Yorglass Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Semavi Yorgancılar: “Yorglass, iklim dostu ürünlerle sürdürülebilir üretim modeline öncülük etmeyi hedefliyor”

“Yarım asırdır cam dünyasının global ve güvenilir tedarikçisi olarak konumlanan bir şirket olarak, attığımız her adımda sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde hareket ediyoruz. Sürdürülebilirliği hedeften çok geliştirdiğimiz ürünlerin tüm yaşam döngüsünü şekillendiren temel güç olarak görürken ekosistemdeki kusursuz dengenin korunmasını esas alıyoruz. Tüm işletmeleri sıfır atık belgesi almış bir şirket olarak iklim değişikliği konusunda yaptığımız çalışmaların ve başarıların sonucunda CDP Tedarikçi İlişkileri Derecelendirmesi’nde A skor aldık. Üstelik müşterilerimizin yakından takip ettiği ve dünyada en çok geçerliliği olan Ecovadis Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Bronz kategoriye yükselerek önemli bir başarıya da imza attık.”

Yorglass olarak dünyaya saygılı üretim anlayışımız fabrikada başlıyor ve tüm süreçlerde devam ediyor. Analizörler ile hat bazında bütün üretim tesislerinde enerji takibi yapıyor, müşterilerimize ürün kodu bazında enerji tüketimlerini raporluyoruz. Enerji tasarrufunu stratejik bir iş amacına dönüştürerek sürekli gelişim göstermek ve iş verimliliğini artırmak adına düzenli araştırmalar yapıyoruz. Yorglass olarak üretim tesislerimizde kirliliğin ve atıkların azaltılması, materyallerin geri dönüşümü, yeniden kullanımı ve bertaraf edilmesi konularına yoğun mesai harcıyoruz. 2008 yılında yenilediğimiz üretim hatları ile sıfır kirlilik üzerine çalışmalar yapıyor; Bolu, Manisa ve Çerkezköy fabrikalarımızın çatılarını birer solar panel tarlası haline dönüştürerek karbon emisyonunu önemli ölçüde düşürmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Bilim Temelli Hedefler çerçevesinde 2032 yılında karbon emisyonumuzu yüzde 50 azaltmayı, 2050 yılında ise net sıfır hedefine ulaşmayı amaçlıyoruz. 

Kuşların hayatını koruyan inovatif ve sürdürebilir camlar; Safe Sky

Cama hayat verdiğimiz gibi canların da hayatını korumayı bir görev kabul ediyoruz. Bu doğrultuda ekolojik dengenin korunması ve yaşamın en sürdürülebilir şekilde geleceğe taşınması için Safe Sky adını verdiğimiz çok önemli bir ürünü piyasaya sunmanın gururunu yaşıyoruz. Sürdürülebilir bir doğa anlayışına katkıda bulunması amacıyla hayata geçirdiğimiz Safe Sky ile her yıl binlerce kuşun yaşamını yitirmesine sebep olan uçuş esnasında cama çarpma kazaların önüne geçiyoruz. Safe Sky’daki camlar, üzerindeki özel desenler sayesinde binalar arasında uçan kuşlar tarafından fark ediliyor, böylelikle yaşanabilecek kazaları minimize ediyor.  2021 yılında deneme çalışmalarına başladığımız Safe Sky ürünümüzün tünel testi sonuçları tehdit faktörünü yüzde 16 olarak belirlendi. Böylece ürünümüzün kuşların cama çarpma kaza riskini yüzde 84 oranında engellediğini ortaya koyduk.

Camın sonsuzluğundan ilham alan ikonik tasarımlar; YUDA Cam Kaykay

Camın sonsuzluğunu ve sürdürülebilirliğini ortaya koymak için hayata geçirdiğimiz YUDA Cam Kaykay, şirketimizin ilk B2C ve ileri dönüşüm ürünü olarak dikkat çekiyor. Dünyanın yaşadığı kaynak sıkıntısına ve enerji krizine farklı bir yaklaşım getiren YUDA Cam Kaykay, ileri dönüşüm (upcycling) kavramının endüstriyel üretimde fire olan malzemenin değerli ürünler için ham madde olabileceğini açıkça ortaya koyuyor. YUDA Cam Kaykay, sürdürülebilir bir kaynak olan camın yaşam döngüsünün sonsuzluğunun yanı sıra hem geri dönüşüm hem de ileri dönüşüm teknikleriyle camın endüstriyel ekosistemdeki kritik önemine dikkat çekiyor. Dünyanın yaşadığı kaynak sıkıntısına ve enerji krizine farklı bir yaklaşım getiren bu ikonik tasarımlar, Xone Design Awards 2022’de ödül alarak bizi ayrıca gururlandırdı.

Her alanda kullanılabilen geri dönüştürebilir akıllı cam tahta; Yorbaord

Ana materyali cam olan akıllı pano ile sürdürülebilir ürün gamımızda çeşitlilik sunuyoruz. Yazılabilir ve silinebilir akıllı panomuz Yorboard, sürdürülebilirlik esasına dayanıyor ve birçok kullanım alanı bulunuyor. Cam olması sayesinde doğada atıl durumda kalmaktan ziyade kolaylıkla farklı alanlarda geri dönüştürülebilen bu ürün; çizilmeye karşı dayanıklılığı, parmak izi tutmaması, yansıtma yapmaması, manyetik olmasıyla kullanım kolaylığı sunması ve kolay temizlenebilir özelliğiyle fark yaratıyor. Manyetik özelliği sayesinde pratik bir kullanım sunan Yorboard, temperli olmasıyla sağlamlığı ve güvenliği maksimum seviyeye çıkarıyor.

Enerji tasarrufunda yüksek sonuçlar veren iklim dostu ticari camlar

Ticari soğutucu portföyümüzde Anti-Fog kaplamalı izolasyonlu camlar, yüksek performans ve sıfır enerji tüketimi ile yüzde 100 çevre dostu ve enerji verimliliği sağlamasıyla dikkat çekiyor. Dolap içi sıcaklığının eksi değerlerde olduğu çalışma koşullarında buğulanmayı önlemek için cam yüzeyine Anti-Fog uygulanması prensibiyle üretilen bu camlar, ekolojik özellikleriyle piyasada öne çıkıyor. Farklı dolaplara uygulanabilen Low-e camlarımız ise bir adet dolaptan yıllık 33 Euro, 150.000 adet dolaptan yıllık yaklaşık 5 milyon Euro tasarruf sağlayabiliyor. Yatay dolaptan sağlanan enerji tasarrufu yıllık 430 kwh iken dikey dolaptan sağlanan enerji tasarrufu ise yıllık 2200 kwh’a ulaşıyor.

Kesikli Kanal projesi ile sürdürülebilirliğe döngüsel bir perspektif kazandırıyor

Yorglass olarak döngüsel ekonomiyi sürdürülebilirliğin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor ve bunu Kesikli Kanal projemiz ile destekliyoruz. Bu projedeki temel amaçlarımız; birim ürün başına plastik ve trim cycle time kazancı, kanal kenar mesafesi ve çapak sebepli PPM’lerin düşmesi, kalıp göz sayısının artırılarak üretim verimliliğin sağlanması, plastik ham madde kullanımında yüzde 80 üzeri iyileştirme ile çevreye verilen etkinin azaltılması, otomasyon ile gruplama kolaylığı ve enerji tasarrufu… Kesikli Kanal projesinin Arçelik ile yürüttüğümüz kısmında enerjide 5.774 kWh ile yıllık, 1.385.760 sera gazında 2.7 kg ile yıllık 646, petrolde ise 2 bin 500 litre ile yıllık 600 bin litre kazanım elde ettik. Ambalajlamada kâğıt dönüşüm projesiyle de yerküreye olan saygımızı bir kez daha kanıtladık. Proje çıktılarına baktığımızda 192 ağacı kurtararak 21 bin 888 kg oksijen üretimi sağladık ve 96 ailenin yıllık oksijen ihtiyacını karşıladık.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*