Haftalık ekonomik görünüm verileri açıklandı

Veri gündeminin hafif olduğu haftada TL'nin ve Türkiye varlık sınıflarının seyrini TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında yaptığı konuşma belirledi. Başkan, politika faizi belirlenirken manşet enflasyondan ziyade çekirdek enflasyonun referans alınabileceğini, bazı arızi kalemlerdeki dalgalı seyrin bu şekilde dışlanabileceğini vurguladı. Açıklamalar sonrası TL hızla değer kaybederken, Eylül ayında PPK'dan indirim beklentisi tekrar fiyatlara girdi.

Global tarafta yine veri takvimi zayıf seyrederken dolar endeksi önceki hafta kayıplarını geri aldı. Beklentilerin altında gerçekleşen ABD Ağustos ayı ÜFE verisiyle birlikte de tekrar zayıf bir görünüm sergileyen dolar endeksi haftayı 92,5 seviyesinin altında kapattı. Aktif Bank Araştırma Birimi verilerinin detayları şöyle;
Aktif Bank
Döviz Kurları:

Bekleneni veremeyen varlık alım planı vurguları Doları baskı alltında tutmaya devam ederken, önceki hafta kayıplarının da alındığını gözlemledik. Özellikle Emtia odaklı para birimleri (AUD, NZD) hafta boyunca kar satışına maruz kalırken, geçen hafta pozitif ayrışan Güney Afrika Randı bu haftayı da açık ara en fazla değer kazanan para birimi olarak tamamladı. Haftanın en çok negatif ayrışan para birimleri Şili Pezosu ve Türk Lirası oldu.

Dolar endeksi 92,0-93,0 bandındaki klasikleşen hareketini yapma çabası içindeydi. Euro/Dolar paritesi ve Onz Altın fiyatı teknik destek seviyelerine kadar gevşeyip geri döndü.
Aktif Bank
Faiz Enstrümanları:

Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faizi bu hafta içinde de düşüş kaydederek %17,90 seviyesine geriledi. Benzer seyir 10 yıllık tahvil getirisinde de görüldü. Buna karşın 10 yıllık faizler %17,25 ile yılbaşındaki seviyesinin 375 baz puan üzerinde fiyatlanıyor.

Küresel tarafta ise ABD 10 yıllık tahvil getirisi hafta içinde yatay bir seyir izleyerek %1.35 seviyesinde kaldı. Avrupa tarafında da 10 yıllık tahvil getirileri yükseliş kaydederken Almanya 10 yıllık tahvili -%0,33 seviyesine geldi. Küresel likidite fazlalığı risk iştahının yüksek olduğu ortamda portföy riskini dengelemek için ABD tahvil talebini destekliyor.
Aktif Bank
Hisse Senetleri:

BİST100 endeksi TL’deki değer kaybına paralel gelen satışlarla 200 gün ortalamanın altına geriledi. 1465 seviyesi Mayıs ve Haziran ayındaki tepe noktalarını oluşturduğu için önemli bir seviye olarak takip edilebilir. TCMB haftalık verilerine göre 03 Eylül ile biten haftada yabancıların net hisse senedi hareketi 99 milyon dolar alış yönünde oldu.

Küresel tarafta hisse senetlerinde karışık bir seyir hakimdi. Asya piyasalarında kazançlar 4%’lere ulaşırken Avrupa ve ABD’de hafta yaklaşık 2% değer kaybıyla tamamlandı. Risk iştahının yüksek olması hisse senedi endekslerini desteklerken istihdamda beklenen dönüşün gelmemesi kazançları sınırlayabilir.
Aktif Bank
Emtia:

Değerli metaller bu hafta boyunca hafif satıcılı seyretti. Sınai metallerde ise bazı kalemlerde sert yükselişler global enflasyonun geçici değil kalıcı olma riskini tekrar gündeme getiriyor.
Takip Edilecek Veriler

Bu hafta veri yoğunluğu nispeten zayıf seyrederken ABD TÜFE verisi ön plana çıkacaktır. Yurt içinde Temmuz cari denge verisi takip edilecek. Küresel tarafta ise Çin sanayi üretimi verisi önem kazanıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*