Devletimizden ve üretici firmalarımızdan maddi ve manevi destek bekliyoruz

Ercan Aygün / Kahramanmaraş Aygün AVM Yönetim Kurulu Başkanı

Deprem faaliyet gösterdiğiniz bölgeleri nasıl etkiledi? Beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörü açısından değerlendirir misiniz?

Kahramanmaraş’a bağlı Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük depremi geride bıraktık. Şu anda şehirde çok az işletme faaliyet gösteriyor. Depremin 14. günü itibariyle bir mağazamızı açtık. Marketler ve giyim mağazaları kısmi olarak işbaşı yaptı. Kahramanmaraş’ta 100’e yakın beyaz eşya veya küçük ev aletleri mağazası bulunuyordu. Şu anda birçoğu aktif olarak hizmet veremiyor. Enkaz altında kalan, acilen tahliye gerektiren ve mağaza depremde ayakta kalsa dahi içeride kullanılmayacak hale gelen ürünler var.

Depremden mağaza olarak nasıl etkilendiniz? Maddi – manevi kayıplarınız neler oldu?

Bizim enkaz altında kalan çalışanlarımız veya mağazamız bulunmuyor. Aldığımız bilgilere göre şehrimizde 92 bin hane yıkıldı. Kahramanmaraş temelli diğer sektörlerin çok fazla kayıp yaşadığını görüyoruz. Kahramanmaraş önemli bir tekstil kentiydi. Özellikle tekstil sektöründe büyük kayıplar var. Enkaz altında kalan hiçbir çalışanımız olmadı. Bu içimize bir nebze de olsa su serpti. Ayrıca enkaz altında kalan herhangi bir mağazamız bulunmuyor. Fakat acilen tahliye edilmesi gereken mağazalarımız mevcut. Mağazalarımızın içinde yer alan ürünlerin zarar gördüğünü söyleyebilirim. Henüz tam manasıyla envanterimizi kontrol edebilmiş değiliz. Depremin 12. gününde hafriyat çalışmalarından dolayı ulaşamadığımız mağazamız dahi oldu. Bu süreçte maddi hasarımız elbette oldu. Fakat manevi hasarımız paha biçilemez.

Mağaza olarak bu dönemde nasıl organize oldunuz?

Deprem sabahı ilk işimiz kurduğumuz gruplar üzerinden çalışanlarımıza ulaşmak oldu. Çalışanlarımızda ve birinci derece akrabalarında kayıp yok, fakat yakınlarını kaybedenler var. Bizler de çalışanlarımıza ve şehir halkına elimizden geldiği kadar destek sağlamaya özen gösterdik. Öte yandan üretici firmalarımızın üst düzey yöneticileri bizlere desteğini sundular, maddi ve manevi olarak arkamızda durdular. Üretici firmalarımızın desteği bizleri bir nebze de olsun mutlu etti. Ayrıca üst düzey yöneticilerimizin şehrimize ziyaretleri devam ediyor. Bizler deprem psikolojini henüz atlatamadık. Dolayısıyla tam manasıyla bir talepte bulunamıyoruz. Bizim şirket olarak 40 çalışanımız bulunuyor. Çalışanlarımızın 37 Devletimizden ve üretici firmalarımızdan maddi ve manevi destek bekliyoruz tanesi kendi veya devletin sunmuş olduğu imkanlarla deprem bölgesinden uzaklaştı. Ekibimiz tam manasıyla burada bulunmadığı için bizler de doğal olarak organizasyon konusunda çeşitli sıkıntılar yaşıyoruz. Ancak burada yaşadığımız organizasyon sıkıntısını yetkili kurumların da yardımıyla çözmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra vatandaşlarımız din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin büyük bir yürek ortaya koydular ve bizleri yalnız bırakmadılar. Sizin aracılığınızla tüm Türk halkına yürekten teşekkür ediyorum. Öte yandan Gölcük depremini yaşamış ve izin alamadığı için işinden istifa ederek bizlere yardıma koşan bir vatandaşımız ile tanıştım. Burada deprem kadar büyük hikayeler de birikiyor. Keza dostlarımız elinden geldiğince ihtiyaçları karşıladı ve çadır kent kurdular. Çamaşırhaneler açıldı. Kimsenin böyle bir felaketi yaşamamasını diliyorum. Bu süreçte bizlere destek olan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Öte yandan devletimizden ve üretici firmalarımızdan da maddi ve manevi destek bekliyoruz. Özellikle maaş, ödemeler ve vergi ödemelerinde erteleme yapılmasını, bu süreçte finansal olarak arkamızda durmalarını talep ediyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*