Jak Kamhi aramızdan ayrıldı

Profilo Terra'nın da kurucusu olan ve Türkiye'nin en büyük iş insanlarından biri olan Jak Kamhi, 95 yaşında hayata gözlerini yumdu. Türkiye'de ev aletleri ve beyaz eşya sektörünün de kurucuları arasında ve ilk üreticilerinden olan Kamhi, dayanıklı tüketim eşyaları konusunda bir duayen olarak kabul ediliyordu.

Profilo Holding’in kurucusu, beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörünün önemli ismi, Türkiye’de ilk kez profil doğramayı yapan, iş insanı ve yatırımcı Jak Kamhi, 95 yaşında hayatını kaybetti. Meslek hayatı boyunca birçok önemli çalışma yapan ve başarılara imza atan Kamhi, Türkiye’nin en değerli iş insanlarından biri olarak kabul ediliyordu.

1925 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Jak Kamhi, önce Saint Joseph Lisesi, ardından da Yıldız Teknik Üniversitesi’nde mühendislik okudu. Üniversiteden sonra Fransa’ya giden ve orada çelik konstrüksiyon ve profil doğrama konusunda uzmanlık yapan Kamhi, çelik inşaat, metal eşya ve elektronikte birçok ilklerin Türkiye’de üretilmesine de öncü etti. Ülkemizde ilk profil doğrama işini kuran Kamhi, buradan aldığı esinle Profilo’nun da kuruculuğunu üstlendi. Başarılı iş hayatının içerisinde Profilo Holding Yönetim Kurulu Başkanı olmasının yanında İstanbul Sanayi Odası, İktisadi Kalkınma Vakfı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türk-Fransız İş Konseyi ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın da (MESS) kurucuları arasında yer aldı.

TÜSİAD’da içerisinde de aktif olarak görev alan Kamhi, aynı zamanda Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masası’nın (ERT) ilk ve tek Türk üyesi olarak 12 yıl boyunca çalıştı. 1991 ve 2007 yıllarında iki kez Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası’nı, 1992’de ise İstanbul Üniversitesi tarafından “Fahri Mühendislik Doktorluğu” unvanı almaya layık görüldü. Sadece Türkiye’de değil, uluslararası alandaki başarılarıyla da dikkat çeken Kamhi, Fransa tarafından 1991 yılında Legion d’Honneur nişanı ile onurlandırıldı. 1997’de de Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından Commandeur dans l’Ordre National du Merite, 2003 yılında İspanya Kralı I. Juan Carlos tarafından Commander of the Order of the Spanish Civil Merit nişanlarına layık görüldü.

Çok sayıda ödül de kazanan Kamhi, son olarak “Gördüklerim, Yaşadıklarım” adlı yaşam öyküsünü de kaleme aldığı bir kitap hazırlamıştır. Fransızca, İngilizce ve İspanyolca bilen Kamhi, aynı zamanda Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*