Vestel Dış Ticaret Pazarlama & Ürün Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Barış Altınkaya : “IFA 2023’te üstün teknolojili yeni nesil ürünlerimizle yer aldık”

Dünyanın en büyük fuarlardan biri olan IFA Berlin hakkında genel görüşlerinizi alabilir miyiz?

Sektörümüzün küresel ölçekte en önemli organizasyonlarından, Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı olma özelliği taşıyan IFA, şüphesiz kritik öneme sahip bir etkinlik. Bu köklü organizasyon bir yandan dev bir teknoloji şovu, diğer yandan sektörümüzün geleceği ile ilgili sinyalleri aldığımız, Ar-Ge ve inovasyon, sürdürülebilirlik ve tasarım alanlarındaki çabalarımızın çıktılarını dünya sahnesine çıkardığımız bir yapıya sahip. Vestel için de ayrı ve özel bir yeri var. Bu yıl 31’inci kez gururla ülkemizi temsil ettiğimiz bu platformda, üstün teknolojiye sahip ürünlerimizi sergiledik. 3 bin metrekarelik devasa stant alanımızda Vestel Elektronik ve Vestel Beyaz Eşya şirketlerimizin dünya standartlarının ötesinde üretim ve kalite anlayışıyla ürettiği, işlevsel teknoloji ve tasarıma sahip ürünleri tüm paydaşlarımız ve katılımcılarla beraber izleme imkânı bulduk. Teknolojinin gücüyle dünya için fayda yaratmaya, sürdürülebilirlik alanına sunduğumuz katkıyı artırmaya ve dünya kaynaklarını korumaya adanmış bir anlayışın çıktılarını gördük.

IFA’da Türk markaları ve şirketleri nasıl temsil ediliyor? Sizce bu temsiliyeti artırmak için neler yapılabilir?

Bu yılki IFA da tüm katılımcılar için verimli ve keyifli bir deneyim oldu. IFA gibi uluslararası organizasyonlara katılım elbette ciddi emek ve maliyet istiyor. Ancak bu tür platformlarda yer almak gerek uluslararası iş birlikleri gerek markanın küresel arenada değerinin artması gibi konularda fayda yaratması açılarından kıymetli. Bu noktada sektör birliklerimiz, yurt dışı temsilciliklerimiz yoğun mesai harcıyor. Elbette markalara da önemli görevler düşüyor. Vizyoner bakış açısıyla hareket etmek gerekli.

Vestel olarak IFA’ya katılan en büyük markalardan birisiniz. Bu yıl fuara nasıl katıldınız? Ne tür tanıtım, lansman vb çalışmalarınız oldu? Fuarda genel olarak neler yaptınız?

Vestel, IFA’da en güçlü temsil edilen markaların başında geliyor. Bu yıl da 3 bin metrekarelik devasa bir stant alanı oluşturduk. Türkiye’de sektörünün ihracat şampiyonu konumunda bir şirket olarak, bu yıl 31’inci kez Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı IFA 2023’te üstün teknolojili yeni nesil ürünlerimizle yer aldık. Sergi alanımızda tüketici elektroniği, beyaz eşyalar, akıllı ürünler, elektrikli araç şarj cihazları, profesyonel ekranlar, otomotiv ve batarya çözümleri gibi pek çok dalda geliştirdiğimiz ürünleri dünya sahnesine çıkardık.

Bu yıl fuarda tanıttığımız tüm akıllı ürünler, Vestel’in sınırlarını genişlettiği VeeZy ekosistemine dahil. Yeni akıllı ürünlerle birlikte artık bir ‘yaşam ekosistemi’ halini alan VeeZy üzerinden kullanıcılar televizyon, konut tipi elektrikli araç şarj cihazı, beyaz eşya gibi ürünleri tek bir uygulamadan yönetiyor. İş ortaklarının, uygulama ekranından kullanıcıları kendi internet sitelerine veya alışveriş sitesi bağlantılarına yönlendirmelerine imkân tanıyan VeeZy, kullanıcıların aylık enerji tüketimlerini de kontrol edebilmelerini sağlıyor. Vestel olarak, VeeZy akıllı yaşam ekosistemini yurt içinde ‘EvinAklı’ adıyla kullanıma sunuyoruz.

Geçen yıl, tüketicilere güvenli ve birlikte çalışabilir bir bağlantılı ev ekosisteminde daha fazla seçenek sunma misyonuyla 2021’de uluslararası lider teknoloji şirketleri tarafından kurulan Home Connectivity Alliance (HCA) platformunun yönetim kurulu üyesi olmuştuk. Bu iş birliğiyle VeeZy uygulaması, IoT alanındaki standartlaşmayı sağlamak adına dünyanın önemli teknoloji üreticilerinin de kullanımına sunuldu. Bu kapsamda IFA ile eş anlı olarak dünyada bir ilke imza atarak, HCA üyeliği kapsamında ilk iş birliğini gerçekleştirdik. Dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinden Samsung ile yaptığımız iş birliği kapsamında, HCA altyapısı kullanılarak, iki şirketin akıllı ürün ve uygulamalarının entegrasyonu sağlandı. Buna göre, Vestel’in VeeZy uygulamasından Samsung’un tüm akıllı beyaz eşyaları ve Vestel’in ürettiği tüm akıllı beyaz eşyalar ise Samsung SmartThings mobil uygulamasından karşılıklı olarak kontrol edilebilecek. Diğer iş birliği ise yıl sonunda LG ile aynı kapsamda devreye alınacak. HCA altyapısı kullanan VeeZy ve LG ThinQ uygulamaları ile her iki firmanın da akıllı beyaz eşyaları karşılıklı olarak kontrol edilebilecek.

Fuarda öne çıkan kategorilerimizden bir diğeri, rekabetçi EVC çözümlerimiz oldu. Sürdürülebilirlik yaklaşımımız kapsamında elektrikli araç kullanımın yaygınlaşması amacıyla elektrikli araçlara şarj çözümleri sunuyoruz. Bu yılki IFA’da da elektrikli araç şarj ünitelerine (EVC) geniş yer verdik. Fuarda EVC01, EVC04, EVC06, EVC10 ve EVC03HP gibi ürünlerin yanı sıra elektrikli bisiklet bataryaları, telekom ESS bataryası, konut enerji depolama çözümleri ve 2024 yılında kullanıma sunulacak konteynerli enerji depolama sistemlerimizle yer aldık. Vestel EVC’leri yapılan global iş birlikleriyle halihazırda Avrupa’nın elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasında kritik rol oynarken, tüm batarya çözümleri ile bireylerin yeşil ekosisteme katkıda bulunmasını sağlıyor.

Diğer taraftan enerji ve su verimliliğine katkı sağlayan, daha az deterjan kullanımıyla çevreyi koruyan, uygun saklama koşulları ile gıdaların kullanım ömrünü uzatarak israfı engelleyen beyaz eşyalarımız ve üstün teknolojili TV ürünlerimiz, profesyonel ekran çözümlerimiz ile deyim yerindeyse teknoloji şovuna imza attık.

Fuarın Türk beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörüne katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ülkemizdeki üretim kalitesi, dünya standartlarının ötesinde. Bu başarıda ciddi payı olan bir marka olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Günümüzde artık sadece teknoloji üretiminde değil; tasarımda da dünyada söz sahibiyiz. Uluslararası saygın ödül organizasyonlarından onlarca ödülle dönmemiz bu gerçeği kanıtlar nitelikte. Elbette bu başarıların daha çok duyulması için IFA gibi köklü organizasyonlara ve platformlara ihtiyaç var. Vestel olarak bu noktada ülkemizin küresel platformlarda temsili için yoğun bir mesai harcıyoruz. Bugün katma değeri yüksek ihracata sağladığımız katkıyla ekonomik fayda yaratıyoruz. Özellikle küçük ev aletleri gibi ithal oranının çok yüksek olduğu bir alanda tasarım ve üretimi tamamen yerli kaynaklarla yapılan; bataryası da Vestel tarafından geliştirilen dik şarjlı süpürgeler, tüketici tarafından yoğun ilgiyle karşılanan Mix&Go, mutfakta hayatı kolaylaştıran pişirme grubu yardımcıları gibi ürünlerimiz ihracatımızdan önemli bir pay almaya başladı. Bu oranı her geçen yıl istikrarlı bir şekilde yükseltmeye odaklanacağız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*