Klima seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Bildiğiniz gibi yaz aylarının olmazsa olmazlarından biri klimalardır. Yazın yoğun sıcaklığında evlerimizde, ofislerimizde hatta arabalarımızda bulunan klimalar sıcaklardan korunarak serinlememizi ve ferahlamamızı sağlayan aletlerdir. Fakat, klima satın alırken sadece serinletmesi için almamalıyız. Klima alırken mutlaka gözden geçirmemiz gereken şeyleri hadi gelin sizlerle birlikte sıralayalım.

Blue living room with gray sofa and air conditioner on wall - 3D Rendering

Çevre dostu olması

Klimalarda kullanılan enerji verimli bir enerji ise çevreyi ve doğayı korur ve gelecek nesillere katkı sağlar. Klima alırken mutlaka SEER ve SCOP değerleri yüksek klimalar tercih edilmelidir. Bu değerler klimanızın ne kadar elektrik değerine sahip olduğunu ve harcadığı performansın enerjiye oranını göstermektedir. Bu değerlerin yüksek olması klimanın da verimli olduğunu açıklamaktadır.

Yetkili makine mühendisiyle görüşün

Hem aldığınız klimanın sağlığınıza zarar vermemesi hem de bütçenizi korumanız açısından bir yetkiliyle görüşmeniz daha iyi olacaktır. Alındıktan sonra da takımı ve kullanımı hakkında yetkiliden aldığınız bilgiler sizler için yararlı olacaktır.

Marka seçimi önemli bir kavram

Klima seçiminde marka da önemli bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Almadan önce araştırmanız ve en iyi markayı seçmeniz sizin için önem oluşturuyor. İyi eleştiri alan ve olabilecek herhangi bir sorunda zorda bırakılmamanız için seçiminizi gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Ortam uygunluğu önemli

Seçtiğiniz klimanızın ortamına uygunluğu da bu konuda ön plana çıkıyor. Alanınıza uygun klima seçmeniz gerekiyor. Klimanın duracağı yeri, cephesi, tavana yüksekliği veya binanızın genel sıcaklığı ve yalıtımı gibi konularda sizin için önem arz ediyor.

Oda büyüklüğünüze bakın

Klimanızı seçerken muhtemelen en önemli faktörlerden biri de odanızın büyüklüğü ve yeni klima ünitesinin bu odaya uyumlu olup olmayacağıdır. Bir oda için çok küçük bir klima seçerseniz, sıcaklıkta çok fazla bir değişim ve fark hissetmezsiniz. Klimanız oda için çok büyükse, sisteminiz sıcaklığınızı düzenlemek için sürekli açılıp kapanacağından çok fazla enerji harcarsınız.

Hız da önemli

Klima sisteminizdeki fanın hızı, odanın etrafında ne kadar temiz havanın akacağını kontrol edebilmeniz için ayarlanabilir olmalıdır. Örneğin, bir oda özellikle sıcak ve havasızsa, daha yüksek bir ayar odanızı çok daha hızlı soğutmanızı sağlar. Ayrıca opsiyonel olarak gece kullanımı için mükemmel, daha sessiz bir ayar da bulabilirsiniz.

Pencerenin yerini de göz önüne almalısınız

Pencere klimaları genellikle tek yönde hava üfleme işini daha iyi yapar. Pencereniz duvara ortalanmadıysa bu bir sorun olabilir. Bir odayı eşit şekilde soğutmak için havayı merkezine yönlendirmeniz gerekir, bu nedenle klimanızın havayı sağa mı yoksa sola mı üflemesi gerektiğini kontrol edin. Bazılarında dönen fan kolları vardır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*