AVENGERS: Endgame

Avengers : Endgame, 2008’de “Iron Man” ile başlayan MARVEL SİNEMATİK EVRENİ’nin (MCU) 22. filmi. Filmi anlamak ve tadını çıkarmak için sadece bir önceki Avengers filmi Infinity War’u izlemiş olmanız yetmez. Önceki 21 filmin hemen tamamını seyretmiş olmalısınız.

Film, “Avengers : Infinity War”  filminin bıraktığı yerden başlıyor. Evrenin aşırı kalabalık olduğunu düşünüp, Malthus’çuluğu soykırım ile birleştirerek evrenin yarı nüfusunu yok etmiş deli Titan Thanos (görülesi CGI bir Josh Brolin)  tüm MCU evrenini de (şimdilik) alt üst etmiştir BİR PARMAK ŞIKLATMASIYLA.

Gılgamış-Enkidu gibi antik kahraman birlikteliklerini saymazsak, nitelikli edebiyattaki ilk kahraman grubu diyebileceğimiz Alexandre Dumas (Pere)’nın ölümsüz ve modern eseri “Üç Silahşörler” den bu yana edebiyat ve sinemada “Kahramanlar Takımı” hep ilgi çekmiş bir olgudur. Sonuçta, değişik hayat hikayeleri olan insanların (bazen yarı tanrıların, robotların, uzaylıların, vs.), değişik güç ve karakterleri ile dahil oldukları grupta yarattığı sinerjilerden, çatışmalardan, dostluklardan çok açılımlı hikayeler çıkabilir.

Bu filmde 7 karakter ön planda. R.L.Stevenson’ın “Dr. Jeykıll ve Bay Hyde” novellasından ilham alan Hulk (bu sefer akıl da kazanmış bir Profesör Hulk). MCU evreninin başlatan ve çizgi romanda olmasa da Avengers filmlerinde en popüler karakteri olan Demir Adam. “Big Lebowski” den fırlayıp da gelen Şimşekler Tanrısı Thor. Amerikan filmi olduğu için kaçınılmaz bir şekilde sadece adından dolayı grubun lideri olan Captain America. Grubun iki normale ne yakın iki insan üyesi Black Widow (Karadul) ve Hawkeye (Şahingöz).  Ayrıca bu filmin çözüm noktasının odağında olan Ant-Man 8Karınca Adam).

Çizgi romandan serbest bir uyarlama olan film, 11 yıldır adım adım döşenen yolun sonundaki

Beklentilerinin çoğunu karşılıyor diyebiliriz. Yine de Infinity War filminin bir tık aşağısında kalmış heyecan açısından. MCU hayranı ve takipçi iseniz, film hakkında spoiler vermeyen bu yazı dışında hiçbir yorum okumayın, fragman seyretmeyin. Filmin özellikle sonu sürprizlerle dolu.

Çeşitli tür, yönetmen ve senaryo ekiplerinden gelen bu kadar çok kahramanı aynı potada eriterek; bu kadar iyi işleyen bir dram-aksiyon yapısı kurmak herkesin harcı değil. Daha önce çok iyi 3 MCU (Son 2 Captain America filmi ve Avengers : Sonsuzluk Savaşı) filmine imza atan Russo Kardeşler bu çok zor işin altından başarıyla kalkmışlar.

Savaş sahneleri muhteşem. Mutlaka 3D içeren salonlarda seyredin. Filmin şimdiden önceki filmi geçerek, tüm zamanların en çok iş yapan çizgi roman uyarlaması olacağı kesin gibi. Hatta zamanla Avatar’ı geçerek dünyada en çok iş yapan film de olabilir.

Sonuçta denklem basit : MCU takipçisi ve hayranısysanız, bu filmi seyretmek bir zorunluluk sizin için. Değilseniz, bilmeniz gereken çok fazla ön bilgi olması gerektiğinden külfet olacaktır.

SinemAdem iyi seyirler diler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*