TÜRKBESD: “İç piyasanın dinamizmi için kredi kartı taksitlendirmesi önemli” 

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2024 Ocak ayı sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden Türkiye Beyaz Eşya Sektörü, iç pazardan aldığı güçle bir yıl önce yakaladığı ivmeyi sürdürerek 2024 yılına da istikrarlı bir giriş yaptığının sinyallerini verdi. 

TÜRKBESD’in paylaştığı rapora göre 2024 yılı Ocak ayı ihracatı bir önceki döneme kıyasla %2 azalma gösterirken, ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar %5 oranında arttı. 2023 yılı aynı dönemine bakıldığında ise ihracattaki düşüş bir önceki yıla kıyasla %10 oranında gerçekleşmişti. Üretim adedi 2.519.175 adet ile geçen yılın Ocak ayına kıyasla %3 oranında yükselirken, 6 ana ürünün iç pazardaki satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla %22 oranında artış gösterdi. Bu veriler ışığında iç pazar, Türkiye Beyaz Eşya Sektörünün bel kemiği olmayı sürdürüyor.

Bir süredir dış piyasalarda devam eden daralmanın ihracat üzerindeki olumsuz etkilerini iç piyasadan aldığı güçle dengeleyen beyaz eşya sektörü, birçok pazarda da çetin bir rekabet ortamı içerisinde olmaya devam ediyor. İç pazarın canlılığı üretim ve istihdamın korunmasında önemli bir faktör olarak öne çıkarken, sektörün dünya çapındaki gücünü de destekliyor. Diğer taraftan kedi kartlarındaki 9 aylık taksit limitinin azalması, iç piyasadaki olumlu seyrin devamlılığı için risk oluşturmaya devam ediyor. 

 “Panik Alışveriş” Enflasyonu Tetikleme Riski Taşıyor

Kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, taksit imkanının kaldırılması, kredi komisyon oranlarının yükseltilmesi gibi uygulamaların giderek daha da sıkılaştırılacağı endişesi ile kısa vadede tüketicilerin “panik alışveriş” yapmasına ve enflasyonun tetiklenmesine neden olabiliyor. Beyaz eşyaların hali hazırda tabi olduğu 9 taksit limitinin daha da azalmasının tüketici cephesine  olumsuz yansıması söz konusu. Fiyatların hane halkı gelirinden daha hızlı artıyor olması sebebiyle, alışverişin temel unsuru olan kredi kartı taksit imkanının fiilen kullanılamaz hale gelmesi, orta vadede tüketimin yüksek oranda kesilerek pazarın daralmasına yol açacağı ön görülüyor. Bu durum 2023’te ihracatta karşılaşılan zorlukları iç piyasanın gücüyle telafi eden beyaz eşya sektörü için üretim ve istihdam yapısının bozulmasını gündeme getiriyor. 

Küresel konjonktür bağlamında 2024 için ihracat kanallarında önemli bir açılım beklenmezken yüksek ihracat hedeflerine karşılık küresel pazarlarda yoğun rekabetle mücadele eden Türkiye beyaz eşya sanayisi ülkedeki maliyet baskısıyla karşı karşıya kalıyor. Sektör, geri kazanım katılım payı (GEKAP) uygulaması kapsamında da ödeme ve beyan yükümlülüklerine tabi. GEKAP tutarlarının son bir yıl içinde %200 oranında artış olması sektörde birim maliyetlerini artırırken gerek enflasyon gerek ihracat rekabetçiliği anlamında olumsuzluklara yol açıyor. 

Yeni Teşvikler Bekleniyor

Bu gelişmeler ışığında sektör, iç pazarın canlılığını korumak ve büyümeyi desteklemek adına yeni düzenlemeler ve teşviklerin hayata geçirilmesini bekliyor. 2024 yılı için de küresel risklerin değişmeyeceği öngörüsü ile iç satışların son derece önemli olduğuna dikkat çeken TÜRKBESD, kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, GEKAP ve diğer vergisel düzenlemeler gibi uygulamaların iç pazarın canlılığını olumsuz etkilemesinden ve sektörün büyüme potansiyelini kısıtlamasından endişe duyuyor. Dernek bu doğrultuda, iç pazardaki hareketliliğin devamı için kredi kartı taksit sayılarının artırılması gibi adımların atılmasını, bu sayede tüketicilerin satın alma gücünün artırılarak piyasaya olumlu hareketlilik kazandırılmasını bekliyor. 

Avrupa’nın en büyük üretim üssü

Türkiye Beyaz Eşya Sektörü, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük üretim üssü olarak öne çıkıyor. Sektör, 60 bini doğrudan olmak üzere, toplamda 600 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yıllık 32,3 milyon adetlik üretim ve 23 milyon adetlik ihracat kapasitesiyle beyaz eşya sanayi, küresel pazarda önemli bir oyuncu olma özelliğini koruyor.

Dört Ana Ürün (Buzdolabı, Çamaşır Makinası, Bulaşık Makinesi, Fırın)

ÜRETİM

                                    Ocak 2024                                         Ocak 2023

Adet / Yıl                   2.059.074                                           2.074.948

Yüzde değişim           –%1

————– —————– ——————- ———————- —————————-

İÇ SATIŞ

                                    Ocak 2024                                         Ocak 2023

Adet / Yıl                   665.986                                              613.561

Yüzde değişim           %9

————– —————– ——————- ———————- —————————-

İHRACAT

                                    Ocak 2024                                         Ocak 2023

Adet / Yıl                   1.386.043                                           1.443.371

Yüzde değişim           –%4

————– —————– ——————- ———————- —————————-

İTHALAT

                                    Ocak 2024                                         Ocak 2023

Adet / Yıl                   16.802                                                7.098

Yüzde değişim           %137

Altı Ana Ürün (Buzdolabı, Çamaşır Mak., Bulaşık Mak., Fırın, Derin Dondurucu, Kurutucu)

ÜRETİM

                                    Ocak 2024                                         Ocak 2023

Adet / Yıl                   2.519.175                                           2.434.596

Yüzde değişim           %3

————– —————– ——————- ———————- —————————-

İÇ SATIŞ

                                     Ocak 2024                                        Ocak 2023

Adet / Yıl                   870.874                                              712.684

Yüzde değişim           %22

————– —————– ——————- ———————- —————————-

İHRACAT

                                     Ocak 2024                                        Ocak 2023

Adet / Yıl                   1.655.750                                           1.694.464

Yüzde değişim           –%2

————– —————– ——————- ———————- —————————-

İTHALAT

                                     Ocak 2024                                        Ocak 2023

Adet / Yıl                   46.789                                                22.718

Yüzde değişim           %106

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*