Plastik kullanımınızı azaltacak 5 cihaz

Plastik kullanımı dünyada gün geçtikte artan doğamıza ve çevreye zararlı olan bir maddedir. Hammaddesi petrol olan plastikler doğaya atıldığı zaman yıllarca yok olmuyor ve içerisinde barındığı zararlı maddeler yüzünden doğaya ve çevreye zarar veriyor.

Woman caring for environment and segregating plastic bottles at home

Geri dönüşümü her ne kadar önemseyip yaygınlaştırmaya çalışsak da yeterli gelmiyor ve doğamızı kirletmeye hatta yok etmeye devam ediyoruz. Markaların çıkartmış olduğu ve plastik kullanımı azaltacak 5 cihazı sizler için araştırdık.

Su arıtma cihazı

Su temel bir ihtiyaç olduğundan sürekli olarak tüketmekteyiz. Plastik ve cam şişlerde satılan suların genellikle fiyatıyla da uygun olan pet şişleri tercih etmekteyiz. Su arıtma cihazı ile musluk sularını filtreleri sayesinde temizleyecek bir sistem kurularak suyunuzu sağlıklı ve temiz bir hale getirmektedir. Bu sayede plastik şişelerde satılan suları satın alım açısından en aza indirebiliriz.

Biyobozunur plastik

Biyobozunur plastik mikroorganizmaların varlığına maruz kaldığı zaman kendi kendine aşınacak şekilde tasarlanmış plastiklerdir. Genellikle doğal ve yan ürünler kullanılarak elde edilen ve yapımı endüstriyel ortamlarda titizlikle gerçekleştirilen biyobozunur plastik genellikle biyoplastik olarak adlandırılır ve fosil yakıtlardan ziyade bitkilerden (bambu, şeker kamışı gibi) yapılır.

Jüt maddesi

Jüt doğal ipliklerden elde edilen bir malzemedir. Dünyada ve Türkiye’de kullanımı oldukça yaygın olan jütün hammaddesi bir çiçektir. Yılda 2 ile 4 metre arası bir büyüme gerçekleştirir ve zamanında toplanması çok önemlidir. Jütün maddesini günlük yaşantımızda bez çantalarda görmek mümkündür. Plastik poşet kullanımlarını en aza indirmeyi hedefleyen jüt maddesi, bez çanta kullanım alanı ile her geçen gün yaygınlaşmaya devam ediyor.

Sürahi su arıtma

Yukarıda bahsettiğimiz arıtma cihazı yerine daha uygun fiyatlı bir cihaz arıyorsanız da sürahili arıtma cihazını deneyebilirsiniz. Kullanımı oldukça basit olan bu sürahileri aynı evdeki sürahinize su doldurur gibi dolduruyorsunuz ve daha sonra arıtmasını bekliyorsunuz. Kısa bir bekleme süresinden sonra içilebilir suyunuz hazır hale geliyor.

Plastik seçimi

Birçok ürün ve cihaz bulabiliriz plastik kullanımını azaltmak için fakat hayatımızdaki yeri kaçınılmaz olan plastikleri en azından seçebiliriz. Doğaya zarar vermeyen ve hammaddesi tamamen petrol ve polimer olmayan plastikler de bulunmaktadır. Geri dönüşümü sağlanabilen, sıvılaştırılabilen, doğaya atılsa dahi kendi kendini yok eden plastikleri tercih edebiliriz.

Bu dünya hepimizin ve bu konuda hassas olmak hepimizin görevi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*