Akıllı evler güvenliğimizi ne kadar tehdit ediyor?

Son yıllarda teknolojinin hızlı gelişmesiyle birlikte hayatımızı da kolaylaştıracak birçok yenilik tercihlerimiz haline geliyor. Bunlardan bir tanesi de ‘’Akıllı Evler’’. Kolaylığı sayesinde hepimizi cezbeden, evde olamadığınız zamanlarda sanki siz evdeymişsiniz gibi müdahalelerde bulunan ve tasarrufu ile de sık tercih edilen ev modeli haline gelmiş bulunmakta

Avantajları olduğu kadar dezavantaj ve tehdit edilebilecek unsurlar da oluşturan akıllı evlerin güvenliğimizi ne kadar tehdit ettiğine bir göz atalım.

Uzaktan erişim sağlanabilen akıllı evler sizin kontrolünüzün dışında evinize uzaktan başkaları erişebilir. Her ne kadar güvenlik sistemleri gelişmiş olsa da evlerinizi gözetleyebilecek, sizin kontrolünüz dışında eylemde bulunabilecek birçok sistemi hackleyip kontrolü ele alabilirler.

Her akıllı aleti kontrol edebilmek için bağlamanız gereken bir wi-fi olmak zorunda olduğundan, wi-fi ağınıza sızarak özellikle kamera barındıran eşyalarınıza erişim sağlayan siber korsanlar özel hayatı ihlal edecek davranışlarda bulunabilir, gizli bilgilerinize erişim sağlayarak tehdit edebilecek unsurları ele geçirebilirler.

Sistemde oluşabilecek aksaklıklar beklenmeyen arızalara sebebiyet verebilir. Ocak, fırın, ışıklandırma, prizler ve birçok akıllı nesneler sizin kontrolünüz dışında herhangi bir aksaklık ile karşılaştığında evinize zarar verebilecek unsurlar oluşturabilir. Kapattığınız sandığınız doğalgazın açık kalması, kontrolünüz altında sandığınız prizlerin kısa devre yapması vb. arızalara sebebiyet verebilir.

Güvenli bir internet ağına bağlanmanız akıllı nesnelerinizi oluşabilecek tehditlerden koruyabilir size de gelebilecek olan zararı en az seviyeye indirebilir. Güvenli bir bağlantı için zayıf ve önceden belirlenen şifreler değiştirilmeli, bilmediğiniz ve ücretsiz erişim sağlayabileceğiniz internet ağından uzak durmanız gerekmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*