Başta cyclone teknoloji olmak üzere smart (akıllı) ürünlere olan ilgi giderek artmaktadır

Fanset Elektrikli Ev Aletleri Fabrika Müdürü Baki Keçeci

Süpürgeler, farklılaşan teknolojileri ile son dönemde hızla büyüyen bir kategori. Bu alanda son dönemdeki değişimleri ve tüketici eğilimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Ev aletleri sektörü içerisinde süpürge kategorisi, her geçen gün hızla değişmekte ve gelişmekte olan bir teknolojidir. Son yıllarda süpürge kategorisinde en büyük teknolojik gelişme ve değişim smart süpürge (akıllı robot süpürge) ürünleri ile oldu. Akıllı ürün teknolojilerinin pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da gelişmesi sonucu tüketici bu yönde bir eğilim gösterdi. Smart (akıllı) ürünlerde amaç tüketicinin günümüzde çok değerli olan zamanı harcamadan, kullanıcıyı yormadan temizlik, gıda hazırlama ve diğer tüm elektrikli eşyalar kullanımı gibi tüm ihtiyaçlarını uzaktan kontrol ve programlama ile kolaylıkla çözebilmesine olanak sağlamaktır. Smart teknolojik gelişmelerin karşılığı olarak FANTOM bünyesinde ilk adım olarak robot süpürgemiz GALAXY XY 38 ürünümüzü uzun AR-GE ve yatırım çalışmaları sonucu tüketiciyle buluşturmuştuk ve ürünümüz nihai kullanıcı tarafından çok beğenilmiş ve sekmentinde en çok tercih edilen ve en çok satan ürünler arasında yer almanın gururunu yaşatmaktadır. Yaptığımız kullanıcı eğilim araştırmalarımızda, kullanıcıların smart ürünleri tercih etme eğilimlerinin odağında konfor ve teknolojinin bir arada sağlanması olduğudur.  

Torbalı, torbasız, buharlı, robot, şarjlı gibi çok farklı özelliklerde süpürgeler mevcut. Sizce tüketiciler tercihlerini nasıl ve neye göre yapmalılar?

Öncelikli olarak ihtiyacı bilmek ve ardından ihtiyacı belirlemek gerekir. Ancak yine de süpürge kategorisinde değişmez bir kullanıcı alışkanlığı olarak, torbalı ürünler yer almaktadır. Torbalı süpürgelerin halen pazarda hatırı sayılır bir payının olduğunu ancak torbasız cyclone ürünlerinde pazar payının gün geçtikçe arttığını söyleyebiliriz. Gelecekte torbasız cyclone süpürgelerin pazar payının büyük çoğunluğunu alacağı günümüz kullanıcı eğilimlerinden görülebilmektedir. Bunların yanı sıra buharlı süpürgelere değinecek olursak bu kategoride kullanıcı kitlesi halen düşük oranlarda olup buna bağlı olarak arz talep doğrultusunda bu ürünleri arz eden üretici ve ürün çeşitliliği de oldukça azdır. Günümüz teknolojisinde gelişmekte olan lityum iyon pil teknolojisi ve diğer elektriksel  komponentler  sayesinde  smart süpürge (robot) ve şarjlı süpürgelere olan talep ve yönelim artmıştır.

Süpürge pazarının genel durumundan bahseder misiniz? Marka olarak siz pazarda nasıl konumlanıyorsunuz?

Günümüzde halen klasik elektrikli süpürgeler pazarda büyük bir öneme sahiptirler. Gelişen teknoloji ile tüketicinin süpürge alanında ki ihtiyacı da farklılaşmakta ve gelişime paralel değişmektedir. Tüketici artık elektronik motor, lityum iyon pil, H.E.P.A filtre, cyclone teknoloji gibi opsiyonların bir süpürge de olmasını istemektedir. Bu noktada son yıllarda şarjlı süpürgeler kadar yeni trend olarak pazarda robot süpürgeler de ön plana çıkmaktadır. Ancak bu teknolojik ürünlerin maliyeti, alım gücünün ülkemizde düşük olması nedeniyle pazarda ki payının daha da çok artıp klasik süpürgelerin önüne geçmesinin, biraz daha zaman olacağını öngörmekteyiz. FANTOM markası olarak pazara ürün sunmadan önce en iyisi olmayı hedef ettiğimiz şirket stratejimiz ile uzun çalışmalar sonucu tüketicilerle buluşturduğumuz akıllı robot ve şarjlı süpürgelerimiz ile pazarda büyük bir yer edindik. Geleneksel süpürge pazarında ise her zaman ilk sıralarda yer almaktayız.

Bu pazarda teknoloji her geçen gün gelişiyor. Geleneksel temizlik yöntemlerine karşı süpürgelerde teknoloji önümüzdeki dönemde nasıl değişecek ve gelişecek?

Son yıllarda tüketici artık kendine vakit ayırmayı ve daha konforlu bir yaşamı tercih etmektedir. Bununla birlikte son yıllarda pandemi süreci ile temizlik konusunda tüm insanlarda büyük bir hassasiyet gelişti. Bu nedenle elektrikli süpürgelerimizin daha tasarımlarımızda önceliğimizi, havada ki toz partikülleri içine hapsederek ortamda ki havayı temiz tutmaya yarayan cyclone teknolojiye sahip pratik süpürgeleri tasarlamayı ve üretmeyi tercih ettik. Çünkü cyclone elektrikli süpürgelerin içerisinde ki filtreler ve cyclone toz hazne ile süpürge, ortamda ki tozların %99’unu içine hapseder ve size sağlıklı bir yaşam alanı bırakır. Bu yüzden de son yıllarda başta cyclone teknoloji olmak üzere smart (akıllı) ürünlere olan ilgi giderek artmaktadır.

Önümüzdeki dönemde süpürge pazarındaki trendler neler olacak? Marka olarak bu sürece nasıl hazırlanıyorsunuz?

Türkiye’de, süpürge markaları arasında akıllı ürünlere yer veren ve bu teknoloji üzerinde büyük çalışmalar yapan markaların en başında yer aldığımızı söyleyebiliriz. 4 – 5 yıldan bu yana ciddi Ar-Ge çalışmaları sonucu piyasaya sunduğumuz akıllı robot GALAXY XY 38 ve stick şarjlı Quantum P 2049 süpürgelerimiz, hem şimdi hem de ilerleyen dönemlerde en çok tercih edilen süpürge trendleri arasında yer almaya devam edeceklerdir. FANTOM olarak teknolojiyi her zaman yakından takip etmişizdir.  Bunun yanında Ar-Ge ve laboratuvar çalışmalarına çok önem vererek, bütçemizden büyük bir payı ayırmaktayız. Bu sayede önümüzdeki yıllarda da gerek süpürge pazarında gerekse de diğer ev aletlerinde smart teknolojik ürünlerimizle daha da çok gelişmeye ve hayatı kolaylaştırmaya devam edeceğiz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*