Ankastre ürünlerde Internet of Things’in (IOT) etkisinin büyük olacağını düşünüyoruz

Kumtel Satış ve Pazarlama Müdürü Münir Öztaş

Türkiye’de ankastre pazarı giderek büyüyen ve sektör içerisinde payını artıran bir alan. Bu pazarın yakında dönemdeki durumunu değerlendirir misiniz?

Globalleşen dünyaya entegre olmaya başlayan Türkiye’de yaşam tarzlarında da hızlı değişimler görülmektedir. Bu değişimin en çok yaşandığı yaşam alanlarının başında mutfak gelmektedir. Akıllı sistemler, modern tarz ve az alan kaplayan ürünlere olan talepte bir artış bariz bir şekilde görülmektedir. Ayrıca, inşaat sektöründeki gelişmeler ve değişimlerinde bu alandaki değişime katkı payı fazladır. Hazır mutfaklara olan ilgi her geçen gün pazar payını yükseltmektedir.

Türkiye’de her yıl 700 bin konut inşa ediliyor ve üreticiler toplam 1 milyon mutfak tasarımı üretiyor. Üretimin 2023 yılına kadar bu rakamlarda artışın devam edeceği öngörülmektedir. Avrupa’da ankastre kullanımı %90 oranında iken bu oran Türkiye’de %20-25 civarındadır. İnşaat sektöründeki yeni tasarımlarda konutların ankastre ürünlere uygun tasarlanması ankastre sektörüne olan talebi de artırmaktadır.

Bunun yanı sıra ankastre ürünlerin kişilere sunduğu teknik ve tasarımsal faydalarda sektöre olan talebe etki göstermektedir. Piyasanın yakın dönemdeki durumunu bir cümle ile toparlamak gerekirse; piyasa her geçen gün büyümekte, kişilere evlerinde teknolojik çözümler sunmakta ve Kumtel bu pazardaki yerini korumaya ve genişletmeye devam edecektir

Sizce tüketiciler neden ankastre ürünler tercih etmeli? Bu ürünlerin tercih edilmesinde tasarımın ötesinde hangi faktörler etkili olabilir?

Ankastre ürünler kullanılan diğer mutfak malzemelerine göre daha şık ve gösterişli bir tasarım sunmaktadır. Ankastre setler mutfak dolaplarınıza mutfak mermerinize gömme özelliği sayesinde daha şık ve büyük bir mutfak sağlamış olursunuz. Ankastre ürünler mutfağınızda lüks bir ortam sağlamaktadır. Bu yüzden çoğu kadının tercihi olarak görülmektedir. Ankastre ürünler gereksiz kablo kirliliği ve gereksiz doğalgaz bağlantılarının olmayışı gerçekten daha bir şık olmasını sağlamaktadır.

Tasarımın ötesinde ankastre ürünlere verilen önemin artması ile Ar-Ge’ye verilen önemde artmıştır. Bu gibi ürünlerde daha kısa sürede pişirme sağlayabilir, enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Örnek olarak Kumtel’in geliştirmiş olduğu Harr Teknoloji sayesinde enerjide %40’a kadar enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ayrıca Ankastre ürünler alandan tasarruf etmenize de olanak sunmaktadır.

Ankastre ürünlerin kullanıcılara sunduğu avantajlar nelerdir? Özellikle yeni teknolojiler ve sağlık açısından sunulan faydalar özelinde neler söyleyebilirsiniz?

Aslında yukarıda da bahsettiğimiz gibi tasarımsal açıdan insanlara daha modern ve severek kullanabilecekleri alanlar sunmaktadırlar. Bunun yanı sıra Ankastre ürünler, duvar, tezgah ya da dolap içine gömülü halde kullanılmaktadır bu da alandan tasarruf etmenize olanak sağlamaktadır. Ayrıca ankastre kullanılan evlerde kablo karmaşasının yaşanmadığını ve düzenli bir ortam yarattığını görebilirsiniz. Ankastrenin sağladığı avantajlar en önemlisi yenilikçi teknik özellikleridir. Ankastre ürünler hayatı kolaylaştırmak adına kolay temizlenebilir, birden fazla yemeğin kokularının birbirine karışmaması gibi özellikleri ile müşterilerin ilgisini çekmektedir. Ayrıca, ankastre ürünlerde bizlerin geliştirdiği Harr Teknolojisi gibi teknik özelliklerin gelmesi sebebi ile enerji tasarrufunda ve sürdürülebilirlik adına adımlar atılmıştır.

Türkiye beyaz eşyada dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Ankastre pazarında dünyadaki gücümüzü artırmamız için neler yapmamız gerekiyor?

Kumtel olarak bulunacağımız öneriler arasında kamunun ekonomideki istikrarı sağlayıcı Makro-ekonomik politikalar izlemesi ve yatırımcılar için belirsizlik durumunu minimum seviyelere taşıması gerekmektedir. Günümüzde bu tür ürünler artık lüks değil zorunlu kullanım eşyaları haline geldi. Dolayısıyla özellikle pişirme sağlayan fırın ürününde uygulanan ÖTV’nin (özel tüketim vergisi) sıfırlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yanı sıra, Şirketlerin Kamu tarafından sağlanan Ar-Ge’nin gelişmesi için sunduğu destekleri daha iyi takip ederek bu alandan faydalanması gerekmektedir. Ayrıca, Firmalar yeni üretim sistemlerine uygun yapılandırmalara giderken esnek üretim ve tam zamanında tedarik gibi rekabet gücünü artıracak uygulamalara ağırlık vermelidir. Elektrikli ürünlerde AB Mevzuatında yer alan enerji işaretlemesine yönelik talimatnamelere uyum sağlanmalıdır. AB’nin oluşturduğu bu mevzuatlar dahilinde şirketler çevreye daha az zarar verirken günümüzde büyük önem arz eden sürdürülebilirlik adına yaptıkları çalışmalar ile PR çalışmaları yürütebilirler.

Şirketler fiyatları düşürmek için fiyat kırma gibi adım atmak yerine uzun vadede fayda sağlayacak ürün ve üretim sistemleri geliştirmeye özen göstermeleri gerekmektedir. Üretimin dışına çıktığımızda en önemli alan olan insan gücüne verilen önemin artırılması adına politikalarda geliştirmeler yapılarak yeniliğe açık bir örgüt kültürü oluşturulmalıdır.

Müşteri merkeziyetçi düşünmek ve her zaman müşterinin düşünemediği bir adım önceden düşünebilmek şirketlerin bir sonraki adımlarını tahmin etmeleri açısından önem arz etmektedir. E-ticaret uygulamalarına verilen önemin artırılması, ağ üzerinden iletişim kurabilen ürünler konusunda gelişmeler sağlayabilmek sektörde daha büyük bir paya sahip olmaya itecektir. Son olarak, farklılaşan talep yapıları ve ürün niteliklerini dikkate alarak fiyat kalite, servis vb. göstergelerle yurtiçi ve dünya piyasasında sürekli olarak gözden geçirmeye tabi tutulan bir konum edinilmelidir.

Bu ürünler farklı teknolojilere uyum sağlayarak evlerde daha fazla kullanılmaya başlıyor. Sizce önümüzdeki dönemde ankastre ürünlerde teknolojik açıdan ne tür yenilikler göreceğiz?

Teknolojinin gelişmesi ile akıllı ev aletlerine olan ilgide bir artış gözlemlenmektedir. Bu gelişmelerden Ankastre ürünlerinde etkileneceğine inanmaktayız. Kumtel olarak Ar-Ge çalışmaları ara vermeden devam ederken özen gösterdiğimiz alanların başında kolay temizlenebilirdik, akıllı sistemler ve enerji ve zaman tasarrufu gibi alanlar yer almaktadır. Önümüzdeki dönemlerde Ankastre ürünlerde Internet of Things’in (IOT) etkisinin büyük olacağını düşünüyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*