma olarak şarjlı dik süpürge kategorisindeki durum ve konumunuz nedir?

Arçelik olarak pazar trendleri doğrultusunda ürün ve iletişim yatırımlarımıza devam ediyoruz. Arçelik Imperium® Go Kablosuz Şarjlı Dik Süpürge lansmanı ile birlikte pazardaki bu dönüşümün öncü markası olmayı hedefliyoruz. Arçelik Grubu olarak mevcut durumda adetsel pazar payı ile bu kategoride de lider konumundayız.

Pandemi ile birlikte tüketicilerin süpürgelere olan eğilim ve bakış açıları da değişti. Tüketicilerin merak ettiği sorular ve bu alandaki trendler nelerdir?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 nedeniyle tüm aile bireyleri 7×24 evlerimizde daha fazla zaman geçirmeye başladık. Dolayısıyla evlerimiz normalden çok daha hızlı kirlenmeye başladı. Pandeminin ilk günlerinden itibaren evlerde en temel tüketim maddelerinin başında gıda gelirken, gıdayı takiben insanların en çok ihtiyaç duyduğu cihazların başında ocak, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı ve hemen ardından süpürge geldiğini gözlemledik.

Son yıllarda Avrupa ve Türkiye’de en hızlı büyüyen kategori olan şarjlı dik süpürge kategorisinin pandemi döneminde daha da ivmelenerek büyüdüğünü görüyoruz. Kablosuz olması sayesinde pratik ve hızlı temizlik sunan şarjlı dik süpürgeler, yüksek temizlik performansı ile yatık süpürgeler kadar etkili temizlik sağlıyor. Yeni nesil süpürge deneyimi sunan teknolojik gelişmelerle ile birlikte tüketicilerin tercihi hızlı şekilde bu kategoriye kayıyor.

İnsan hayatını kolaylaştıran akıllı çözümler ve gelişen teknolojilerle birlikte pazardaki bir diğer trend robot süpürge kategorisi. 2020 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yıla göre 4 kat artışla 11.400 adet satış gerçekleşmiştir. İleri haritalama teknolojisi, yer silme özelliği ve mobil uygulamalar ile uzaktan kumanda edilebilmesi sayesinde bu kategorinin önümüzdeki yıllarda büyümeye ve tüketiciler tarafından tercih edilmeye devam edeceğini düşünüyoruz.

Ev temizliği için etkin olan en çok hangi süpürge çeşidi tercih ediliyor?

Pazarda halen ağırlık yatık süpürgeler (Toz Torbalı/Toz Torbasız) tercih ediliyor. Bunu Şarjlı/Elektrikli el ve dik süpürgeler takip ediyor.

Bebekli aileler, alerji ve astım hastası bulunan evler, evcil hayvan besleyen aileler ne tür süpürgeler tercih ediyorlar, etmeliler?

Bu gibi özel ihtiyaçları olan evlerde sık sık temizlik yapma gereksinimi olması kaçınılmaz. Sürekli temizlik ihtiyaçları için en pratik çözümleri ise gerek anlık temizlik ihtiyaçları için kablosuz el süpürgesi olma özellikleri, gerekse yüksek devirli turbo fırçalarla mükemmel temizlik sunma seçenekleri ile şarjlı dik süpürgeler sunuyor.

Şarjlı süpürge pazarındaki gelişmelerle kablolu süpürge pazarı sizce bitiyor mu?

Dünya ve Türkiye’de yakından takip ettiğimiz pazar trendleri ve teknolojik gelişmeler, orta ve uzun vadede pazarın yatık süpürgeden çıkarak şarjlı dik süpürge ve robot süpürgeye evrileceğine işaret ediyor.

Sulu süpürge ürünleri halen tercih ediliyor mu? Halı yıkama makinesi hala üretiliyor ve kullanılıyor mu?

Sulu veya Su Filtreli Süpürge kategorisi son senelerde hayli küçüldü. Yeni gelişen teknolojiler ile Şarjlı Dik Süpürgeler ve Robot Süpürgelere silme fonksiyonu entegre edilebildi. Bu gelişme ile birlikte Sulu ve Su Filtreli süpürge kategorisinin daha da küçüleceğini öngörebiliriz.

Evlerde halı kullanımlarının azalması sonucu halı yıkama makinesi pazarı da küçüldü. Halı üzerinde hem yatık süpürgeler hem de şarjlı dik süpürgeler yüksek performansı gösteriyor. Bu nedenle halı yıkama makinesi kategorisinin de ilerde daha da küçüleceğini tahmin ediyoruz.

*Pazar payı rakamları GfK Ocak-Ağustos 2019 raporları baz alınarak verilmiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*