Beyaz eşya sektörü haksız rekabete karşı sesini yükseltiyor “Herkes Kendi İşini Yapsın”

Beyaz eşya ve dayanıklı tüketim malları satıcıları, tam kapanma ile ortaya çıkan haksız rekabet karşısında farklı kamu kurumlarına gönderilmek üzere bir dilekçe hazırladı.

Beyaz eşyacılar ve dayanıklı tüketim ürünleri satıcıları, 29 Nisan-17 Mayıs 2021 tarihleri arasında uygulanacak tam kapanma süresince market olarak adlandırılan büyük zincir mağazalarının gıda ve temel ihtiyaçları dışında ürünler satmamasına yönelik bir dilekçe hazırladı. Dilekçede beyaz eşya, küçük ev aletleri ve dayanıklı tüketim malları sektörlerinde faaliyet gösteren mağazaların kapandığı ancak büyük zincir mağazalarında

gıda ve temel ihtiyaçları dışında mobilya, cep telefonu, küçük ev aletleri vb. her türlü elektronik ve beyaz eşya satışlarının devam ettiği belirtildi. Bu durumun haksız rekabete yol açacağı yönündeki endişeler dile getirildi. “04.02.2021 tarihli Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin” yasalaşması için gereken girişimlerin hızlandırılmasının talep edildiği dilekçenin ardından farklı valilikler kendi içlerinde karar alarak haksız rekabetin ortadan kalkmasına yönelik bazı adımlar atmaya başladılar.

Dilekçenin tam metni şöyle;

T.C. TİCARET BAKANLIĞINA

KONU: 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan, 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar olan süre içerisinde tüm ülke genelinde uygulanan tam kapanma döneminde; açık kalması kararlaştırılan ve market olarak adlandırılan büyük zincir mağazalarının gıda ve temel ihtiyaçları dışında mobilya, cep telefonu, küçük ev aletleri vb. her türlü elektronik ve beyaz eşya satışlarının sokağa çıkma kısıtlamasının bulunduğu bu dönemde yasaklanması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması istemidir.

AÇIKLAMALAR:

Alınan bu karar neticesinde cep telefonu, Bilgisayar beyaz eşya Elektronik, Züccaciye Mobilya, Küçük ev aletleri, Ceyiz satan binlerce küçük esnaf “tam kapanma” döneminde işyerlerini kapatmak zorunda kalmıştır. 

Carrefour SA, Migros, Metro Grossmarket, BİM, A101, Şok vb. marketlerin ise “tam kapanma” döneminde açık kalması kararlaştırılmıştır. Bu zincir marketler, gıda ve ihtiyaç malzemeleri dışında televizyon, küçük ev aletleri, elektronik eşya ve beyaz eşya, Züccaciye vb. malzemelerin tamamını da satmaktadır. Bu durum, haksız rekabete sebebiyet vermektedir.

Kapanma süreci içinde işyerini açamayacak olan işyerlerinden ihtiyacını karşılayamayan veya hizmet alamayan vatandaşlarımız, zincir mağazalara ve büyük marketlere zorunlu olarak yönlendirilmiş olacaktır. Tam kapama döneminde vatandaşlarımız, gıda haricindeki ihtiyaçlarını da gidermiş olacağı için kapanma sonrasında da diğer işletmeler kapalı olan günlerdeki yapamadığı satışları yapması mümkün olmayacaktır. Bu durumda bizim gibi küçük esnaflar mağdur olacak ve iş yerlerimizi tamamen kapatmak zorunda kalacağız.

Zincir mağazaların gıda ve temel ihtiyaç malzemeleri dışında ürün satmaları nedeniyle artan haksız rekabetin sona erdirilmesi için perakendecilik sektörünün yeniden yapılandırılmasını öngören “04.02.2021 tarihli Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin” yasalaşması için gereken girişimlerin hızlandırılması ve uygulamaya konulan “tam kapanma dönemi” içerisinde zincir mağazaların gıda ve temel ihtiyaç malzemeleri dışında elektronik eşya, beyaz eşya, mobilya, çeyiz, Küçük ev aletleri satmasının önüne geçilebilmesi için bu konuda Genelge düzenlenmesini rica ediyoruz

SONUÇ: Yukarıda açıklamış olduğumuz olgular karşısında;

Ülke genelinde uygulanan tam kapanma döneminde; açık kalması kararlaştırılan ve market olarak adlandırılan büyük zincir mağazalarının gıda ve temel ihtiyaçları dışında mobilya, cep telefonu, küçük ev aletleri, züccaciye,  elektronik ve beyaz eşya satışlarının sokağa çıkma kısıtlamasının bulunduğu bu dönemde yasaklanması için Genelge çıkarılmasını vb. gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını saygılarımızla rica ederiz. 28.04.2021

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*