Perakendeye yeni düzenlemeler geliyor

Uzun zamandır perakende sektörünü ve paydaşlarını meşgul eden, haksız ve etik dışı rekabete neden olan unsurlara açık olan ve beyaz eşya ve küçük ev aletleri bayilerinin işlerini de oldukça olumsuz etkileyen yasada değişikliğe gidiliyor. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak çalışmaya göre son dönemde hızla büyüyen zincir mağazalarda mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya gibi ürünlerin satışı yapılamayacak.

Supermarket interior, empty red shopping cart.; Shutterstock ID 169242065

Ticaret Bakanlığı tarafından 4 Şubat 2021 tarihinde açıklanan yeni bir yasa tasarısı ile perakende satışlarına yeni bir düzenleme geliyor. “Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” başlığı ile yayınlanan tasarıya göre gıda marketinde cep telefonu, elektronik satışı yasak olacak, zincir marketlerinde sigara satılmayacak, pazar günü 11.00’den önce kepenk açılmayacak. Alışveriş merkezleri (AVM) ile zincir marketlere mesafe ve nüfus kriteri ile birlikte satış esaslarında da bir dizi değişikliğe gidilecek. Ticaret Bakanlığı’nın taslak düzenlemesine göre, elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketlerinde tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. Küçük esnafı korumak amacıyla, zincir gıda marketleri, pazar günleri saat 11.00’den önce açılamayacak.

Getireceği yeni kurallar ve uygulamaya konacağı süreye kadar ortaya çıkacak yeni durumlar nedeniyle tartışılmaya başlanan kanun teklifi taslağına göre, perakende ticaretin rekabet şartlarına göre yapılması, tüketicinin korunması ve perakende işletmelerin dengeli şekilde büyümesi için bir dizi düzenlemeye gidilecek. Taslağa göre, zincir mağazaların geleneksel perakende işletmelere olumsuz etkilerinin azaltılması ve perakendecilere korunma sağlanması için zincir marketlerin bazı ürünleri satmasına yasaklama getirileceği kaydedildi.

Uygulanış biçimi ve başlangıç süresi ile tartışma yaratan tasarıya göre, elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. Marketlerin elektronik ortamdaki satışlarında ise mevcut yasak ve düzenlemeler geçerli olmaya devam edecek.

Beyaz eşya bayileri “HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN” diyerek seslerini duyurmuştu

Perakende sektöründe ortaya çıkan haksız rekabetten, zincir marketlerin hızla büyüyerek şubeleşmesinden ve beyaz eşya ürünlerini de bünyelerinde satmalarından rahatsız olan ana gruplardan biri olan bayiler, şu anda gündemde olan yasa değişikliği konusunda uzun zamandır farklı çalışmalar yürütüyorlar. Bu bağlamda gerçekleştirilen ve 7-8 Ocak 2020 tarihinde İzmir Ticaret Odası’nda yapılan toplantıda bir araya gelen bayiler, beyaz eşya perakendeciliğinin sorunları ve çözümleri üzerine konuşmalarda zincir marketlere de değinmişler ve “HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN” çağırısında bulunmuşlardı. 2016 yılında yasalaşan perakendecilik mesleğinin sorunları üzerine söz alan konuşmacılar özellikle yasanın tam anlamı ile uygulanamamasından ve eksiklerinin giderilmesi gerektiğinden söz eden İZBEYDER ve BEYPER’e üye bayiler, kontrolsüz, denetlenmeyen ve ticari ahlaka uymayan internet satışları ve her ürünü satan zincir marketler nedeniyle yasa değişikliğinin yapılmasını talep etmişlerdi.  

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*