Damak tadı da tartışılmaz…

Dünyanın en zor işi herkesin bildiği konuda bir şeyler yazmak. Sonuçta bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak birçoğumuzun olmazsa olmazı. İstenilen bilgiye anında ulaşım sağlanan bu çağda neyin tartışıldığı da çok önemli.

İnsanlar, tamamen sentetik olarak hazırlanan 3’ü 1 arada, diğeri altta, öbürü kenarda instand kahvesini yudumlarken arabika mı, robusta mı diye tartıştıklarına şahit oldum. Kırmızı gül seven bir insana, sarı karanfilin dayatılması ne kadar doğruysa veya bu tezinde ne kadar başarılı olmayı düşünüyorlarsa artık. Osmanlı zamanında bilmem kaçı bir arada mı vardı. Kahve çekirdekleri kavrulur, un kıvamında öğütülür cezvede pişirilip ahenkle içilir, üstelikte kırk yıl hatır da bırakırdı.

Bir elin parmakları bile nasıl farklıysa kahve de öyle. 90 çeşit ağaç türü, 1000’lerce bileşenden oluşan 5-10 mm büyüklüğünde bir çekirdekten bahsediyoruz. Tabii ki bundan çok çok farklı kombinasyonlar çıkacak. Zevkler ve renkler tartışılmaz derler ya, ben buna damak tadını da eklemek istiyorum. Nasıl ki 4 ana renkten insan gözü 17 milyar rengi ayırt edebiliyorsa, aynı şekilde dilde de papilla adı verilen bölgelerde tat alma tomurcukları bulunur. Dilin uç kısmında tatlı. Arka kısmında acı. Ön yan kısımlarında ise tuzlu. Arka yan kısımları ise ekşi tadın en iyi algılandığı bölgelerdir. 4 ana renkten matematiksel olarak 17 milyar renk kombinasyonu çıkıyorsa 4 ana tat alma duygusundan da en azından o kadar çıkar diye düşünüyorum.

O’nun içindir ki, eğer tartışılacaksa neyi tartışılması gerektiğini de bilmeli insan.

Kötü bir sabun kıvamında kokan o açık yeşilimsi çekirdeklerin, davetkar kokusuyla kendisine çeken mükemmel bir şeye dönüşümünü seyretmek. Ve inanılmaz bir haz almak. İşte bunun asıl sorumlusunun, kimsenin bilmediği hatta önemsemediği bu işe yıllarını vermiş kahve kavurmacılarından geçtiğini bilmek gerekiyor.

Önemli olanın, iyi bir çekirdek kahve bulmak ve daha da önemlisi bunu doğru bir şekilde kavuran usta bulmak olduğunu bilmeli başta. Sonrada demleme şeklini belirlemeli. Ülkemizde her köşe başında yeri olan ama dünyada pek tutulmayan, o çook meşhur bir firmanın kahve çekirdeklerini yakma kıvamında kavurduğu ve sadece kahve tadının alınabildiği sıvıyı içerken tartışmamalı.

Onun içindir ki arabika mı, robusta mı çok önemli değil. Ne istediğinizi bilmek önemli. Tabi size sunulanlar arasında bulabilirseniz.

Önümüzdeki ay arabika, robusta farkını ve bazı özel tatlara sahip kahve çekirdeklerini anlatmak istiyorum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*