Önümüzdeki dönemde ergonomik tasarımlı ürünleri daha sık göreceğiz

Korkmaz Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Korkmaz

Kahve makinası sektörü pazarında, 2021 yılına göre, son aylarda yaşanan küçülmenin sizce sebepleri nelerdir?

2021 yılında dünya ihracat sıralamasında onuncu olan ve her yıl büyümeye devam eden züccaciye sektöründe çay-kahve makinesi gibi ürünler lüks olmaktan çıkıp temel ihtiyaç malzemesine dönüştü. Öte yandan son dönemdeki girdi fiyatlarındaki artışlar ve kurdaki aşırı dalgalanma tedarik sıkıntılarını görünür hale getiriyor. Pandemi sonrası normalleşme dönemine tekabül eden süreçte, artan talebe bağlı olarak tam kapasite ile çalışmaya başlayan sektörde hammadde ihtiyacı arttı. Talep artışına bağlı olarak; yüksek seviyelere çıkan hammadde fiyatlarına, kurdaki artış da eklenince tedarik süreçlerinde sorunlar yaşanmaya başladı. Belirttiğim sebeplerden dolayı bir küçülme yaşandığını söyleyebilirim. Öte yandan pandemi sonrası Çin menşeili ithalat kalemlerindeki tedarik zincirindeki aksamalar gerek hammadde gerekse konteyner maliyetlerindeki artışlara neden olurken, Avrupa ve Ortadoğu açısından düşünüldüğünde tüm bu olumsuzluklara rağmen bölgedeki en uygun ve kaliteli tedariğin Türkiye’nin sağladığını söyleyebiliriz.

Genel bir pazar değerlendirmesi yapabilir misiniz?

Salgın ile birlikte yenilenen tedarik zincirinde her marka pazardan pay alabilmek için mücadele ediyor. Bunun yanı sıra sektöre yeni oyuncular katılmaya devam ediyor. Bu noktada rekabete bir de enerji gibi yükselen maliyetler, hammaddeyi katma değerli hale getirme ihtiyacı gibi önemli başlıklar ekleniyor. Özellikle hammaddenin işlenip, ihraç edilmesi meselesi oldukça önemli. Ek vergilerin kaldırılması ve yurt içinde hammaddenin üretilmesine yönelik çalışmaların daha da artmasının katma değer açısından ekonomimizi daha da ileriye taşıyacağına inanıyorum.

Marka olarak bu alana ne tür yatırımlar yapıyorsunuz?

Korkmaz, Türkiye’de mutfak eşyaları sanayisini de geliştiren, pek çok ilki sektörle buluşturan, her zaman öncü olmuş bir firma. Paslanmaz çelik mutfak eşyaları, elektrikli ev aletleri ve sofra ürünleri üretiyoruz. Elektrikli ev aletleri kategorisinde yer alan kahve makinaları da sürekli yenilediğimiz ve yatırım yaptığımız bir ürün grubu. Yeni nesil tüketici akıllı ürünler talep ediyor. Kahve makinasında eskiden köpük taşmasın diye başında beklerdi insanlar. Şimdi otomatik sensörler bunu kontrol ediyor. Biz de Ar-Ge’de yeni nesil tüketicilerin beklentilerine göre daha teknolojik daha yenilikçi ürünler yapmaya çalışıyoruz. 10 kişilik tasarım ve mekanik tasarım ekibimizle inovatif, kullanıcının beklentilerini odağına alan tasarımlar geliştiriyoruz.

Kuruluşumuzun 50. yılında, yeni tasarımlarla 2022’ye giriş yaptık. Bunlar arasında Türk kahve makinesine sadelik ve fonksiyonellik katan Moderna Kahve Makinesi de bulunuyor. Öte yandan Tuzla ve Kandıra’da yer alan fabrikalarımıza ek olarak 5 yıl içinde Sakarya OSB’de hizmete açacağımız yeni fabrikamızla ülkemizde ve dünyada pazar payımızı artırmak istiyoruz. Bu hedefle birlikte; elektrikli ürün tasarımlarımızı daha akıllı hale getirip yenilikler eklemeye devam edeceğiz

Tüketiciler daha çok hangi ürünlerinize ilgi gösteriyor? Kahve makinelerinde nasıl farklılaşıyorsunuz?

Türk kültüründe önemli bir yeri olan Türk kahvesi eşsiz lezzeti ve enfes kokusuyla uzun sohbetlerin vazgeçilmez içeceklerinden biri. Herkes tarafından sevilen bu dünyaca ünlü lezzetin istenilen kıvamda olmasını sağlayan elektrikli Türk kahve makineleri kullanıcılara eşsiz bir deneyim yaşatıyor. Uzun ve zahmet veren köpüğün elde edilmesini kolaylaştıran kahve makineleri hem çok hızlı hem de pratik bir şekilde zaman kaybetmeden kahvenin hazır olmasını sağlıyor. Korkmaz olarak, tasarımlarımızda en sağlıklı materyalleri kullanıyor, pişen kahveye hiçbir şekilde plastik, alüminyum gibi materyallerin temas etmesine izin vermiyoruz. Bu yönümüzle farklılaşırken, hem şık hem de üstün lezzet ve kolaylığı bir araya getiriyoruz. Tüketiciler tarafından en çok tercih edilen tasarımımız Kahvekolik Moderna. Kısık ateşte pişen geleneksel Türk kahvesi lezzetini sahiplenen Kahvekolik Moderna, kahvenin harlı ateşte hızlıca kaynamasının ve özünü almadan pişmesinin önüne geçiyor. Türk kahvesini çiğ bırakmadan, daha düşük güçte ve kahve çekirdeğinin aromasını koruyarak köz tadında lezzetli kahveler yapan teknolojisiyle farkını ortaya koyuyor.

Kahve pazarında önümüzdeki dönemde trendler nasıl olacak?

Birçok marifeti bir arada sunan yenilikçi ürünleri daha da çok görmeye başlayacağız diyebilirim. Örnek vermem gerekirse modern tasarımını isminde taşıyan Moderna serisi elektrikli çay makinesi ile 3 fonksiyonel kullanımı bir arada sunan bir tasarım hayal ettik. İster filtre kahve, ister çay ya da bitki çayı demleyebileceğiniz ödüllü tasarımımız, çayın ve kahvenin gerçek lezzetinin ve kokusunun tadına varmak isteyenlere bambaşka bir deneyim vadediyor. Bu tasarım kullanıcıları tarafından çok sevildi. Tasarıma gelen tepkilerden hareketle; önümüzdeki dönemde ergonomik tasarım ve mutfaklara yeni bir soluk getirmeyi hedeflen ürünleri pazarda sıkça göreceğiz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*