Güney Ticaret Firma Sahibi İbrahim Anlı: “Beyaz eşya çok takip isteyen bir iş”

Güney Ticaret’in tarihçesinden kısaca bahseder misiniz?

Ticari hayatına, İstanbul Sultan Hamam’da bulunan Nasır Han’da ailemle birlikte tekstil işi ile başladım. Öğrencilik yıllarımda öğleden sonraları ailemin yanındaydım. Ticaret daha cazip gelince eğitimimi yarıda bırakarak ticaret hayatına atılmaya karar verdim.1976 yılında ilk mağazamızı açtık. O dönemde abimle birlikte beyaz eşya ticaretine başladık. 3 yıl kadar çalışmalarımıza devam ettikten sonra 1979 yılında abimden ayrılıp tek başıma Güney Ticaret firmasını kurdum. Güney Ticaret ilk olarak 1961 yılında faaliyetlerine başlayan aile şirketimizin ismi. Ailemin de onayıyla 1979 yılında bu isimle Güney Ticaret olarak devam etmeye başladım. Sektöre ilk olarak AEG markasının ve yine o dönemde Rexan televizyon regülatörünün Marmara bölgesi toptancılığı ile adım attım. 1979-1999 yılları arasında İstanbul Çağlayan’da, 1999’dan sonrada ise Çağlayan mağazamızla birlikte Beşiktaş mağazamızı da açarak, Bosch markası adı altında perakendeciliğe devam ettim. Halen de bu çalışmalarıma devam ediyorum.

Türkiye’deki perakendeciliğin gelişimini en iyi bilen kişilerden biri olarak, geçmişten günümüze beyaz eşya perakendeciliğini bize anlatır mısınız? Şu anda üçüncü kuşak temsilcilerine ürün satıyorsunuz, geçmişten günümüze tüketicideki değişim sizce nasıl oldu?

Sektöre ilk başladığım yıllardan bugüne büyük değişimler oldu diyebilirim. Biz de o günden bugüne kadar yeniliğe ve gelişime hep açık olduk. Şu anda tüketiciler nezdinde büyük değişimler olduğunu görüyoruz. Dijital çağla beraber tüketiciler de çok gelişti ve değişti. Bunun örneklerini internetteki büyük rekabet ortamında görebiliyoruz. Biz de bu zaman içinde elimizden geldiğince kendimize bir yer bulmaya çalıştık. Halen de güncel gelişmelere ayak uydurarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Markaların sokaktaki temsilcisi siz bayilersiniz, bir bayi olarak markanıza ürün satma dışında ne tür hizmetlerde bulunuyor ve markayı dışarıda nasıl temsil ediyorsunuz?

Müşterilerimizle devamlı olarak; doğru, güvenli ve karşılıklı saygı anlayışı ile hizmet etmeye gayret ettik ve bu şekilde kendi adımıza çalıştığımız markalara hep bir değer katmaya çabaladık. Bunun karşılığında da çalıştığımız kurumsal gruplar sektörde hep yanımızda oldular.

Kısaca ailenizden bahseder misiniz, ileride aile üyeleri mesleğinizi sürdürmeyi istiyorlar mı?

Evli, bir kızım ve oğlum var. Çocuklarım eğitimlerini tamamlayıp bu meslekte devam etmek istemediler. Şu an başka sektörde görev yapmaktadırlar.

Mesleğinizi zor yanları nelerdir, ne tür sorunlar yaşıyorsunuz?

Her mesleğin kendine göre zor yanları vardır, biz de tüketiciye hep şeffaf olup, doğru bilgiyi aktardık. Yapamayacağımız işlerin sözlerini vermedik. Bu da karşılıklı güvene dayalı bir diyalog ortamının doğmasına neden oldu.

Mesleğinizde büyük bir tecrübeye sahipsiniz, tevazu göstermeden kendinize nasıl bir unvan ile hitap edilmesiniz isterdiniz. İşinizin haricinde neler yapıyorsunuz, hobileriniz var mı? Üye olduğunuz dernek ve kuruluşlar nelerdir?

Kendi sektörüm dışında bir müddet inşaat işinde çalıştım ve kısa bir dönem Lada otomotiv bayiliği yaptım. İşime duyduğum saygıdan dolayı hep değer gördüm. Sektörümle beraber bir müddet inşaat işinde bulundum. Orada da başarılı oldum. Fakat beyaz eşya çok takip isteyen bir iş olduğundan ve yaptığım işin mükemmel olmasından yana olduğum için, inşaat işini bırakmak zorunda kaldım. Spor ve yüzme hayatımda olmazsa olmazımdır. Bunun yanında işim el verdiği müddetçe yılın 3-4 ayını Bodrum’da geçiriyorum. Orada ailem, dostlarım ve üç torunumla birlikte vakit geçirmeyi seviyorum. Hayatımda Fenerbahçe’nin ayrı bir yeri vardır. Bu yılda yüksek divan kurulu üyesi oldum.

Son olarak 2023 yılını değerlendirir misiniz? Nasıl bir yıl geçeceğini ümit ediyorsunuz

2022 genel olarak iyi geçti diyebiliriz. 2023 yılı ise zor bir yıl olacak, aynı zamanda seçim yılı. Mutlaka belli tedbirleri alıp tecrübemizle beraber iyi bir yıl geçireceğimizi ümit ediyorum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*