Arçelik Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde tekrar sektör lideri oldu

Arçelik, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi'nde 2’nci kez Dayanıklı Ev Aletleri Kategorisinde “Endüstri Lideri” oldu. Ayrıca, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi Gelişmekte olan Piyasalar Kategorisinde dört yıl üst üste listelenen ilk ve tek Türk sanayi şirketi olmaya devam ederek de başarısını korudu.

Arçelik, dünyanın en büyük şirketlerinin sürdürülebilirlik performanslarını değerlendiren Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde, bu yıl 2’nci kez Dayanıklı Ev Aletleri Kategorisinde “Endüstri Lideri” seçildi. “Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” vizyonuyla sürdürülebilirliği en önemli öncelikleri arasında belirleyen Arçelik, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nin Gelişmekte Olan Piyasalar kategorisine 4 sene üst üste girme başarısını sağlayan ilk ve tek Türk sanayi şirketi oldu.

Arçelik, 2017 yılından bu yana Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde (DJSI) yer alıyor. DJSI’da şirketler yönetim, finansman, tedarik zinciri, şeffaflık, insan hakları, iklim değişikliği ile mücadele gibi sürdürülebilirlik alanını tüm yönleriyle kapsayan çeşitli başlıklardaki performansıyla değerlendiriliyor. S&P Dow Jones Indices ve RobecoSAM ortaklığında oluşturulan Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi, 61 sektörden en sürdürülebilir şirketleri seçiyor ve sürdürülebilirlik konularını portföylerine entegre eden yatırımcılar için referans noktası görevi görüyor.

Şirketin endeksteki yerini değerlendiren Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “Kurumsal sürdürülebilirlikte altın standardı temsil eden Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde bir kez daha sektör lideri seçilmemiz doğru yolda olduğumuzu gösteren önemli bir başarı. Tüm çalışanlarımızla birlikte elde ettiğimiz bu başarıyla gurur duyuyoruz. Türkiye’de Enerji Verimli Buzdolapları Karbon Finansmanı projesi kapsamında kendi geliştirdiğimiz karbon kredisi ile küresel üretimde karbon nötr hale gelerek başta sektörümüz olmak üzere sanayi şirketlerine örnek teşkil edebilecek bir ilerlemeye imza attık. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında yatırımlarımız devam edecek. Doğa dostu ürünler tasarlıyor, markalarımızla birlikte gıda israfı ile mücadele ve sağlıklı yaşam konularında sosyal projeler hayata geçiriyoruz. Sürdürülebilirlik yolculuğumuzu sadece çevre alanında değil, sosyal ve yönetişim alanlarına da yayarak hedeflerimizi büyütüyor, gezegenimizin korunmasına ve daha sürdürülebilir bir yaşama katkı sağlamaya devam ediyoruz” dedi.

Hakan Bulgurlu

Arçelik, “Türkiye’de Enerji Verimli Buzdolapları Karbon Finansmanı Projesi” kapsamında 2013-2018 yılları arasında VCS (Verified Carbon Standard) kapsamında 305.407 ton CO2 emisyon azaltım hakkı elde etti. Yüksek enerji verimli buzdolaplarını pazara sunarak sağladığı bu karbon kredisi ile 2019 ve 2020 yıllarında küresel üretim tesisleri karbon nötr hale geldi. Şirket, önümüzdeki dönemde de, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında 50 milyon dolarlık ek yatırım yapmayı planlıyor.

İklim değişikliği ile mücadele alanında öncü çalışmalar sürdüren Arçelik, bu yıl yayımladığı 12’nci Sürdürülebilirlik Raporu’nda 2030 hedeflerini açıkladı. 2030 yılına kadar kendi üretim tesislerinde 15 MW’lik yenilenebilir enerji sistemi kuracak. 2019 yılında Türkiye ve Romanya operasyonları için %100 yeşil elektrik satın alan Arçelik, 2030’a kadar küresel çapta, ilgili ülkelerde yeşil elektrik alımının mümkün olduğu tüm üretim tesislerinde %100 yeşil elektrik satın almayı hedefliyor. Güney Afrika, Rusya, Türkiye, Romanya, Çin, Tayland ve Pakistan operasyonlarında 2030’da 2015 yılına göre üretimde ürün başına enerji tüketiminin %45 azaltılması hedefleniyor.

Türkiye’de kendi AEEE (Atık Elektrik Elektronik Eşya) geri dönüşüm tesisleri bulunan ilk ve tek sanayi şirketi konumundaki Arçelik, Eskişehir ve Bolu’daki geri dönüşüm tesislerinde 2014 yılından bu yana markası ne olursa olsun piyasadan topladığı enerji tüketimi yüksek ürünleri enerji ve su verimli yeni ürünler ile değiştirerek, yaklaşık 39 milyon hanenin günlük elektrik tüketimine eşdeğer 315 GWh enerji tasarrufu ve 7,9 milyon hanenin günlük su tüketimine eşdeğer 6,4 milyon ton su tasarrufu elde etti. Bu sürede geri dönüştürdüğü atık ürünlerle yaklaşık 155.000 ton CO2e sera gazı emisyonu engellendi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*